Αλήθεια, δεν ξέρω ποιόν να πρωτοαναφέρω από τους ήρωες μας και ποιους από αυτούς που με την πολύτιμη προσφορά τους βοήθησαν το δύσμοιρο τούτο τόπο σε ώρες δύσκολες. Ώρες αποφάσεων! Σίγουρα θα τρίζουν τα κόκαλα τους, καλή τους ώρα εκεί που βρίσκονται.
Σίγουρα, ενώ βρισκόμαστε στους τελευταίους μήνες του 2018, η πολιτική ηγεσία της Κύπρου στην ελίτ της ξεχνά ότι κανείς πλέον δεν πολιτεύεται ανάλογα με την έννοια που δίνει κανείς σε όρους και ρητορικά σχήματα. Ούτε φυσικά με μοναδικό σύνθημα ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Διότι το τι είναι εφικτό ή όχι είναι κάποτε και θέμα εκτίμησης. Θα έλεγα ότι είναι και θέμα ευφυίας.
Δουλειά τους θα έπρεπε να ήταν να λύνουν προβλήματα. Με πρώτο το πρόβλημα της συνεχούς αντιπαράθεσης Εάν περιστοιχίζονται από λαμπερά μυαλά τότε γιατί δεν έχουν φρέσκες ιδέες; Γιατί παρελθοντολογούν και γιατί εγκλωβίζονται στην στείρα επιχειρηματολογία; Και τέλος πάντων ποιος τους είπε ότι η ΔΔΟ είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός; Δεν εξετάζω την λογική της. Όμως επιμένω στην πιθανή (και μάλλον βέβαιη) δυσλειτουργία της. Τουλάχιστον όπως μας την περιγράφουν.
Θα ήταν άσκοπη και αδικαιολόγητη η όποια υποτίμηση της Τούρκικης πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης. Όμως η παγκόσμια ιστορία έχει να προσφέρει επιτυχίες «μικρών και αδύνατων» έναντι πιο ισχυρών αντιπάλων. Άλλωστε η ιστορία απόδειξε ότι αυτοκρατορίες και μεγάλοι στρατοί δεν φοβούνται άλλες αυτοκρατορίες και μεγάλους στρατούς, νομίζουν πάντα ότι θα νικήσουν (και έχουν πιθανότητες για αυτό). Αυτό που όμως πραγματικά φοβούνται είναι οι μεγάλες ιδέες, αυτές δεν αντιμετωπίζονται.
Κάπου διάβασα ότι ιστορία είναι μία σειρά από κοινά αποδεκτές κρίσεις. Πέρα από δοξασίες και προφητείες και μύθους η σημερινή κατάσταση στην Τουρκία φαντάζει ιδανική υπό τις περιστάσεις για μία πιο τολμηρή και ευφάνταστη πολιτική (εφόσον η Τουρκία αντιμετωπίζει μία κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες για αυτήν).
Άρα η παράδοση στην Τουρκική αντίληψη για την λύση του Κυπριακού (κατά την άποψη μου) και την αποδοχή στον εκβιασμό για την μόνιμη απειλή επέμβασης (εάν τάχατε δεν είμαστε «καλά παιδιά) είναι παράλογη και αχρείαστη.
Σίγουρα οι καιροί είναι δύσκολοι ξέροντας ότι η Τουρκία εξάγει κρίσεις. Όμως όχι τυχαία. Θα κτυπήσει τον πιο αδύνατο!
Σε αυτές τις βάσιμες «κατηγορίες» σίγουρα η μόνη αντίδραση θα ήταν η καινοτομία σε ιδέες. Το θέμα είναι ποιος ή ποίοι θα πρωτοπωρήσουν απέναντι σε αφηρημένες θεωρίες που σκοπό μόνο έχουν να συγχύζουν. Δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνει κανείς την ίδια διαδρομή όταν οδηγεί στο ίδιο αδιέξοδο.
Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την Κύπρο το μυστικό ραντεβού Αναστασιάδη και Τσαβούσογλου