Κυρώσεις ΗΠΑ στην Τουρκία και συνέπειες στο αμυντικό εμπόριο εάν παραλάβει τους S-400

File Photo: Secretary of State Michael R. Pompeo delivers remarks to the White House Fellows Foundation Leadership Conference at the U.S. Chamber of Commerce Hall of Flags, in Washington, D.C., on October 25, 2018. [State Department photo, Public Domain]
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναδεικνύουν την κρίση στις σχέσεις τους με την Τουρκία, με αφορμή την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι θα προχωρήσει με την αγορά των ρωσικών S-400, και τονίζουν -με δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο κανάλι OPEN και στην ιστοσελίδα μας- ότι οι κυρώσεις είναι πλέον στο τραπέζι.

Επίσης, προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες σε όλο το φάσμα του αμυντικού εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, και αυτό αφορά και τα μαχητικά F-35, αλλά και τον εξοπλισμό που χρειάζονται οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Στη δήλωση ο εκπρόσωπος αποκαλύπτει ότι η Ουάσιγκτον πρότεινε στην Τουρκία πλήρη συνεργασία για την τουρκική αεροπορική και πυραυλική της άμυνα. Αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι απέρριψε τον όρο γι’ αυτή τη συνεργασία, διότι πρόβλεπε την ακύρωση της αγοράς των F-400.

H απόκτηση των S-400 -δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο OPEN- θα μπορούσε ενδεχομένως να ενεργοποιήσει ενέργειες στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των κυρώσεων κατά της κυβέρνησης της Ρωσίας (CAATSA).

Επίσης, η ανακοίνωση προσθέτει ότι η αγορά των S-400 θα έχει σοβαρές συνέπειες και για την πώληση, απ’ εδώ και πέρα, αμυντικού υλικού.

Εδώ να σημειώσουμε ότι η παράδοση των F-35 θα εξαρτηθεί από το θέμα των S-400. Αν η Τουρκία προχωρήσει, η Αμερική δεν θα παραδώσει τα F-35, και αναμένεται να αγοράσει τα τουρκικά δικαιώματα της κατασκευής του συγκεκριμένου αεροπλάνου.

Ο Νοέμβριος είναι πολύ κρίσιμος μήνας διότι ο υπουργός Άμυνας Μάτις πρέπει να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα, που απαιτούν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές: εάν η Τουρκία παραμένει σύμμαχος του ΝΑΤΟ και της Αμερικής.

ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται για την ασφάλεια της Τουρκίας και για την εξασφάλιση της ικανότητας της Τουρκίας να αμυνθεί.

Εδώ και καιρό έχουμε καταστήσει σαφές ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για την αεροπορική και πυραυλική της άμυνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για τα σχέδια της να προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Όπως έχουμε τονίσει και προηγουμένως, είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι συμβατός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν πληροί αυτό το πρότυπο.

Οι εν λόγω δημόσιες συμβάσεις δεν είναι συμβατές με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Σύμμαχοι στη Διάσκεψη Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας με την προσπάθεια αντιμετώπισης των υφισταμένων εξάρσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από τη Ρωσία μέσω εθνικών προσπαθειών.

Επιπρόσθετα, η απόκτηση των S-400 θα μπορούσε ενδεχομένως να ενεργοποιήσει ενέργειες στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των κυρώσεων κατά της κυβέρνησης της Ρωσίας (CAATSA) και να έχει σοβαρές συνέπειες για την ικανότητα των ΗΠΑ να συνεργάζονται με την Τουρκία σε όλο το φάσμα του αμυντικού εμπορίου.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

The United States is committed to Turkey’s security and ensuring Turkey’s ability to defend itself.  We have long made it clear that we want to work collaboratively on air and missile defense with Turkey.  The United States has also made it clear to Turkey that we have very serious concerns with plans to proceed with the acquisition of the Russian S-400 missile defense system.

As we have previously said, it is important that NATO countries procure military equipment that is interoperable with NATO systems.  A Russian system does not meet that standard.

Such procurement is  inconsistent with the commitment made by Allies at the Warsaw Summit to enhance resilience by working to address existing dependencies on Russian-sourced legacy military equipment through national efforts. 

Additionally, an S-400 acquisition could potentially trigger actions under the Countering Americas Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) and have serious ramifications for U.S. ability to do business with Turkey across the defense trade spectrum.

Η Ουάσιγκτον δεν θα δεχθεί την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία: Δεν είναι συμβατοί

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal