Η Τουρκία βρυχάται αλλά στην Αθήνα κοιμούνται: Πότε θα ενωθούν; Όταν κτυπήσει στην ΑΟΖ;




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Και ο τελευταίος πολίτης στην Ελλάδα και την Κύπρο πρέπει να πείστηκε χθες, ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, δεν μπλοφάρει όταν δηλώνει χωρίς ίχνος σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, ότι θα προχωρήσει σε παράνομες πράξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εδώ και μέρες λέει τα ίδια και τα αυτά, αλλά στην Αθήνα και τη Λευκωσία επικρατεί μία ανήσυχη ηρεμία. Φαίνεται πως αυτή τη φορά έχουν κάνει τα κουμάντα τους και σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των χωρών που εμπλέκονται οι εταιρείες τους στην κυπριακή ΑΟΖ, έχουν αποφασίσει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

  • Ελπίζουμε και ευχόμαστε από την καρδιά μας ότι δεν θα επαναληφθεί το φιάσκο της ιταλικής ΕΝΙ, η οποία με την πρώτη τουρκική απειλή μάζεψε το γεωτρύπανό της και το έστειλε στο …Μαρόκο, καθώς η Ιταλία είχε αποφασίσει να μην υποστηρίξει τα συμφέροντά της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε χθες απειλητική ανακοίνωση, με την οποία «βγάζει τη γλώσσα» στην Αμερική και τη Γαλλία. Ως γνωστόν η αμερικανική Exxon Mobil και η γαλλική Total, θα δραστηριοποιηθούν μέσα στο μήνα στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η χώρα μας», λέει το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών, «δεν θα επιτρέψει σε κανένα ξένο κράτος, εταιρία, ή πλοίο να διεξαγάγει ερευνητικές δραστηριότητες για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, χωρίς άδεια. Η Τουρκία θα συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματά της» σημειώνει η τουρκική ανακοίνωση.

  • Χωρίς αμφιβολία ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει μία αποφασιστικότητα όχι μόνο να συντηρήσει την επιθετικότητά του στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να τα βάλει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία. Τους λέει, σε απλά ελληνικά, ότι απαιτείται η δική της άδεια για να μπορέσει οποιαδήποτε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να διεξαγάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Πρόκειται για πρόκληση τεραστίων διαστάσεων, η οποία αν μείνει αναπάντητη, η Τουρκία θα κυριαρχήσει στην κυπριακή ΑΟΖ, ότι και να λένε στα κρυφά το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Ο Ερντογάν είναι εκεί και τους απειλεί, αλλά ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο στρατηγός Σίσι σιωπούν. Εκτός αν αυτοί απαντούν με πράξεις…

Γι’ αυτό, η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να κινητοποιηθούν. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, έχουν γίνει επαφές και διαβουλεύσεις και με την Αμερική και με τη Γαλλία. Οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι αξιωματούχοι δείχνουν ήσυχοι ότι δεν θα τολμήσει η Τουρκία να παρενοχλήσει τα γεωτρύπανα της Exxon Mobil και της Total. Αυτό θα φανεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου.

  • Η Τουρκία παίζει ένα επιθετικό παιγνίδι γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν επιθυμούν πόλεμο -και καλά κάνουν. Όμως, αυτή τη φορά δεν θα έχει απέναντι της την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά δύο χώρες που έχουν γεωστρατηγικά συμφέροντα στην ευρύτερη γειτονιά μας. Και αυτό αλλάζει τους όρους του τουρκικού παιγνιδιού.

Μελετώντας την τουρκική ανακοίνωση, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι η ισλαμική κυβέρνηση του Ερντογάν χρησιμοποιεί ασύστολα τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι δεν αντιδρούν. Ο κατοχικός ηγέτης, ο πολυδιαφημισμένος -από τους νεοφιλελεύθερους της Ελλάδας και της Κύπρου- «ειρηνιστής», έχει ταχθεί αναφανδόν με τον Ερντογάν και τον εξυπηρετεί ζητώντας την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων και μετά την όποια λύση του Κυπριακού.

Όσοι πρόσβλεπαν σε αντίδραση του Ακιντζί διαψεύστηκαν οικτρά. Δεν δρα ως Κύπριος, όπως πομπωδώς διακήρυσσε, αλλά ως Τούρκος εθνικιστής. Εάν η Τουρκία επιτεθεί στην Κύπρο θα είναι ο πρώτος που θα πετά στον αέρα το φέσι του από χαρά.

  • Η Τουρκία αναφέρεται στην Κύπρο ως να είναι τουρκικό έδαφος. «Η απόφαση (της Κύπρου) -τονίζεται στην ανακοίνωση -παραβιάζει τα δικαιώματά της χώρας μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και κάθε ερευνητική δραστηριότητα πρέπει να υπόκειται σε προηγούμενη τουρκική άδεια».

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα διαβεβαιώνουν οι ηγεσίες τους. Στη Λευκωσία, οι πολιτικές δυνάμεις είναι ενωμένες και βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην Ελλάδα; Το πολιτικό σκηνικό προκαλεί απέραντη θλίψη… Πότε θα ενωθούν; Όταν ο Ερντογάν υλοποιήσει τις απειλές του;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η υποψήφια πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Judith Gail Garber, καταθέτοντας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είπε μία κουβέντα που πρέπει να την συγκρατήσουμε όλοι. Τόνισε:  «Είναι μια σημαντική περίοδος για την Κύπρο, μια χώρα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Είναι αυτό το μέρος, όπου τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών ως ηγέτες της Ευρω-Ατλαντικής Συμμαχίας, για διασφάλιση της ανατολικής μεθορίου και τη σταθεροποίηση του Νότου διασταυρώνονται». Τα συμφέροντα της Αμερικής, λοιπόν, ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΟΝΤΑΙ με αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας… Αυτό μόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ: Ο βούρκος του Ερντογάν: Κάποτε γελούσε και περίπαιζε την Ελλάδα, τώρα τα λούζεται ο ίδιος… 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Απειλητική όσο ποτέ η Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν έρευνες στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: