Η Ουάσιγκτον δεν θα δεχθεί την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία: Δεν είναι συμβατοί




Η αμερικανική κυβέρνηση, μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, διαφωνεί κάθετα και οριζόντια με την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην εγκατάσταση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στο έδαφος της.

Θεωρεί την απόφαση για την αγορά των S-400 αντισυμμαχική ενέργεια και είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα υποστεί κυρώσεις στο πλαίσιο του σχετικού και πολύ αυστηρού νόμου που ψηφίστηκε για τη Ρωσία και ειδικά για ρωσικές εταιρείες. Μία εξ αυτών, είναι η εταιρεία που κατασκευάζει τους S-400, η Αλμάζ Άντεϊ.

Ο νόμος προβλέπει συνέπειες για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους αμερικανικούς κανόνες. Η Αμερική πρότεινε στην Τουρκία, αντί για τους S-400 να αγοράσει τους αμερικανικούς Πάτριοτς.

Παρά το γεγονός ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια αυτή τη στιγμή για να βελτιωθούν οι σχέσεις, μετά και την απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον, η υπόθεση των S-400 αναμένεται να ξεκινήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας.

Οι Τούρκοι εξέφρασαν φοβερά παράπονα για το γεγονός ότι ενώ απελευθέρωσαν τον Μπράνσον, οι αμερικανικές κυρώσεις παραμένουν σε ισχύ και προκαλούν ζημιά στην τουρκική οικονομία.

Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για τους S-400 είναι ασυμβίβαστη, και έχει εκφραστεί επανειλημμένα:

«Είναι σημαντικό -είχε τονιστεί σε σχετική ανακοίνωση που παραμένει σε ισχύ- οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι συμβατός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο», είναι η αμερικανική θέση.

Οι προμήθειες αυτές -σημειώνεται- θα ήταν επίσης ασυμβίβαστες με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας μέσω εθνικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία.

Όπως είναι φανερό, η Αμερική όχι μόνο αντιτίθεται σε αυτή την αγορά των S-400 από την Τουρκία, αλλά ζητά από τους συμμάχους της να αντικαταστήσουν και τον ρωσικό οπλισμό που διαθέτουν.

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις απέναντι στις ΗΠΑ: Θα πάρουμε σίγουρα τους S400 λέει ο Ακάρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: