Η κραυγή αγωνίας ενός τολμηρού Τουρκοκύπριου: Είμαστε Κύπριοι και Κύπριοι θα παραμείνουμε…




Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL

Θυμήθηκα τα λόγια που είπε ένας σοφός καθώς κοίταζα τον κατάλογο της Οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου το 2018. Λέει το εξής: «Αν η δικαιοσύνη γίνει πόρνη της εξουσίας και ο Τύπος η μετρέσα της, το κράτος θα διοικείται από τους πεζεβέγκηδες». Σημειώστε αυτό τον ορισμό.

Θα τον θυμάστε συχνά. Θα σας τον θυμίζουν. Και κάθε φορά θα βρίζετε λέγοντας «πεζεβέγκηδες». Η ελευθερία του Τύπου είναι ένα από τα θέματα για τα οποία ενδιαφέρονται πιο πολύ οι ξένοι ανταποκριτές που μου παίρνουν συνέντευξη. Πάντα ρωτούν: «Υπάρχει ελευθερία του Τύπου εδώ σε εσάς;» Και εγώ εκπλήττομαι που ρωτούν. Αρχίζω να αμφιβάλλω αν άραγε δεν ξέρουν την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο.

Πράγματι δεν ξέρουν ότι είμαστε υπό κατοχή εδώ και 44 χρόνια; Αν το ξέρουν, γιατί ρωτούν; Μήπως υπάρχει ελευθερία του Τύπου υπό κατοχή; Η χώρα να είναι αιχμάλωτη και ο Τύπος ελεύθερος! Γίνεται; Μήπως υπήρχε ελευθερία του Τύπου κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης Vichy στην κατεχόμενη Γαλλία; Θα μπορούσε να γραφτεί άρθρο κατά του Χίτλερ που εισέβαλε στο Παρίσι;

  • Οι κατακτητές λένε πάντα ότι απελευθέρωσαν τις χώρες τις οποίες κατέχουν. Θέλουν να τους βλέπει ως απελευθερωτές ο λαός, όχι ως κατακτητές. Γι’ αυτό συστήνουν μιαν κυβέρνηση από ντόπιους, η οποία τους υπηρετεί. Μιαν κυβέρνηση μαριονέτα. Και έναν Τύπο μαριονέτα. Δεν πειράζουν τα δημοσιεύματα τα οποία δεν τους αντιστέκονται, έχουν στα όπα-όπα τους κόλακες, ενώ φιμώνουν όσους υψώνουν την φωνή τους. Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση που επικρατεί εδώ σε εμάς.

Υπάρχουν 180 χώρες στον κατάλογο της ελευθεροτυπίας της Οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα για το 2018. Η Κύπρος σε ποια σειρά βρίσκεται; Στην 25η. Η Ελλάδα; Στην 74η. Η Τουρκία; Στην 157η. Και εμείς, η κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, δηλαδή η βόρεια Κύπρος μπήκαμε σε ξεχωριστή αξιολόγηση. Η θέση μας είναι η 77η! Πάλι καλά είμαστε, έτσι δεν είναι; 80 θέσεις πιο μπροστά από τον κατακτητή μας! Αλλά 52 θέσεις πιο πίσω από το νότιο τμήμα της Κύπρου! Αυτή είναι η διαφορά στην ελευθεροτυπία στα δύο μισά του νησιού, σύμφωνα με τους αξιολογητές. Αλλά, το σημαντικό είναι η διαφορά μεταξύ ημών και της Τουρκίας.

Αφού βρισκόμαστε 80 θέσεις πιο μπροστά από αυτήν, σημαίνει ότι ο κατακτητής μας δεν μπόρεσε ακόμα να κάνει ακριβώς αυτό που θέλει εδώ. Μετέφερε πληθυσμό που ξεπερνάει τον δικό μας. Λεηλάτησε τα ελληνοκυπριακά εδάφη που σφετερίστηκε. Έβαψε σημαία στο βουνό. Έκανε στρατόπεδα πολλά μέρη περιφράσσοντάς τα με συρματοπλέγματα. Δεν άφησε κανέναν να μπει στο Βαρώσι. Σχημάτισε όποιαν «κυβέρνηση» ήθελε και διέλυσε όποιαν δεν ήθελε. Όταν το επιθυμούσε η ψυχή του, χρησιμοποίησε ως καρπαζοεισπράκτορες τους υπουργούς μαριονέτα. Τους προσέβαλε, τους μείωσε.

  • Μάλιστα ο στρατιωτικός διοικητής είπε σε έναν υπουργό μας ότι «δεν μπορείτε να πάτε ακόμα και στην τουαλέτα χωρίς να μας ρωτήσετε». Και ο κύριος υπουργός το κατάπιε και αυτό. Κοντολογίς, έκανε τα πάντα εδώ και 44 χρόνια. Αλλά πάλι δεν μπόρεσε να τα καταφέρει εντελώς. Και το σημαντικότερο, δεν μπόρεσε να εξουσιάσει το σύνολο των δικαστηρίων μας και του Τύπου μας. Εξουσίασε την αστυνομία μας, αλλά δεν μπόρεσε να εξουσιάσει τους έντιμους δικαστές μας και τους δημοσιογράφους μας που δεν είναι κόλακες. Ένας δικαστής στην Τουρκία μπορεί να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για έναν δικηγόρο επειδή υπερασπίστηκε τον πελάτη του και το έκανε αυτό την περασμένη βδομάδα.

Ποιος δικαστής μπορεί να το κάνει αυτό εδώ σε εμάς; Δεν μπορεί να το κάνει ακόμα και ένας δικαστής, ο οποίος δεν έπαψε ποτέ να είναι προσηλωμένος στον Ταγγίπ Έρντογαν και βρίσκονται στα ύψη τα θρησκευτικά και εθνικιστικά του αισθήματα. Ακόμα και αν κυριαρχήσει σε όλο τον Τύπο μας, δεν μπορεί να κυριαρχήσει στην δική μας εφημερίδα. Δεν παίρνουμε διαταγές και οδηγίες.

Γράφουμε αυτό που είναι να γράψουμε. Δεν μπορεί να μας πιάσει και να μας χώσει στην φυλακή κατά τρόπο ετσιθελικό, όπως κάνει στην Τουρκία. Τι μπορεί να κάνει μόνο;  Ενεργοποιεί τους παράνομους εκτελεστές του. Εφαρμόζει εναντίον μας τους νόμους του υποκόσμου. Βάζουν βόμβες. Πυροβολούν. Λιντσάρουν. Και επειδή κυριαρχούν πάνω στην αστυνομία μας, προστατεύουν πάντα τους εκτελεστές τους.

  • Γιατί δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην Κύπρο; Διότι πρώτα απ’ όλα είμαστε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και επομένως της Ευρώπης. Δεν είμαστε Τούρκοι πολίτες. Η ιδιότητα του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας ακόμα αποτελεί ασπίδα για τους Τουρκοκύπριους έναντι πιέσεων που προέρχονται από την Τουρκία. Και σκεφτείτε ότι αν το 2004 γινόταν δεχτό το σχέδιο στο δημοψήφισμα για το Ανάν, η Κυπριακή Δημοκρατία θα διαλυόταν σε 24 ώρες και θα στερούμασταν τώρα αυτήν την ασπίδα.

Θα διαλυόταν η δημοκρατία, αλλά δεν θα μπορούσε να συσταθεί στην θέση της ένα άλλο ομοσπονδιακό κράτος, διότι η Τουρκία δεν θα εκπλήρωνε τις δεσμεύσεις της που υπήρχαν στο σχέδιο, δεν θα επέστρεφε εδάφη και δεν θα απέσυρε στρατό. Και κανείς δεν θα μπορούσε να της επιβάλει οποιεσδήποτε κυρώσεις. Τώρα μας θεωρεί ως την 82η επαρχία της, έτσι δεν είναι; Αλλά είμαστε Κύπριοι και Κύπριοι θα παραμείνουμε!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο βούρκος του Ερντογάν: Κάποτε γελούσε και περίπαιζε την Ελλάδα, τώρα τα λούζεται ο ίδιος…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: