Η Γιόκο Όνο φιλοτεχνεί σταθμό του μετρό στη Νέα Υόρκη: Δημιούργησε ένα γαλάζιο ουρανό




Ο σταθμός 72nd Street B/C του μετρό της Νέας Υόρκης είναι ακριβώς κάτω από το σπίτι της Γιόκο Όνο, το σπίτι το οποίο μοιραζόταν με τον σύντροφό της, Τζον Λένον. Μετά από εξάμηνες εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης, ο σταθμός άνοιξε ξανά, με μια καινούργια σειρά τοιχογραφιών που φιλοτέχνησε η Γιόκο.

Στα έξι έργα (μωσαϊκό με πλακάκια) έχει δοθεί από την καλλιτέχνη το όνομα «ΟΥΡΑΝΟΣ»: 90 τετραγωνικά μέτρα, συνολικά, με εικόνες ενός γαλάζιου ουρανού γεμάτου σύννεφα, και μηνύματα ελπίδας, γραμμένα. Η Όνο μετέτρεψε φωτογραφίες ουρανού σε αυτά τα περίτεχνα έργα από πλακάκια, στα οποία οι χρωματικές και τονικές διαβαθμίσεις είναι ανεπαίσθητες.

Επιπλέον, η καλλιτέχνης – ανήκει στο καλλιτεχνικό κίνημα Fluxus – σχεδίασε τις τοιχογραφίες με αμυδρή αλλαγή προοπτικής, κάτι το οποίο επιτρέπει στους πολίτες που κάνουν χρήση του μετρό να βλέπουν τα σύννεφα υπό ελαφρά διαφορετικές γωνίες καθώς κινούνται μέσα στον σταθμό.

«Είμαι συνεπαρμένη που η καινούργια δουλειά μου, το “ΟΥΡΑΝΟΣ”, εγκαινιάζεται στον σταθμό 72 του μετρό, λίγα βήματα από το σπίτι μου και τα “Strawbery Fields” που δημιούργησα στη μνήμη του μακαρίτη συζύγου μου» υπογράμμισε, στην ανακοίνωσή της, η Γιόκο Όνο. «Θα φέρει τον ουρανό στο υπόγειο, έτσι ώστε να είναι πάντα μαζί μας. Ελπίζω να φέρει αυτό γαλήνη και χαρά στους συμπολίτες μου της Νέας Υόρκης, για πολλά πολλά χρόνια» πρόσθεσε.

10/10/2018 09:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Ελλάδα
Βασίλης Τσεκούρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: