Και ο Ζαΐχ Μπολσονάρου εναντίον των ΜΜΕ: Δεν θα δίνει κρατική διαφήμιση αν …«λένε ψέματα»




Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι θα κόψει την κρατική διαφήμιση σε μέσα ενημέρωσης που θεωρεί ότι «λένε ψέματα», εντείνοντας την πίεση προς τους δημοσιογράφους που συνεχίζουν να τον αντιμετωπίζουν επικριτικά μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo, ο Μπολσονάρου είπε επίσης ότι σκοπεύει να διορίσει τον δικαστή που πρωταγωνίστησε στις έρευνες για τη διαφθορά στη Βραζιλία, τον Σέρζου Μόρου, υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του και, στο μέλλον, να τον διορίσει μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου, μόλις υπάρξει κενή έδρα.

Η Μαρίν Λεπέν συνεχάρη τον Μπολσονάρου. Το κόμμα του προέδρου Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς στη Γαλλία Μαρίν Λεπέν ευχήθηκε «καλή τύχη» στον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, την ώρα που το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και τα κόμματα της αριστεράς εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη νίκη του ακροδεξιού υποψήφιου.

«Καλή τύχη στον νέο πρόεδρο Μπολσονάρου, ο οποίος πρόκειται να βελτιώσει την οικονομική και δημοκρατική κατάσταση και την κατάσταση ασφαλείας που κινδυνεύουν στη Βραζιλία», επεσήμανε η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού στο Twitter.

Σύμφωνα με την Λεπέν, «οι Βραζιλιάνοι τιμώρησαν τη γενικευμένη διαφθορά και την τρομακτική εγκληματικότητα που ευημερούσαν υπό τις ακροαριστερές κυβερνήσεις».

Αντίθετα το κόμμα του Μακρόν, La Republique En Marche, εξέφρασε την ανησυχία του για τη νίκη του Μπολσονάρου. «Καμία δημοκρατία δεν είναι προστατευμένη», επεσήμανε η εκπρόσωπος του κόμματος Ορόρ Μπερζέ στο Twitter, τονίζοντας ότι «οι δημοκράτες, οι φιλελεύθεροι έχουν ευθύνη για το αποτέλεσμα».

Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ δήλωσε μέσω Twitter ότι σκέφτεται τους Βραζιλιάνους, «οι οποίοι είδαν να εκλέγεται ένας ξενοφοβικός, ομοφοβικός, μισογύνης, θαυμαστής της δικτατορίας, εχθρός των μέσων ενημέρωσης και ερασιτέχνης των fake news».

«Από τη μία ήπειρο ως την άλλη, από τον Ορμπάν ως τον Τραμπ, από τον Σαλβίνι ως τον Μπολσονάρου, η δημοκρατία κλονίζεται. Οι εθνικιστές κερδίζουν και εκμεταλλεύονται την οργή των λαών», πρόσθεσε.

Ο Ματέο Σαλβίνι συνεχάρη τον Ζαΐχ Μπολσονάρου για τη νίκη του και ζήτησε την έκδοση του Τσέζαρε Μπατίστι

Ο Ματέο Σαλβίνι επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα στην Ιταλία και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαιρέτισε τη νίκη του Ζαΐχ Μπολσονάρου στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας και δήλωσε ότι αναμένει την έκδοση στη Ρώμη του Τσέζαρε Μπατίστι, του Ιταλού συγγραφέα, πρώην μέλους μιας παράνομης ακροαριστερής οργάνωσης, που έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονίες στην πατρίδα του.

«Και στη Βραζιλία οι πολίτες έδιωξαν την αριστερά! Καλή δουλειά στον πρόεδρο Μπολσονάρου, η φιλία μεταξύ των λαών μας και των κυβερνήσεών μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter.

«Και έπειτα από χρόνια μάταιων προσφυγών, θα ζητήσω να εκδώσουν στην Ιταλία τον κόκκινο τρομοκράτη Μπατίστι», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Μπολσονάρου είχε δεσμευθεί να εκδώσει τον Μπατίστι.

Πρώην μέλος μιας ακροαριστερής οργάνωσης, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από την ιταλική δικαιοσύνη, ο Τσέζαρε Μπατίστι καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια το 1993 στην Ιταλία για τέσσερις ανθρωποκτονίες και συνέργεια σε άλλες ανθρωποκτονίες στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Σήμερα, σε ηλικία 63 ετών, εξακολουθεί να δηλώνει αθώος και ζει αυτοεξόριστος στη Βραζιλία από το 2004, αφού πέρασε 15 χρόνια στη Γαλλία, όπου έχαιρε της στήριξης πολιτικών και καλλιτεχνών.

Τα τελευταία χρόνια η Ιταλία έχει ζητήσει επανειλημμένα την έκδοσή του.

Στα μέσα Οκτωβρίου ο Μπατίστι είχε δηλώσει ότι, ακόμη κι αν εκλεγεί, ο Μπολσονάρου δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του για την έκδοσή του: «Αυτές τις αποφάσεις δεν τις παίρνει η εκτελεστική εξουσία, αλλά η δικαστική», είχε τονίσει, εξηγώντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το καθεστώς που θα του δώσει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Σαν Πάουλου, Brazil

“Εύχομαι να πετύχετε”: Συγχαρητήρια στον Μπολσονάρου από τον ηττημένο αντίπαλο του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: