Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι αντιδράσεις κυβέρνησης και κομμάτων για την έκθεση Γκουτέρες είναι και σήμερα το βασικό θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Επίσης αναφορά γίνεται στην έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση της εκπαίδευσης στην Κύπρο, τα στατιστικά στοιχεία για την φτώχεια, οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις για το ΓεΣΥ με αφορμή έγγραφο που κυκλοφόρησε ανάμεσα στους γιατρούς για μη συμμετοχή τους, η απεργία στο λιμάνι Λεμεσού και η εισαγωγή του σχεδίου Εστία.

«Ο καθένας την διαβάζει με τον δικό του φακό…» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Αλήθεια» που γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ κρατά ίσες αποστάσεις και προειδοποιεί για την ατέρμονη διαδικασία. Αλλού αναφέρει πως η φετινή ετήσια έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει τα κακώς έχοντα στην εκπαίδευση αφού ξοδεύουμε τα περισσότερα στην ΕΕ αλλά ‘πιάνουμε πάτο’. Επίσης η «Α» αναφέρεται σε άλλο θέμα σε στοιχεία της JCC για το πόσα ξοδεύουν Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριό του θέμα «Επιλεκτικές αναγνώσεις της έκθεσης Γκουτέρες» αναφέρει ότι η κάθε πλευρά ανέδειξε εκείνα με τα οποία συμφωνεί, προσπερνώντας άλλα. Σε άλλο ρεπορτάζ προβάλλει την υπόθεση με την διερεύνηση από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης τοποθετήσεων δημοσιογράφου της εφημερίδας και τις αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε. Επίσης ο «Π» αναφέρεται σε μια ιστορία που έλαβε χώρα το 1974 όταν Ε/κ εγκλωβισμένη στην Ασσια σώθηκε χάρη σε ένα Τ/κ τον οποίο και ευχαρίστησε 44 χρόνια μετά.

Κάτω από τον τίτλο «Φωτογράφισε την ενδιάμεση» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει στο κύριό του θέμα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά προσυμφωνία και χρονοδιαγράμματα πριν από τις συνομιλίες. Αλλού αναφέρει ότι με βάση στοιχεία, 3 στους 4 οδηγούς ήταν θετικοί σε ναρκοτεστ από τις 25 Ιανουαρίου που τέθηκε σε εφαρμογή η νομοθεσία. Ο «Φ» αναφέρει ακόμη σε άλλο θέμα πως με υπερωρίες και αγορά υπηρεσιών το ΥΠΕΣ επιχειρεί να αντιμετωπίσει το φόρτο εργασίας στο Κτηματολόγιο.

«Διάλογο ουσίας και σύντομα, ζητά ο Γκουτέρες» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που γράφει πως ο ΓΓ διαμηνύει στην έκθεσή του ότι η διαδικασία πρέπει να είναι προσανατολισμένη σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αλλού γράφει ότι 100,000 ζουν στην φτώχεια και με σοβαρές υλικές στερήσεις με βάση στοιχεία της Eurostat. Επίσης η «Χ» προβάλλει τις επαφές του ΓΓ του ΑΚΕΛ στο Λονδίνο και την συνάντησή του με τον Υπουργό Ευρώπης Αλαν Ντάνκαν όπου συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

«Και οι δύο πλευρές χαιρετίζουν επιλεκτικά στοιχεία της έκθεσης» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» που αναφέρει πως οι δύο πλευρές επιλέγουν να εστιάσουν σε συγκεκριμένα σημεία της έκθεσης Γκουτέρες και ότι οι αντιδράσεις ποικίλουν. Αλλού αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση στην εκπαίδευση και τις δαπάνες της Κύπρου. Επίσης προβάλλεται η υπογραφή δήλωσης για συνεργασία μεταξύ του ιδρύματος Space Trust, του Δήμου Λευκωσίας και του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) για τη δημιουργία στην Κύπρο της Γραμματείας της Διάσκεψης Κορυφής (Zero G) 0G Summit, που αποτελεί πρωτοβουλία του ιδρύματος, ύστερα από πρόσκληση από την Κυβέρνηση της Κύπρου.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Αντίστροφη μέτρηση για το σχέδιο Εστία» και γράφει πως λήγει την ερχόμενη Παρασκευή η προθεσμία των τραπεζών για να αποφασίσουν αν θα ενταχθούν στο κυβερνητικό σχέδιο . Επίσης σε άλλο θέμα γράφει ότι η Σαουδική Αραβία ενδεχομένως και πάλι να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο ως όπλο αντεπίθεσης στις ΗΠΑ. Η «Κ» προβάλλει ακόμη τις εξελίξεις στην εταιρεία J&P Overseas που μπαίνει σε καθεστώς διαχείρισης.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
17/10/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: