Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αντιπαράθεση Υπουργού Υγείας-ΠΑΣΥΚΙ, η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη και τα στοιχεία για τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Άλλα θέματα που αναδεικνύονται είναι οι δηλώσεις από πλευράς Exxon Mobil για την γεώτρηση στο τεμάχιο 10, ο απόηχος από το κλείσιμο της Cobalt Air και το κυκλοφοριακό.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Πέταξε το γάντι στους γιατρούς» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι δεν άντεξε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου στις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται από τη συντεχνία των κυβερνητικών ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) στα θέματα της υγείας και απαντώντας σε σκληρή γλώσσα, την κατηγόρησε για «ισοπεδωτική εκμηδενιστική προσέγγιση». Σε άλλο θέμα, παραθέτει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί την ερχόμενη Παρασκευή δεν θα είναι μόνο για τη διάνοιξη οδοφραγμάτων. Ακόμη γράφει για προσδοκίες για μεγάλο κοίτασμα στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Βασικό συστατικό η πολιτική ισότητα» γράφει στο κύριο θέμα του ότι η πολιτική ισότητα είναι βασικό συστατικό της ομοσπονδίας βάσει όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος το ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Αλλού γράφει για γκάφα Κοτζιά στην Κύπρο, με έγγραφο που κατέθεσε στη δικαστική διαμάχη με τη Μονή Κύκκου, όπου καταγράφονται τα ονόματα αυτών που έλαβαν μυστικά κονδύλια κατά το 2017. Επίσης γράφει ότι είναι διαχειρίσιμο το λουκέτο της Cobalt.

“Ο Φιλελεύθερος” τιτλοφορεί το κύριο θέμα του “Η Σπέχαρ έστησε τα ζάρια” και γράφει ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας χρησιμοποιήθηκε κατά τρόπον επιζήμιο για την Κύπρο, καθώς θα βρεθεί προ δύσκολης κατάστασης όταν θα συζητηθεί το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αλλού προβάλλει την σύσταση της υπουργού Μεταφορών για υπομονή λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών εισιτηρίων μετά τοπ κλείσιμο της Cobalt. Γράφει επίσης ότι προωθούνται δύο σημαντικά οδικά έργα για το χάος στη Λευκωσία.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Στοιχεία-σοκ, μαζικές εκποιήσεις χωρίς Εστία» γράφει ότι στοιχεία που σοκάρουν για τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας κατέθεσαν χθες τα κόμματα στην Ολομέλεια της Βουλής, θέτοντας παράλληλα την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της για την κοινωνική κρίση η οποία αναμένεται να προκύψει το επόμενο διάστημα. Ακόμη γράφει για παραδοχή για την υποστελέχωση ΤΑΕΠ και νοσοκομειακών μονάδων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις αναφορές Σπέχαρ για την επιστροφή στις συνομιλίες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Νέα σύγκρουση στον χώρο της υγείας» και γράφει για νέα κρίση που έκανε την εμφάνισή της στον τομέα της υγείας την Παρασκευή, με τον Υπουργό Υγείας να κάνει λόγο για σκόπιμη υποβάθμιση, εκ μέρους των κυβερνητικών ιατρών, των ενεργειών του Υπουργείου για την επίλυση του ζητήματος της υποστελέχωσης στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι η Αστυνομία αναζητεί τρόπους για την επίλυση του κυκλοφοριακού στη Λευκωσία. Ακόμη γράφει ότι το κράτος ενδέχεται να κινηθεί νομικά κατά της Cobalt.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
20/10/2018 09:18

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: