Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η δημοσίευση από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας των σεναρίων για τις απολαβές των ιατρών στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και ο στόχος των τραπεζών για προσέλκυση ποιοτικότερων πελατών προβάλλονται ως κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

«Προς τα πάνω όλες οι απολαβές των ιατρών» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Αλήθεια» που γράφει ότι δεν έχουν βάση οι ανησυχίες των γιατρών ότι θα μειωθούν οι απολαβές τους όταν λειτουργήσει το Γενικό Σύστημα Υγείας και ότι σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση στις αμοιβές τους θα είναι της τάξης του 1% ή 3%, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η αύξηση θα φτάνει μέχρι και 40%. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο Αρχηγών επικεντρώθηκε χθες στην αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Σε άλλο θέμα γράφει για κίνηση για επιστροφή περιουσιών Μαρωνιτών από τους Τούρκους.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριό του θέμα «Τα πάνε χαλαρά για τη χαλαρή ομοσπονδία» αναφέρει ότι μόνο έγγραφα με συγκλίσεις μοίρασε στους αρχηγούς ο Πρόεδρος στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών, το οποίο θα συνεχίσει μετά την επίσκεψη Λουτ στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ αναφέρεται και στη δήλωση Τσαβούσογλου για άτυπη διαβούλευση με τους Ελληνοκύπριους. Αλλού γράφει ότι θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους οι ιδιώτες ιατροί με το ΓεΣΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι όνειρο θερινής νυκτός αποδεικνύεται η κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ.

Κάτω από τον τίτλο «Στο μάτι του κυκλώνα», «O Φιλελεύθερος» αναφέρει στο κύριό του θέμα ότι έντονη κριτική άσκησαν χθες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σ΄ ό,τι έχει να κάνει με το περιεχόμενο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, οι Άντρος Κυπριανού και Αβέρωφ Νεοφύτου. Αλλού γράφει για τις αμοιβές των γιατρών στο ΓεΣΥ, με αυξήσεις μεταξύ 1% και 40% στις ειδικότητες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ποινικός ανακριτής εισηγείται ποινική δίωξη τριών αστυνομικών για κακοποίηση.

«Χαλαρά ο Πρόεδρος, ‘άτυπα’ ο Οζερσάι» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της εφημερίδας «Χαραυγή» που γράφει πως δεν δόθηκαν χθες στο Εθνικό Συμβούλιο θέσεις – προτάσεις για τη χαλαρή ομοσπονδία, όπως δήλωνε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι θα πράξει. Αλλού γράφει ότι το θέμα της «βάφτισης» μη κυπριακών πατατών ως κυπριακών στην Ελλάδα, θα συζητήσουν στη Λευκωσία ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής και ο ομόλογός του της Ελλάδας Σταύρος Αραχωβίτης. Αλλού γράφει για τρύπα εσόδων €6,3 εκ. από την ιδιωτικοποίηση στο λιμάνι Λεμεσού.

«Καμία νέα πρόταση από τον Πρόεδρο» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» που αναφέρει πως παρά τις προσδοκίες, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν κατέθεσε λεπτομερή πρόταση για τη χαλαρή ομοσπονδία στο εθνικό συμβούλιο και δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις για την ουσία του ζητήματος, όπως δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Άντρος Κυπριανού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη διαμάχη Τουρκίας και Ελλάδας για τα θαλάσσια σύνορά τους. Αλλού γράφει ότι οι Έλληνες βάζουν κόκκινο χώμα στις πατάτες και τις χρεώνουν για κυπριακές.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Ρίχνουν δίκτυ για ποιοτικούς πελάτες» και γράφει πως στην απορρόφηση ποιοτικότερων πελατών στοχεύουν οι τράπεζες, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, καθώς το βαρίδι από τα κόκκινα δάνεια παραμένει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μπορεί το επικείμενο Brexit να προκαλεί ανησυχία, αλλά το Λονδίνο εξακολουθεί να διατηρεί την ισχύ του στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Αλλού αναφέρεται στην προειδοποίηση Moody’s ότι επιδόματα και δαπάνες μειώνουν την ανάπτυξη.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Δημητρίου –
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 24/10/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: