Κακή αρχή για Μπάγερν, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα: Έχουν να δουν νίκη από τα μέσα Σεπτεμβρίου




Αρχές Αυγούστου, όταν η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος οδεύει προς την ολοκλήρωση της, η προετοιμασία των ομάδων βρίσκεται στο τελικό στάδιο και συμπληρώνονται τα τελευταία κομμάτια στο «παζλ» του έμψυχου δυναμικού από τους προπονητές. Είναι η εποχή, που προβλέψεις για τους πρωταθλητές σε κάθε εθνικό πρωτάθλημα, βρίσκονται στην… ημερήσια ποδοσφαιρική διάταξη, δεδομένου πως σε μερικές ημέρες, αρχίζουν -μεταξύ άλλων- και τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Εάν κάποιος, λοιπόν, στις αρχές Αυγούστου, υποστήριζε πως από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, τρία από τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, δεν θα είχαν ούτε μία νίκη στο ενεργητικό τους, σίγουρα θα τον περνούσαν για τρελό. Ή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα γνώριζε την χλεύη των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων.

Κι΄ όμως, εάν υπήρχε ένας τέτοιος άνθρωπος με τόσο προχωρημένες… μαντικές ικανότητες, θα ζούσε την απόλυτη δικαίωση. Διότι, τόσο περίπου είναι το χρονικό διάστημα, που Μπάγερν Μονάχου, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, διάγουν βίους παράλληλους και μάλιστα άκρως απογοητευτικούς.

Οι Βαυαροί με μία ισοπαλία και δύο ήττες στα τελευταία τρία ματς της μπουντεσλίγκα (σ.σ. έχει μεσολαβήσει και το 1-1 με τον Αγιαξ για τον όμιλο της ΑΕΚ στο Champions League), βρίσκονται στην 6η (!) θέση της κατάταξης με 13 βαθμούς, πίσω από την Ντόρτμουντ (17) και τις Λειψία, Γκλάντμπαχ, Βέρντερ Βρέμης και Χέρτα Βερολίνου, που έχουν από 14. Η διοίκηση στηρίζει σθεναρά την επιλογή του νεαρού Νίκο Κόβατς, ο οποίος αντικατέστησε τον υπέργηρο αλλά πρωταθλητή, Χιουπ Χάϊνκες, θεωρώντας πως ο κροατικής καταγωγής τεχνικός, θα μπορέσε να δημιουργήσει την ομάδα του μέλλοντος. Τα αίτια για την αγωνιστική καθίζηση της κραταιάς δύναμης της μπουντεσλίγκα, δεν μπορεί παρά να είναι αγωνιστικά. Ο Ρόμπεν και ο Ριμπερί έχουν μεγαλώσει σημαντικά, ο Λεβαντόφσκι δεν έχει την φρεσκάδα του πρόσφατου παρελθόντος, ο Νόϊερ είναι ένας άλλος τερματοφύλακας μετά τον σοβαρό τραυματισμό του και οι Ρενάτο Σάντσες και Τζόσουα Κίμιχ, θέλουν αλλά δεν μπορούν να γίνουν οι αδιαμφισβήτητοι ηγέτες μίας νέας ομάδας. Κατά πάσα πιθανότητα, βέβαια, οι Βαυαροί θα συνέλθουν, θ΄ αντιδράσουν και εν τέλει θα γίνουν και πάλι βασικοί διεκδικητές της «σαλατιέρας». Ομως το «καμπανάκι» σε αγωνιστικό επίπεδο, ηχεί δυνατά στ΄ αυτιά διοικούντων και φιλάθλων…

Απόδειξη τα τελευταία τέσσερα αποτελέσματα της ομάδας:

Μπάγερν-Γκλάντμπαχ 0-3
Μπάγερν-Αγιαξ 1-1
Χέρτα Βερολίνου-Μπάγερν 2-0
Μπάγερν-Αουγκσμπουργκ 1-1

Οσον αφορά στις «ισπανίδες» που σχεδόν μονοπωλούν τους τίλους τα τελευταία χρόνια, η αγωνιστική παρακμή, διατηρείται τις τελευταίες τρεις ποδοσφαιρικές εβδομάδες, δεδομένου ότι υπήρξε διακοπή για το Nations League. Οι «μερένχες» πληρώνουν ακριβά την μετά-Ζινταν και την μετά-Ρονάλντο εποχή, καθώς ούτε ο Χουλέν Λοπετέγκι δείχνει ότι μπορεί να κουμαντάρει το καράβι όπως ο «Ζιζού», ούτε κάποιος από τους αστέρες των Μαδριλένων, έχει καταφέρει, έστω, να υποκαταστήσει τον διάσημο Πορτογάλο. Ο Μπέιλ με το ακριβότερο συμβόλαιο στην ομάδα, δυσκολεύεται ιδιαίτερα να γίνει ο ηγέτης στην παραγωγική διαδικασία και ο Μόντριτς που τον συναγωνίζεται σε απολαβές, είναι εμφανώς καταπονημένος από την περυσινή χρονιά και το Μουντιάλ. Την ίδια ώρα, Σέρχιο Ράμος και Μαρτσέλο έβαλαν στην πλάτη ακόμη έναν ποδοσφαιρικό χρόνο που σε αυτήν την ηλικία μετρά ιδιαίτερα, Κασεμίρο και Κρόος δείχνουν κορεσμένοι, ενώ η νέα φουρνιά θέλει ακόμη χρόνο προσαρμογής. Συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις, ο προπονητής φεύγει και πολλά εξαρτώνται από τον αντικαταστάτη του, οπότε μένει να δούμε εάν φύγει ο Λοπετέγκι, ποιος θ΄ αναλάβει την «καυτή πατάτα». Γιατί η ποιότητα των Μαδριλένων παικτών είναι αδιαμφισβήτητη. Ομως εξ΄ ίσου οφθαλμοφανής, είναι η έλλειψη αποτελεσματικής διαχείρισης του αγωνιστικού τμήματος και κυρίως έμπνευσης. Ευτυχώς για τους φιλάθλους της ιστορικής ομάδας, η χρονιά δεν έχει χαθεί σε καμμία περίπτωση, δεδομένου ότι βρίσκεται μόλις δύο βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Σεβίλη και έναν από την «αιώνια αντίπαλο», Μπαρτσελόνα και την «συμπολίτισσα» Ατλέτικο.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους Καταλανούς, που ενδεχομένως να… πληρώνουν την «κυριαρχία» του Λιονέλ Μέσι και το γεγονός ότι έχτισαν την ομάδα γύρω από τον Αργεντινό άσο. Και ασφαλώς επρόκειτο για ιδανική επιλογή, όταν ο Λίο ήταν από 25 έως 28 ετών. Ομως από την φθορά του χρόνου, δεν μπορεί να γλιτώσει κανένας και αυτό πλέον είναι ορατό στην περίπτωση του κορυφαίου ποδοσφαιριστή. Εάν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι προϊόντος του χρόνου, τόσο το παιχνίδι του Μέσι, όσο και συνολικά της Μπάρτσα, έχει γίνει προβλέψιμο και κατ΄ επέκταση αρκετά αποτελεσματικά αντιμετωπίσιμο, οι «γκέλες» της ομάδας δεν αποτελούν έκπληξη. Ομως η διάρκεια αυτών των αρνητικών αποτελεσμάτων, σίγουρά κάτι σημαίνει. Δεν αποκλείεται και η αρχική άρνηση του Ερνέστο Βαλβέρδε να ανανεώσει το συμβόλαιο του, να έχει παίξει ρόλο στα αποδυτήρια των μπλαουγκράνα. Σε κάθε περίπτωση, ομάδες αυτού του βεληνεκούς και τέτοιου έμψυχου δυναμικού, έχουν το… δικαίωμα στην αγωνιστική κοιλιά. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν είναι να έλθει μία τέτοια κοιλιά, όσο νωρίτερα έλθει, τόσο το καλύτερο. Διότι, υπάρχουν και η τεχνογνωσία και η ποιότητα για να οδηγήσουν στην ανάκαμψη. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η… επιστημονική προεργασία που γίνεται σε ομάδες αυτού του επιπέδου, ούτως ώστε περί τα τέλη Φεβρουαρίου να επιτευχθεί η ανώτατη δυνατή εικόνα μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.

Τα αποτελέσματα της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα, στις τελευταίες τρεις αγωνιστικές της πριμέρα ντιβιζιόν:

Αλαβές-Ρεάλ Μαδρίτης 1-0
Βαλένθια-Μπαρτσελόνα 1-1
Μπαρτσελόνα-Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-1
Ρεάλ Μαδρίτης-Ατλέτικο 0-0
Λεγανες-Μπαρτσελόνα 2-1
Σεβίλη-Ρεάλ Μαδρίτης 3-0

08/10/2018 12:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: