Saudi officials arrive to Saudi consulate in Istanbul, Turkey, 12 October 2018. EPA, SEDAT SUNA

Έπαιξε ρόλο η Τουρκία στη δολοφονία του δημοσιογράφου; Τα κράτη που σκοτώνουν…

Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ

Από τις 2 Οκτωβρίου δεν έχει δώσει σημεία ζωής ένας δημοσιογράφος -κατ’ ακρίβεια σχολιογράφος (columnist)- ο οποίος ταυτόχρονα, μέχρι πριν 2-3 χρόνια, υπήρξε μέλος της παραδοσιακής ελίτ, υποστηρικτής και συνεργάτης του καθεστώτος της χώρας του, της Σαουδικής Αραβίας. Είναι ο Τζαμάλ Κασόγκι.

Πριν όμως δυο χρόνια ο Κασόγκι έγινε ήπιος επικριτής του καθεστώτος και αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ. Αρθρογραφούσε και στην εφημερίδα The Washington Post.

Ο Κασόγκι εξαφανίστηκε στις 2 Οκτωβρίου όταν εισήλθε στο προξενείο της χώρας του, στην Πόλη, για να παραλάβει πιστοποιητικά διαζυγίου ώστε να παντρευτεί με Τουρκάλα, την Χ. Τζιενκίζ. Ο Κασόγκι εισήλθε στο προξενείο στις 1:12μ.μ. Η μελλοντική σύζυγος του τον περίμενε έξω κρατώντας κινητό τηλέφωνό, ένα iPhone.

Είχε οδηγίες να τηλεφώνησει στον Γιασίν Ακτάϊ, σύμβουλο του Ερντογάν, σε περίπτωση που αργούσε να εξέλθει. Ο Κασόγκι ήταν φίλος του. Ήταν φίλος και με τον Τούρκο Πρόεδρο. Στις 4:40 η Τζιενκίζ του τηλεφώνησε πως ο Κασόγκι δεν εξήλθε από το κτίριο. Σχεδόν ταυτόχρονα κινητοποιήθηκαν και οι υπηρεσίες του τουρκικού καθεστώτος. Είναι όμως ο Ακτάϊ, που σε τηλεοπτική εκπομπή στις 7 Οκτωβρίου, αποκάλυψε πως ο Κασόγκι δεν έφυγε από το προξενείο αλλά δολοφονήθηκε εκεί, άγρια.

  • Μέχρι εδώ όλοι, εκτός από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας (ΣΑ), συμφωνούν: ο Κασόγκι εισήλθε στο κτίριο -φαίνεται και σε βίντεο- αλλά ποτέ δεν εξήλθε, τουλάχιστον ζωντανός. Το καθεστώς της ΣΑ δήλωσε πως εξήλθε από την πίσω πόρτα σε 20 λεπτά. Αλλά οι κάμερες ασφαλείας δεν τον κατέγραψαν διότι δεν “λειτουργούσαν”. Καμια άλλη κάμερα στους δρόμους δεν κατέγραψε παρουσία του. Κατέγραψαν όμως αρκετές λιμουζίνες να έρχονται και να φεύγουν, 1 ώρα και 54 λεπτά αφότου μπήκε ο Κασόγκι στο προξενείο. Μεταξύ αυτων έφυγε και ένα μαύρο μερσεντές βαν που βρίσκονταν στο προξενείο. Τα περισσότερα αυτοκίνητα πήγαν στο αεροδρόμιο. Το βάν πήγε στο γκαράζ της κατοικίας του Σαουδάραβα Πρόξενου, κοντά στο προξενείο.

Και από εδώ αρχίζουν τα, φαινομενικά τουλάχιστον, αλλόκοτα.

Ωστόσο πριν αναφερθώ σε αυτά, ωφείλω να εξηγήσω γιατί πρέπει να ενδιαφέρει, ειδικά την Κύπρο, η περίπτωση του Κασόγκι. Ενδιαφέρει διότι πρόκειται για μια απαγωγή/εξαφάνιση ατόμου -και πιθανότατα τη δολοφονία του- με τεκμήρια που παραπέμπουν σε πράξη κρατικής τρομοκρατίας. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο; Όχι, δεν είναι.

  • Και η Κύπρος το γνωρίζει από πρώτο χέρι με τη τραγωδία των αγνοουμένων της Τουρκικής εισβολής, που δεν έχει τέλος, και με άλλες δολοφονίες όπως του Θεόφιλου Γεωργιάδη, του Κουτλού Αταλί. κ.α. Όμως η φερόμενη δολοφονία του Κασόγκι αποδίδεται ευθέως σε πολιτική απόφαση ενός ηγέτη, του 33χρονου Πρίγκηπα-διαδόχου του Βασιλείου της ΣΑ, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που είναι και ο ντεφάκτο ηγεμόνας της ΣΑ τα τελευταία χρόνια. Τον θεωρούσε επικίνδυνο αντιφρονούντα, τον Κασόγκι, και τον “εξαφάνισε”. Για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι.

Ο Σαλμάν είναι προνομιακός σύμμαχος των Δυτικών, κυρίως των Αμερικανών, των Εγγλέζων και όχι μόνο. Τον θεωρούν ως ένα νεαρό “πεφωτισμένο μεταρρυθμιστή” του σουνιτικού Αραβικού κόσμου και ανάχωμα έναντι του δαιμοποιημένου σιιτικού Ιράν, που και η ΣΑ θεωρεί θανάσιμο εχθρό. Λόγω του πετρελαϊκού της πλούτου, η ΣΑ μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στη διεθνή οικονομία. Και με τα δις εκ. που ξοδεύει σε εξοπλισμούς συντηρεί, κυριολεκτικά, τις πολεμικές βιομηχανίες της Ατλαντικής Δύσης.

  • Και εδώ είναι που υπεισέρχεται το δυτικό συγχωροχάρτι. Όλοι που συναλλάττονται με το καθεστώς της ΣΑ γνωρίζουν πως είναι ένα καθεστώς σκότους αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και, ίσως, ο μεγαλύτερος πάτρωνας της ισλαμικής (σουνιτικής) τρομοκρατίας. Όμως λόγω του πετρελαίου και του Ιράν (και επί Ψυχρού Πολέμου λόγω κομμουνισμού), συγχωρούνται τα πάντα. Και όχι μόνο. Παρέχουν ασφάλεια στο καθεστώς και γίνονται αρωγοί του σε επιδρομικούς πολέμους όπως αυτόν που το καθεστώς διεξάγει στην Υεμένη τα τελευταία χρόνια, με χιλιάδες θύματα.

Ωστόσο, όπως δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες πάντοτε, δεν μπορείς να υποκρίνεσαι εσαεί και να εκλογικεύεις τις ανήθικες πολιτικές σου. Οι παγκόσμιες συνέπειες της φερόμενης δολοφονίας του Κασόγκι, που αποδίδεται στο καθεστώς, ίσως αλλάξουν τα πράγματα. Ίσως η δολοφονία να λειτουργήσει ως καταλύτης ώστε να πέσουν οι μάσκες της κρατικής τρομοκρατίας και των πολιτικών σκοπιμοτήτων που χαρακτηρίζουν τις πολιτικές των μεγάλων Δυτικών κρατών στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας, και Αγγλίας- και που τις συντηρούν.

Και περιορίζομαι στις 5 αυτές χώρες:

  • α) διότι είναι αυτές που καθημερινά υψώνουν υποκριτικά και επιλεκτικά την σημαία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και
  • β) μόνο αυτές έχουν τη δύναμη να επιβληθούν και να επιβάλουν μια “διεθνή τάξη” που να αντανακλά το ζητούμενο του κάθε ανθρώπου και του κάθε λαού: να ζεί με αξιοπρέπεια, ειρήνη και ασφάλεια.

Ολοκληρώνω με τα αλλόκοτα της υπόθεσης που φέρνουν στο προσκήνιο και το καθεστώς Ερντογάν. Είναι ενα καθεστώς που δεν διαφέρει ποσώς από αυτο της ΣΑ αναφορικά με τη συμπεριφορά του, και που έχει παρόμοια ασυλία από τους δυτικούς πάτρωνές του, αναφορικά με τα συνεχιζόμενα εγκλήματά του, τόσο μέσα στην Τουρκία όσο και έξω, και την αρωγή που προσφέρει στους ισλαμιστές αποκεφαλιστές.

Το αλλόκοτο είναι πως όλες οι πληροφορίες του τι ακριβώς συνέβη στον Κασόγκι μέσα στο προξενείο προέρχονται από τις τουρκικές υπηρεσίες. Μόνο που οι διαρροές γίνονται έμμεσα, μέσω ατόμων ταυτισμένων με το καθεστώς και από τον φίλο-καθεστωτικό τύπο της Τουρκίας. Όχι από το καθεστώς Ερντογάν. Και οι πληροφορίες είναι τόσο λεπτομερείς και μακάβριες που, αν αληθεύουν, μόνο μυστικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να τις εξασφαλίσουν.

  • Τι ακριβώς λένε; πως ο Κασόγκι αιχμαλωτίσθηκε μόλις εισήλθε, υπνωτίσθηκε, μεταφέρθηκε σε διπλανό δωμάτιο, δολοφονήθηκε από 15μελή ομάδα που ήρθε επί τούτου από τη Σαουδική Αραβία την ίδια μέρα, μεταφέρθηκε σε τρίτο δωμάτιο, κατατεμαχίσθηκε σε 15 κομμάτια και τοποθετήθηκε σε 15 πακέτα. Τα πακέτα τοποθετήθηκαν στο μαύρο βάν και μεταφέρθηκαν στο σπίτι του πρόξενου.

Κατά τους Τούρκους υπάρχει και βίντεο της δολοφονίας αλλά και μάρτυρες. Πάντως γράφτηκε πως οι προξενικές αρχές φρόντισαν να δώσουν άδεια στο 28μελές τοπικό προσωπικό του προξενείου στις 2 Οκτωβρίου. Εδώ υπάρχει όμως και μια λεπτομέρεια που ίσως διαφωτίζει. Ο Κασόγκι εισερχόμενος φορούσε ένα ρολόι της Apple που οι πληροφορίες λένε πως ήταν συνδεδεμένο με το iPhone που κρατούσε η μελλοντική γυναίκα του. Προφανώς για ασφάλεια. Τι ακριβώς καταγράφτηκε και σε ποια μορφή; Οι Τούρκοι δεν λεν και δεν αναφέρονται συγκεκριμένα στο τηλέφωνο. Αφήνουν να εννοηθεί πως είχαν τις δικές τους “πηγές και μεθόδους” (“sources and methods”, που λένε στο επάγγελμα) εξασφάλισης πληροφοριών.

Υποθέτω πως οι Τούρκοι λεν στους Σαουδάραβες “γνωρίζουμε ότι εσείς το κάνατε και σας το αποδεικνύουμε με τις λεπτομέρειες”. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν πάνε παρά κάτω. Αντίθετα και παρά το γεγονός πως Τουρκία και Σαουδική Αραβία έχουν συγκρουσιακές/ανταγωνιστικές σχέσεις, η επίσημη Τουρκία δεν κατηγορεί ευθέως την Ριάντ. Και επίσημα με δηλώσεις του ο Ερντογάν έχει κάνει και πίσω. Ζητά μόνο εξηγήσεις. Και αφήνει τον φίλο- καθεστωτικό τύπο να κάνει τη “βρώμικη δουλειά” με συνεχείς κατηγορίες. Υπάρχει βέβαια και το θέμα του πτώματος. Χωρίς πτώμα δεν υπάρχει έγκλημα. Μόνο εξαφάνιση ατόμου.

Η Τουρκία είναι βεβαια το τελευταίο κράτος που δικαιούται να διαμαρτύρεται κατά της Σαουδικής Αραβίας. Οι πράκτορες της δολοφονούν- όπως τις 3 κούρδισσες στο Παρίσι το 2013- και “εξαφανίζουν”, την περίοδο, αυτή δεκάδες αντιφρονούντες με απαγωγές σε διάφορες χώρες. Και το διακηρύττουν για να τρομοκρατήσουν. Ακριβώς όπως κάνουν οι Σαουδάραβες.

Οι δε προαναφερθέντες Δυτικές δυνάμεις ωφείλουν να αφήσουν τις ατέρμονες υποκριτικές διακήρυξεις και να αντιδράσουν αποτελεσματικά σε τέτοιες κρατικές συμπεριφορές. Η εποχή που οι δικοί τους “μπάσταρδοι” δρούσαν με ασυλία έχει παρέλθει. Δεν μπορεί να παρουσιάζονται ως παραγωγοί ειρήνης και μιας “διεθνούς τάξης”, με συνδαιτήμονες κράτη παρίες, και να έχουν τις οποίες απαιτήσεις, από άτομα και λαούς.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Η απειλή για νέες κυρώσεις γονάτισε τον Ερντογάν: Καταλυτική η νίκη του Ντ. Τραμπ

Be the first to comment on "Έπαιξε ρόλο η Τουρκία στη δολοφονία του δημοσιογράφου; Τα κράτη που σκοτώνουν…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*