Η Ρωσία σε πορεία σύγκρουσης με τη Δύση για τα Σκόπια: Άκυρο το δημοψήφισμα, καταγγέλλει…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η Ρωσία, στο ανώτατο επίπεδο, δείχνει αποφασισμένη να μην αφήσει τα Σκόπια να πέσουν στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ και της Δύσης και προαναγγέλλει ότι θα αντιδράσει με όλα τα (ειρηνικά) μέσα που διαθέτει. Σε σχετική ανακοίνωση η Μόσχα αναφέρει ότι οι Σκοπιανοί ψηφοφόροι “προτίμησαν να μποϋκοτάρουν τις επιβαλλόμενες ωμά έξωθεν, στα Σκόπια και την Αθήνα, λύσεις”.

Έστι επιβεβαιώνεται και επίσημα ο υπόγειος “πόλεμος” μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας για τον έλεγχο των Βαλκανίων. Επίκεντρο του “πολέμου” αυτού είναι η γειτονική χώρα, η οποία μετά το δημοψήφισμα είναι ακραία διχασμένη.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πιεζόμενος από τους δυτικούς θα προχωρήσει σε ψηφοφορία στη Βουλή, όπου δεν διαθέτει την πλειοψηφία για να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Έχει ήδη αρχίσει η παραφιλολογία για εξαγορά βουλευτών του εθνικιστικού VMRO, αξιωματούχοι του οποίου είναι μπλεγμένοι σε σκάνδαλα και υποθέσεις διαφθοράς. Ο πρώην ηγέτης τους Νικολά Γκρουέφσκι αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά.

Οι Αμερικανοί, διά του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις, έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα για ανάμειξη στο δημοψήφισμα, κατηγορία που διέψευσε η Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία παρενέβη υπέρ του “όχι” στο δημοψήφισμα. Πάντως, το αποτέλεσμα μεταφράστηκε από ξένους αναλυτές ότι πρόκειται για νίκη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν επί των δυτικών.

  • Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ανακοίνωση του με θέμα την έκβαση του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στα Σκόπια, προαναγγέλλει ότι θα φέρει προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το σκοπιανό σύνταγμα.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή στην ΠΓΔΜ , επισημαίνει ότι “η συμμετοχή του 36,8% δεν επιτρέπει να θεωρηθεί το δημοψήφισμα έγκυρο (γι αυτό απαιτείται το 50%) και επιβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι οι Σκοπιανοί ψηφοφόροι προτίμησαν να μποϋκοτάρουν τις επιβαλλόμενες ωμά έξωθεν, στα Σκόπια και την Αθήνα, λύσεις, ενώ εξέχοντες πολιτικοί των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης συμμετείχαν άμεσα στην προπαγανδιστική καμπάνια που ξεδιπλώθηκε, επεμβαίνοντας χωρίς ενδοιασμούς στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της βαλκανικής χώρας”.

  • Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σημειώνει ότι “παρά το ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της “Μακεδονίας” δεν υποστήριξαν την Συμφωνία των Πρεσπών, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας χαιρέτισαν χωρίς χρονοτριβή η ηγεσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ , όπως επίσης και η Ουάσιγκτον. Είναι προφανής η επιδίωξη να επισπεύσουν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παρά την άποψη του “μακεδονικού” λαού”, τονίζεται.

Η Μόσχα υπογραμμίζει ότι “η δική μας στάση αρχών παραμένει αμετάλλακτη: μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο από τις ίδιες τις πλευρές, χωρίς την έξωθεν παρέμβαση, αποκλειστικά στο πλαίσιο του δικαιϊκού πεδίου και με στήριγμα την ευρεία κοινωνική υποστήριξη. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προφανές ότι δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτά τα κριτήρια. ‘Ερχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το “μακεδονικό” σύνταγμα, κάτι που επανειλημμένα υπογράμμιζε ο πρόεδρος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” Γκ. Ιβάνοφ και μάλιστα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ”.

Στη ρωσική ανακοίνωση, αποκαλύπτεται ότι το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι θα φέρει προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ των Σκοπίων και των Αθηνών.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής:

  • “Η Ρωσία με την ιδιότητα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης. Ξεκινάμε από το ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του υπ’ αριθμόν 845 ψηφίσματος του ΟΗΕ, τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ στα αγγλικά: UN-RESOLUTION-SKOPIA-18JUNE1993

Πούτιν και Βούτσιτς συζήτησαν για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ μετά το δημοψήφισμα

Η κατάσταση στα Βαλκάνια και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και στην Μετόχια , υπήρξαν τα δύο από τα σημαντικά θέματα που κυριάρχησαν στις συνομιλίες των προέδρων της Ρωσίας και της Σερβίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάνταρ Βούτσιτς που πραγματοποιηθήκαν στην Μόσχα.

Όπως δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος για τα δύο αυτά ζητήματα μίλησαν τα 40-50 λεπτά κατά την διάρκεια της δίωρης συνάντησης που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά συζητήσαν λεπτομερώς και για την κατάσταση στην Βοσνία και την Ερζεγοβίνη και την ΠΓΔΜ.

Ο Σέρβος πρόεδρος είπε επίσης ότι κατά την διάρκεια των συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο, άκουσε πολλά για την διεθνή κατάσταση, όπως και μερικές προγνώσεις που έκανε ο πρόεδρος Πούτιν, οι οποίες όπως είπε έχουν μεγάλη σημασία για την Σερβία ώστε να «μπορούμε να δούμε μελλοντικά την θέση μας στον κόσμο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ -TASS
Μόσχα, Russian Federation

“Σήμα συναγερμού” για την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκλάβει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), που σημαδεύτηκε από υψηλό ποσοστό αποχής, ως «σήμα συναγερμού» απέναντι στην απειλή που συνιστούν οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στα δυτικά Βαλκάνια, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.

«Η επιδίωξη της διεύρυνσης (της ΕΕ) είναι κρίσιμης σημασίας για τα δυτικά Βαλκάνια και για την Ευρώπη», είπε σε παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Έχω την εντύπωση πως ο φιλοευρωπαϊκός ενθουσιασμός, που ακολούθησε την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, θα αδρανήσει για λίγο (…) Στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων αναμένουμε παράφωνα μηνύματα εκ μέρους της υπόλοιπης Ευρώπης για τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να γίνει η διεύρυνση», εξήγησε.

«Η σύγχυση θρέφει τις αυταπάτες τις οποίες εκμεταλλεύονται ορισμένοι αντιδραστικοί παράγοντες που είναι ακόμα παρόντες στην περιοχή μας και εξακολουθούν να ονειρεύονται ότι θα ανασυνθέσουν ολόκληρη την περιοχή και θα οικοδομήσουν και θα διευρύνουν κράτη σε εθνική βάση», υπογράμμισε.

Το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ «δείχνει με ηχηρό τρόπο το πρόβλημα για το οποίο μιλώ», υποστήριξε, εκφράζοντας την άποψη ότι η διαβούλευση «δεν είχε προετοιμαστεί αρκετά».

Το δημοψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας με την Ελλάδα σχετικά με το νέο όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας σημαδεύτηκε από πολύ υψηλή αποχή.

«Ελπίζω πως στις Βρυξέλλες και αλλού το αποτέλεσμα του μακεδονικού δημοψηφίσματος θα εκληφθεί ως ένα σήμα συναγερμού και ως μια τελευταία προειδοποίηση που μας λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια πολύ πιο βαθιά ανάλυση των σχέσεών μας με την πολιτική της διεύρυνσης», επέμεινε.

«Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη της ΕΕ να πραγματευθεί τις αιτίες της κρίσης την οποία διέρχεται και την ανάγκη της για ενίσχυση, αλλά δεν νομίζουμε πως μπορεί κάποιος να απαντήσει στην πρόκληση αυτή με την επιβράδυνση ή με το σταμάτημα μιας αποστολής όπως είναι η διεύρυνση της ΕΕ», κατέληξε.

Η ΕΕ ξεκίνησε «ενταξιακές διαπραγματεύσεις» με τη Σερβία το 2014 και με το Μαυροβούνιο το 2012. Δέχθηκε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία τον Ιούνιο του 2019 και να συζητήσει τρόπους για να ενσωματώσει το Κόσοβο και τη Βοσνία.

Όμως πολλά κράτη μέλη φρενάρουν την προσπάθεια λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν με την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία, η προσχώρηση των οποίων θεωρούν ότι ήταν πολύ εσπευσμένη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Στρασβούργο, France

Έμμεση απειλή για βέτο από τη Ρωσία στο Σ.Α. του ΟΗΕ για τα Σκόπια: Επιβλήθηκε η συμφωνία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: