Κοροϊδεύουν την νοημοσύνη μας: Δολοφονούν όσους αντιστέκονται στους αυταρχικούς ηγέτες




Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL

Η υπόθεση Κασόγγι δεν είναι μια απλή δολοφονία. Έδειξε πολλά σε όσους δεν θέλουν να δουν τις πραγματικότητες και αποτέλεσε αποστομωτική απάντηση γι’ αυτούς. Είδαμε άλλη μια φορά τι σημαίνει η ισχύς, η ανομία και η τυραννία. Άλλωστε δεν το ξέραμε; Βεβαίως το ξέραμε, αλλά οι δημοσιογράφοι, οι ακαδημαϊκοί και οι καθηγητές που βρίσκονται κάτω από τις διαταγές αυτής της δύναμης, προσπαθούσαν να μας πείσουν για το αντίθετο.

Έπεσαν οι μάσκες όσων παρουσιάζονταν ως να σέβονταν πολύ τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διαβάζω με έκπληξη και γελώ τις δηλώσεις που γίνονται πάνω σε αυτό το θέμα από διεθνείς οργανισμούς και κυρίως τα Ηνωμένα Έθνη καθώς και από ισχυρά κράτη. Κοροϊδεύουν την νοημοσύνη μας. Σάμπως και συμφώνησαν μεταξύ τους για να μην διαλευκανθεί η δολοφονία. Δολοφονήθηκε ένας άνθρωπος. Όχι σε ένα δάσος ή σε ένα βουνό. Σε ένα προξενείο. Σε ένα κτήριο στην Κωνσταντινούπολη με κάμερες γύρω του, στην είσοδό του και στην έξοδό του.

  • Ο άνδρας μπήκε μέσα και δεν ξαναβγήκε. Υπάρχουν όλα που θα χρησιμεύσουν στην διαλεύκανση του γεγονότος. Εκεί είναι όσοι τον είδαν στο προξενείο. Μήπως χρειάζεται ο Σέρλοκ Χολμς για να το λύσει αυτό; Μετά από μέρες, κάνει μια δήλωση η Σαουδική Αραβία. «Ο Κασόγγι πέθανε σε έναν καβγά που ξέσπασε», λέει. Δεν λέει καν «σκοτώθηκε».

«Πέθανε», λέει. Αν πέθανε, πού είναι το πτώμα του; Τι έγινε; Εξατμίστηκε και εξαφανίστηκε; Κανείς δεν ρωτά τι έγινε το πτώμα, σαν να θεωρούν ικανοποιητική αυτή την δήλωση, η οποία έγινε 17 μέρες μετά το συμβάν. Κοροϊδεύει την νοημοσύνη μας και ο κ. Τραμπ, ο οποίος άρπαξε αμέσως στον αέρα την δήλωση των Σαουδαράβων. «Θεωρούμε θετική αυτή την δήλωση», λέει.

Φυσικά, άλλη μια τραγικοκωμική πτυχή αυτού του κόσμου στον οποίο ζούμε είναι και το γεγονός ότι κρατάνε τόσο πολύ στην ημερήσια διάταξη τώρα την δολοφονία ενός μόνο προσώπου εκείνοι που κατάπιαν την γλώσσα τους την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεψυχούσαν στην φωτιά της κόλασης της Μέσης Ανατολής.

Ο δολοφονηθείς Τζεμάλ Κασσόγγι είναι δημοσιογράφος. Ε, μήπως δημοσιογράφοι δεν ήταν και οι δύο Αμερικανοί πολίτες τους οποίους έσφαξε το Ισλαμικό Κράτος επιδεικνύοντας τους προς όλους μας στην Συρία; Γιατί δεν έγιναν θέμα; Γιατί σώπασαν όλοι; Μόνο αυτοί; Σφαγιάστηκαν και άλλοι πολλοί και κάηκαν ζωντανοί. Πάλι δεν χάλασε ο κόσμος. Ειδικά οι γυναίκες που μετατράπηκαν σε σκλάβες του σεξ και πουλήθηκαν στο παζάρι, δεν έλκυσαν το ενδιαφέρον κανενός εκτός από μερικών έντιμων δημοσιογράφων.

  • Τώρα που ο μισός πληθυσμός στην Υεμένη περιμένει τον θάνατο μετά από τις σαουδαραβικές επιθέσεις, ποιος γυρίζει να τους κοιτάξει;  Στον διεθνή Τύπο δεν υπήρξαν καν τόσες ειδήσεις όσες δημοσιεύθηκαν για τον Κασσόγγι σε σχέση με την τραγωδία της Υεμένης. Αυτά δεν καθιστούν ασήμαντη φυσικά την δολοφονία του Κασσόγγι. Αλλά δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής και αυτή η τρομερή αντίφαση. Σε τελική ανάλυση, η δολοφονία του Κασσόγγι διαπράχθηκε σε ένα προξενείο.

Η πιο αξιοπρόσεκτη πτυχή αυτής της δολοφονίας είναι η επιθυμία όλου του κόσμου να την συγκαλύψει. Είναι το κάτι άλλο να παρακολουθεί κανείς τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν για να συγκαλύψουν αυτή την δολοφονία εκείνοι που λένε συνεχώς ότι υποστηρίζουν το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχουν πολλές δολοφονίες που συγκαλύφθηκαν μέχρι σήμερα στον κόσμο. Ακόμα και εμείς στην μικρή μας πατρίδα το είδαμε και το ξέρουμε αυτό.

Η αστυνομία διαλευκάνει τις δολοφονίες που θέλει και κλείνει αυτές που δεν θέλει. Πότε δολοφονήθηκε δημοσιογράφος για τελευταία φορά στην χώρα μας; Τον Ιούλιο του 1996. Ο Κουτλού Ανταλί πυροβολήθηκε στον δρόμο μπροστά στο σπίτι του στην Λευκωσία. Η δολοφονία καταγράφηκε στις ανεξιχνίαστες. Πέρασαν 22 χρόνια από τότε, τοποθετήθηκε στο ράφι ο φάκελός του και έκλεισε. Η σύζυγος του Ανταλί μετέφερε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατηγόρησε την Τουρκία επειδή δεν προέβη σε ικανοποιητικές έρευνες και ανακρίσεις. Και κέρδισε την υπόθεση στο ΕΔΑΔ. Αλλά μετά από αυτό δεν άλλαξε τίποτα.

  • Διαπράχθηκαν πάρα πολλές δολοφονίες στην Κύπρο μεταξύ των ετών 1960-63, δηλαδή κατά την περίοδο της δημοκρατίας. Τόσο ανάμεσα σε Τουρκοκύπριους όσο ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους. Καταγράφηκαν και αυτές στις δολοφονίες που είναι γνωστό ότι διαπράχθηκαν από τις υπόγειες οργανώσεις, αλλά παραμένουν ανεξιχνίαστες. Δεν τις διαλεύκαναν επειδή δεν ήθελαν.

Η πιο γνωστή είναι η διπλή δολοφονία που διαπράχθηκε μέσα στο 1962. Μέσα σε ένα βράδυ πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν οι δύο Τουρκοκύπριοι δικηγόροι και δημοσιογράφοι Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Γκιουρκάν. Και αυτοί οι φάκελοι τοποθετήθηκαν στο ράφι χωρίς να συλληφθούν οι δολοφόνοι.

  • Μέσα στο 2013 δολοφονήθηκαν τρεις Κούρδισσες στο Παρίσι. Δεν ήταν συνηθισμένες γυναίκες. Ήταν εξέχουσες ακτιβίστριες του κουρδικού κινήματος. Πήρε απροβίβαστο και η γαλλική αστυνομία σε αυτή την δολοφονία. Καταγράφτηκαν και αυτές οι δολοφονίες στις ανεξιχνίαστες.

Ιδού, αυτό αποδείχθηκε για άλλη μια φορά στον κόσμο με την δολοφονία Κασσόγγι. Δεν υπάρχει δίκαιο. Υπάρχει η ισχύς. Το χρήμα και η δύναμη. Όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του κόσμου. Κοροϊδεύουν την νοημοσύνη μας. Με χρυσά κουτάλια. Και με τα χαλύβδινά σπαθιά τους που κόβουν κεφάλια.

Μια ηγεμονία που απομονώνει περισσότερο τον άνθρωπο και τον σπρώχνει τον προς την ανημποριά. Είμαι περίεργος. Πότε θα σωθεί η ανθρωπότητα από το να είναι η πέτρα που πέταξαν πάνω στην στέγη δέκα άτομα; Θα σωθεί άραγε;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Κριμαία, Κύπρος και ποταπότητα: Όταν ο ακροδεξιός Σαλβίνι κάνει “μάθημα” στην Αριστερά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: