Με το βλέμμα στραμμένο στον εξοπλισμό Ειδικών Επιχειρήσεων, η συνάντηση Καμμένου με Μάτις




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Navy Seals, Delta Force, Parajumpers, Marsoc, Rangers, μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, από Στρατό, Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό, Πεζοναύτες.

Θεωρούνται οι απόλυτες μονάδες, με το απόσταγμα από το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων στις Ηνωμένες Πολιτείες με πλήθος αποστολών σε πάρα πολλά μέτωπα, με προσωπικό που διαθέτει πολεμική εμπειρία και ιδιαίτερα «δοκιμασμένα» υλικά μάχης, τα οποία κατασκευάστηκαν για να βελτιώσουν τη ζωή ενός στελέχους που καλείται να δράσει μακριά από την μονάδα του και σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον.

Το πώς μπορεί να γίνει καλύτερη η επιχειρησιακή ζωή ενός στελέχους ειδικών επιχειρήσεων είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ν’ αναλυθεί μέσα από λίγες λέξεις.

Πάντως εκείνο που δένει τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει μια αποστολή είναι η επικοινωνία, μεταξύ τους αλλά και με το κέντρο επιχειρήσεων που παρακολουθεί τις κινήσεις τους.

Τέτοια συστήματα, θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και η Ελληνική αποστολή, τόσο στο πλαίσιο της διεθνούς εκθέσεως «AUSA 2018», όσο και κατά την επίσκεψη του εκεί που χτυπά η καρδιά των Ειδικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών μιας και θα επισκεφθεί το δικό τους Στρατηγείο (Special Operations Command). Πληροφορίες τον θέλουν να επεκτείνει τη συζήτηση που είχε ξεκινήσει στην Αθήνα σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα στις δυο χώρες, για κάποια συστήματα που αφορούν τις ειδικές επιχειρήσεις.

Τι έχουν ζητήσει οι Έλληνες στις Ειδικές Επιχειρήσεις

Μέσα από το Στρατηγείο στη Φλόριδα μπορεί ν’ ανατείλει μια νέα μέρα για τις Ειδικές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα, από τη στιγμή που με κάθε τρόπο έχει φανεί πως η χώρα μας δίνει πλέον την ανάλογη βαρύτητα (όχι σε όλα) στο προσωπικό που πολλά χρόνια τώρα παλεύει, πολλές φορές με λίγα μέσα για ν’ ανταπεξέλθει όχι μόνο στην άμυνα της χώρας αλλά και στο να βγάλει ασπροπρόσωπη τη γαλανόλευκη σε διεθνείς ασκήσεις που έχει κληθεί.

Μπορεί η Ελλάδα να έχει κάνει τεράστια βήματα ανάπτυξης στον τομέα αυτό και επιχειρησιακά όλες οι αναφορές που γίνονται μέσα από τις συνεκπαιδεύσεις με προηγμένους στρατούς, να δείχνουν πως οι Έλληνες Commandos αποτελούν μια μεγάλη υπολογίσιμη δύναμη, όμως αυτά τα στελέχη χρειάζονται νέα υλικά προηγμένης τεχνολογίας που θα τους επιτρέπουν σαφώς καλύτερες συνθήκες για να επιχειρήσουν -δεν αναφερόμαστε φυσικά σ’ όλα εκείνα που αγοράζονται από την τσέπη τους, γιατί κι αυτά δεν είναι λίγα, αλλά εκείνα που οφείλει η πολιτεία να τους εφοδιάσει.

Οι ειδικές επιχειρήσεις της Αμερικής, μπορεί να μην λένε πολλά γύρω από τον ευαίσθητο τομέα των επικοινωνιών και ποια μέσα διαθέτουν τα τμήματά τους όταν αυτά δρουν σε απομακρυσμένες περιοχές, ωστόσο μέσα από τις διμερείς εκπαιδεύσεις έχει φανεί ότι διαθέτουν την ικανότητα επικοινωνίας σε επίπεδο ομάδας φυσικά, ενώ ο επικεφαλής μπορεί να επικοινωνεί μέσω δορυφορικής σύνδεσης μ’ ένα διακλαδικό κέντρο επιχειρήσεων χιλιάδες μίλια μακριά από το σημείο που επιχειρεί με την ομάδα του.

Επιπλέον η ομάδα που δρα, μπορεί να έχει τον «μεγάλο αδελφό» , χιλιάδες πόδια πάνω από το έδαφος και αναφερόμαστε σε Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος το οποίο μεταδίδει εικόνα και ήχο σε πραγματικό χρόνο, μέσω υπέρυθρης εικόνας από δορυφόρο.

Όλα αυτά δεν προέρχονται από σύγχρονες πολεμικές ταινίες του Χόλιγουντ, είναι αντικείμενα που διαθέτουν οι ελίτ ώστε να δρουν όπως ακριβώς πρέπει κι εκεί που έχουν κληθεί, όταν μιλάμε για Ειδικές Επιχειρήσεις.

Ανάμεσα στον μακρύ κατάλογο που κρατά στα χέρια του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και που θα βάλει στο τραπέζι στη συνάντηση με τον Τζιμ Μάτις, είναι τα μέσα που μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να προσφέρουν, στο πλαίσιο της Αμερικανικής βοήθειας.

Ψηλά είναι νέας τεχνολογίας επικοινωνιακά συστήματα που θα μπορούσαν να «κουμπώσουν» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με την αλλαγή σελίδας στις Ειδικές Δυνάμεις και τη δημιουργία της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, πράγματα που θα δώσουν νέα μακρόχρονη πνοή σ’ έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο και αφανή τομέα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τουλάχιστον δυο φορές έχει αναφερθεί σε δημόσιες τοποθετήσεις του για την άμεση ανάγκη αντικατάστασης των υπεργήρων «ΑΒΑΚ» του ΠΝ που χρησιμοποιούν οι Έλληνες Πεζοναύτες για τις αποβατικές τους ενέργειες και μάλιστα ήδη έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά.

Καμμένος από Ουάσινγκτον: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πόρτα των ΗΠΑ σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: