Κατοχική δύναμη έχει η Κύπρος απέναντι της, όχι προσκόπους: Τα F-16 και ο καυγάς για το πάπλωμα




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο «πόλεμος» ανακοινώσεων που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ με αφορμή και την παρουσία των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της ανεξαρτησίας, γίνεται για εσωτερική κατανάλωση.  

Για άλλη μια φορά οι δυο πόλοι επιχειρούν να συντηρήσουν κλίμα αντιπαράθεσης, παρόλο που επί της ουσίας συγκλίνουν οι απόψεις τους στο Εθνικό θέμα. Διαφωνούν προφανώς στην τακτική, αν και εσχάτως η αντιπαράθεση τους αφορά και τη μορφή της λύσης: ΔΔΟ ή δυο κράτη.  Η διαφορά τους έγκειται προφανώς στην ονοματολογία.

  • Το ΑΚΕΛ διερωτήθηκε «ποια μηνύματα θέλαμε να εκπέμψουμε με τις υπερπτήσεις των ελληνικών αεροσκαφών προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και προς την διεθνή κοινότητα στην πολύ κρίσιμη καμπή που βρισκόμαστε σε σχέση με την προοπτική των διαπραγματεύσεων και της λύσης του Κυπριακού;»

Βεβαίως για τα μηνύματα που στέλνονται καθημερινά προς τους Ελληνοκύπριους για την παρουσία του κατοχικού στρατού στα κατεχόμενα δεν διερωτάται κανείς. Ούτε καν οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι που δεν έχουν λόγο να ενοχληθούν  από μία εθιμοτυπική παρουσία δυο μαχητικών F-16 στη στρατιωτική παρέλαση. Δυο υπερπτήσεις έγιναν όλες και όλες και επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Η απάντηση της Κυβέρνηση στις ενστάσεις του ΑΚΕΛ για την παρουσία των ελληνικών αεροσκαφών περιείχε αιχμές  με αναφορές στον περσινό προεκλογικό αγώνα και τη διαφορετική τοποθέτηση του υποψηφίου, Σταύρου Μαλά, ο οποίος ως γνωστό είχε χαιρετίσει το γεγονός.

  • «…Η πτήση δυο αεροσκαφών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, στοχεύοντας να υπογραμμίσει τη συμπαράσταση του ελληνικού κράτους στην Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας την ακεραιότητα και την ίδια την ύπαρξη επιβουλεύονται δεκάδες χιλιάδες τουρκικού κατοχικού στρατού. Πρόκειται για ενεργό συμπαράσταση ενός κράτους σε ένα άλλο κράτος του οποίου την ανεξαρτησία προσπαθεί να πλήξει ή και να καταργήσει η Τουρκία», ανέφερε η κυβέρνηση.

Επιβεβαιώνει, βασικά, η κυβέρνηση το συμβολικό της παρουσίας. Η κόντρα προφανώς για δυο αεροσκάφη, που ήλθαν και έφυγαν, αποτελεί ευκαιρία για να μην αγγίξουν ένα θέμα το οποίο υιοθετήθηκε στο παρελθόν και αφέθηκε να ξεφτίσει μέχρι θανάτου στη συνέχεια. Αυτό αφορά το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδος και Κύπρου.

Ο τίτλος του δόγματος καθόριζε και το ρόλο και τη σημασία του: Αμυντικό έναντι της τουρκικής επιθετικότητας και επεκτατικότητας. Αμυντικό για την προστασία του κυπριακού ελληνισμού και για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Ποια ήταν, για παράδειγμα, η αντίδραση της Αθήνας όταν τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ; Ούτε μια παρουσία στην περιοχή δεν υπήρχε.

Υπενθυμίζεται συναφώς πως παλαιότερα επί διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε υπάρξει δέσμευση για μόνιμη παρουσία από πολεμικά της Ελλάδος που συμμετείχαν στην UNFIL. Αυτό, βέβαια, δεν έγινε ποτέ.

Έχουν φτάσει κάποιοι στο σημείο να αισθάνονται ενοχή γιατί θα πρέπει να προστατευθούμε από την κατοχική δύναμη. Και αυτό δεν αφορά την εθιμοτυπική παρουσία των δυο ελληνικών μαχητικών.

Η επανέναρξη των συνομιλιών, έστω και διά της πεπατημένης, δεν σημαίνει πως συνεπάγεται με το πάγωμα κάθε αποτρεπτικής ενέργειας. Ενίσχυσης των αποτρεπτικών αντανακλαστικών. Κατοχική δύναμη έχουμε απέναντι μας και όχι τάγμα προσκόπων.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Οι “αποικίες” απορρίπτουν τις παρεμβάσεις: Το σκοπιανό δημοψήφισμα και το μάθημα της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: