Με τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε συναντήθηκε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος




Επί τη ευκαιρία της ποιμαντικής επισκέψεως της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ εις την Ιεράν Μητρόπολην Ζιμπάμπουε, διά τους εορτασμούς των πενηντάχρονων αυτής, είχε την ευκαιρία την 9η Οκτωβρίου, 14η επέτειο της εκλογής αυτού εις τον Αποστολικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου, να γίνει δεκτός από τον Εξοχώτατον Πρόεδρον της Ζιμπάμπουε κ. Έμερσον Μνανγκάγκουα.

Ο κ. Πρόεδρος ενημέρωσε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο για τις τελευταίες δημοκρατικές εθνικές εκλογές, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας υπήρχαν αιτήσεις περισσότερων από εκατό πολιτικών κομμάτων να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές, που τελικά με βάση το Σύνταγμα της Χώρας μπορούσαν να συμμετέχουν 23 πολιτικά κόμματα, για να τονίσει την εκδημοκρατικοποίηση της πολιτικής ζωής. Δυστυχώς, τόνισε λόγω των απαγορετυτικών οικονομικών μέτρων “εμπάρκο” στη χώρα από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, έχει καταρρεύσει η οικονομία της χώρας, ως επίσης και το εθνικό της νόμισμα, με αποτέλεσμα την ανεξέλεκτη ανεργία και τεράστια κοινωνικά προβλήματα με επιδείνωση του προβλήματος της φτώχειας. Τόνισε ότι, τόσο ο ίδιος όσο και η Κυβέρνηση του, προσπαθούν να επανακτίσουν την εθνική οικονομία της χώρας ενθαρρύνοντας διεθνείς επενδύσεις για να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να περιορισθεί το πρόβλημα της ανεργίας που έχει αγγίξει πολύ υψηλά ποσοστά.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ.κ. Θεόδωρος τον συνεχάρη διά την εκλογή του και τον ευχαρίστησε διά την φιλοξενία του, τονίζοντας ότι προσεύχεται για την επιτυχία του δύσκολου έργου που έχει να επιτελέσει με τα μέλη της Κυβερνήσεως του, για την ευημερία του λαού της Ζιμπάμπουε. Τόνισε επίσης, ότι προσπαθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων του να συμβάλει εις το θέμα της σωστής διαφώτισης στις συναντήσεις του με Αρχηγούς Κρατών, για την οικονομική στήριξη της Διεθνούς Κοινότητας προς την Ζιμπάμπουε και τα Αφρικανικά Κράτη, για την πρόληψη του προβλήματος της μετανάστευσης. Τον ευχαρίστησε για τη στήριξη του ιδίου και της Κυβερνήσεως του προς τη τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία και ιδιαίτερα προς τα μέλη της Ελληνικής Παροικίας, διαβεβαιώνοντας την καλή διάθεση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για τη συνέχεια της υλικής και ηθικής στηρίξεως του έργου του, προσφέροντας υποτροφίες για τις σπουδές τους σε άπορα και ορφανά παιδιά, ανοίγοντας πηγάδια σε απομονωμένες περιοχές που ο τοπικός πληθυσμός δεν έχει πόσιμο νερό, ως επίσης και με τη λειτουργία μικρών ιατρικών κλινικών για δωρεά ιατρική περίθαλψη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Μακαριώτατος τυγχάνει φιλοξενίας του Προέδρου της Χώρας ως Αρχηγός Κράτους.

Στη συνάντηση του Αλεξανδρινού Προκαθημένου με τον Πρόεδρο της χώρας συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Ανώτατοι Αξιωματούχοι του Γραφείου της Προεδρίας, ως επίσης και η συνοδεία του Μακαριωτάτου, ο Εξοχώτατος Πρέσβης της Ελλάδος κ. Γιώργος Μαρκαντωνάτος και οι Σεβ. Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε κ.Σεραφείμ και Γουϊνέας κ. Γεώργιος.

Πηγή: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: