Η θέση της Αλεξανδρούπολης μπορεί να δώσει επενδυτικές ευκαιρίες, τονίζει ο Τζέφρι Πάιατ




Τη δέσμευσή του για τη διατήρηση του ισχυρού διαλόγου μεταξύ της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και του Δήμου Αλεξανδρούπολης, διατύπωσε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη. Προς αυτήν την κατεύθυνση, προανήγγειλε τις συχνές, στο άμεσο μέλλον, επισκέψεις στην πρωτεύουσα του Έβρου, του γενικού προξένου στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, σημειώνοντας πως και ο ίδιος προγραμματίζει να βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Ο κ. Πάιατ, χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ως τη συνέχεια των μέχρι σήμερα καλών συνομιλιών του με τον κ. Λαμπάκη, τον οποίο συνεχάρη για τη διαπιστωθείσα πρόοδο στη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και την Αλεξανδρούπολη και επανέλαβε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τη διευκόλυνση, κατά τον προηγούμενο χρόνο, της μεταφοράς ελικοπτέρων μέσω του λιμένα της πόλης.

«Μιλήσαμε σχετικά με τις επενδύσεις και τις ευκαιρίες που βλέπουμε στην Αλεξανδρούπολη μέσα από έναν συνδυασμό στρατηγικών έργων. Την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, τον LNG που ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει, την επικείμενη ολοκλήρωση του TAP, την έγκριση από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον IGB, την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού. Όλα αυτά θα εκμεταλλευτούν τη στρατηγική τοποθεσία της πόλης, ώστε να δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Τέλος, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ελπίδα «οι Αμερικανοί επενδυτές να λάβουν μέρος σε αυτό το σενάριο», συμπληρώνοντας πως είναι αμοιβαία (σε δήμο και πρεσβεία) η ανυπομονησία και η διάθεση αξιοποίησης των ευκαιριών, άμεσα.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «έγινε απολύτως αντιληπτό και από τις δύο πλευρές ότι η Αλεξανδρούπολη έχει μία πρωτεύουσα θέση στον ενεργειακό χάρτη, αλλά και γενικότερα στο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό, ενώνοντας πραγματικά πολλές χώρες, δύο ηπείρους, σε μία θέση πραγματικά αξιοζήλευτη. Μόνο οφέλη αναμένουμε να κερδίσουμε και τα συμφέροντα των Αμερικανών συμπίπτουν με τα συμφέροντα των Ελλήνων».

«Είτε μέσα από την εξέδρα του LNG, είτε μέσα από τον IGB, είτε μέσα από τις υποπαραχωρήσεις, όπως αποφάσισε η κυβέρνησή μας για το λιμάνι, είτε για τις οικονομικές άλλες συναλλαγές που θα προκύψουν μέσα από το διαμετακομιστικό κέντρο και μέσα από την ηλεκτροκίνηση, είμαι βέβαιος ότι το μέλλον της χώρας μας, όσον αφορά τις συνδέσεις με την Αμερική, έχει πλέον σημείο αναφοράς και το σημείο αναφοράς είναι η Αλεξανδρούπολη…», κατέληξε ο δήμαρχος.

Οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα κρίνουν τι θα γίνει με το λιμάνι

Τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) επισκέφθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, προκειμένου, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, να ενημερωθεί για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. «Είναι ένας φανταστικός οικονομικός πόρος. Βλέπεις αυτό το λιμάνι, βλέπεις τη γεωγραφική θέση του και συνειδητοποιείς πόσο αχρησιμοποίητο οικονομικό δυναμικό υπάρχει σε αυτές τις εγκαταστάσεις» ανέφερε.

«Είμαστε ευγνώμονες για την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της διοίκησης του λιμένα και της πρεσβείας. Εξέφρασα την εκτίμησή μου στον πρόεδρο του λιμανιού, όπως επίσης και στον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο λιμάνι, για την καταπληκτική υποστήριξη που είχαμε όταν φέραμε κάποια αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα Black Hawk από την Ευρώπη, μέσω του λιμανιού, τον περασμένο χρόνο. Καλωσορίσαμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτήν τη δυνατότητα, αλλά το πραγματικό δυναμικό αυτών των υποδομών είναι το οικονομικό δυναμικό. Αυτό απαιτεί ιδιωτικό κεφάλαιο, απαιτεί ξένες επενδύσεις» πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Όσον αφορά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΟΛΑ, Χρήστο Δούκα, ο κ. Πάιατ σημείωσε πως συζητήθηκε η σύνδεση των καίριων έργων που είναι σε εξέλιξη. «Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ο IGB και ο FSRU ( Floating Storage and Regasification Unit- πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου), αν όλα υλοποιηθούν, αυτό θα ξεκλειδώσει τη μεταμόρφωση της οικονομίας της περιοχής του Έβρου. Ελπίζουμε πάρα πολύ ότι με τους όρους που θα δημιουργηθούν, οι αμερικανικές εταιρίες, τα αμερικανικά κεφάλαια θα επιλέξουν να συμμετέχουν στην ευκαιρία που δίνεται, αλλά φυσικά αυτό εξαρτάται από τις αποφάσεις, κυρίαρχες αποφάσεις, που πρόκειται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση στις επόμενες εβδομάδες», διευκρίνισε.

«Φίλο του λιμανιού» αποκάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη ο κ. Δούκας. «Για ακόμη μίσ φορά επικαιροποιήσαμε τα σχέδια που έχει ο ΟΛΑ και η κυβέρνηση και το υπουργείο και το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του λιμανιού, σε συνδυασμό με όλα τα πρότζεκτς που τρέχουν στην περιοχή και θα τρέξουν πάρα πολύ σύντομα, που έχουν να κάνουν με τα ενεργειακά προγράμματα, με τη βελτίωση το σιδηροδρόμου, με τα εμπορευματικά κέντρα» τόνισε μετά το τέλος της συνομιλίας τους.

Επίσης, εκτίμησε πως «το αμερικανικό ενδιαφέρον θα είναι έντονο εδώ, στα ζητήματα που η χώρα και η κυβέρνηση έχει καθορίσει ή έχει επιλέξει», επισημαίνοντας: «Αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα γιατί προφανώς θα προσφέρει και μία προστιθέμενη αξία σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα της περιοχής».

Όσο για τον χρόνο έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας ο κ. Δούκας υπογράμμισε: «Εκτιμούμε ότι πολύ γρήγορα οι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν και ελπίζουμε στη συνέργεια και θα έχουμε μία συνεχή επικοινωνία με την πρεσβεία και με τους συνεργάτες του κ. Πάιατ…».

03/10/2018 16:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ της Λ. Παπαδημητρίου
Αλεξανδρούπολη, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: