Η κουβέντα του Τσαβούσογλου στη μυστική συνάντηση, που αναστάτωσε τον Αναστασιάδη




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Τουρκία δεν αποχωρεί από την Κύπρο. Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στις 23 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.

Στη συνάντηση, που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και πραγματοποιήθηκε με κάθε μυστικότητα, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε εν πολλοίς πως η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο Τούρκος αξιωματούχος συνέδεσε τη θέση αυτή της Άγκυρας με τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή. Η στάση αυτή αφορά στους στρατηγικούς σχεδιασμούς και όχι επειδή είναι οι Τουρκοκύπριοι στο νησί, όπως περίπου άφησε να εννοηθεί. Κοντολογίς, η Τουρκία παραμένει πιστή στο δόγμα Νταβούτογλου για την Κύπρο.

  • Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Τσαβούσογλου έχει εντολές από τον Ερντογάν να διατηρήσει ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με τη Λευκωσία. Ο λόγος είναι οι προσπάθειες της Τουρκίας για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πως τέτοιες κινήσεις από μέρους της θα τη βοηθήσει στους χειρισμούς της. Μια κινητικότητα στο Κυπριακό, κάποιες συναντήσεις, συζητήσεις ή ακόμη και επανάληψη της διαδικασίας, θα αποβεί ενισχυτική των ανοιγμάτων που πραγματοποιεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση το καθεστώς Ερντογάν.

Στη διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε 90 λεπτά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, όπως είναι γνωστό, στην ιδέα της χαλαρής ομοσπονδίας, ζητώντας από την τουρκική πλευρά να μην επιμένει στα βέτο. Ο κ. Τσαβούσογλου δεν αντέδρασε. Επιφυλάχθηκε να πράξει τούτο σε μεταγενέστερο στάδιο, καθώς είπε πως θα επιδιώξει κι άλλες συναντήσεις με την κυπριακή Κυβέρνηση.

Ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος παρουσίασε αυτή την ιδέα χρήζει πολλών ερμηνειών. Αυτό έγινε ενδεχομένως επειδή διαπιστώνει ότι το υπό συζήτηση πλαίσιο δεν οδηγεί πουθενά και πως έπρεπε να γίνει μια κίνηση με στόχο να κουνήσει τα «λιμνάζοντα νερά». Ενδέχεται, επίσης, η κίνηση να έγινε ενόψει και των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Προσπάθησε για λόγους τακτικής να κάνει μια κίνηση που θα δημιουργούσε κινητικότητα και έστελνε την μπάλα στο γήπεδο της Τουρκίας. Δηλαδή, να κάνει αυτός την κίνηση και να πρέπει να τοποθετηθούν οι Τούρκοι.

Απειλές και Navtex από την Τουρκία: Kαλύπτει την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: