Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσει σε πρόσκληση ενδιαφέροντος σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ για το τεμάχιο «7», οι κανονισμοί που αφορούν τις εισφορές και τις συμπληρωμές στο ΓΕΣΥ και οι οποίοι εγκρίθηκαν από το Υπουργικό και η αντιπαράθεση ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Αδειοδότηση-Μήνυμα», γράφει πως το Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα τεμάχια 6,8,10, 11 και για το τεμάχιο 7, στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία ότι το ενεργειακό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά. Αλλού, γράφει για νέες προειδοποιήσεις Πουργουρίδη με επιστολή στον Γ. Εισαγγελέα στην υπόθεση Μπράουντερ. Σε άλλο της θέμα γράφει πως εκτός από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ανησυχεί και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ για την απουσία προόδου στο Κυπριακό, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να καλεί τον Άντρο Κυπριανού να καταθέσει προτάσεις.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σε πλειοδοσία Exxon και Total για το 7», γράφει πως η Κυβέρνηση βρήκε παράθυρο στο νόμο και παίρνει θέση διαιτητή ανάμεσα στους δύο κολοσσούς για το τεμάχιο 7, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψει και τριμερής συνεργασία Exxon, Total, Eni. Αλλού, γράφει πως ο Καθηγητής των Μαθηματικών Τάσος Χριστοφίδης εξελέγη χθες Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και ότι Διακίδου και Γιαπιντζάκης είναι οι νέοι Αντιπρύτανεις. Σε άλλο του θέμα γράφει πως πιο κοντά στο ΓΕΣΥ βρίσκεται η Κύπρος καθώς οι κανονισμοί που αφορούν τις εισφορές και τις συμπληρωμές στο σύστημα εγκρίθηκαν από το Υπουργικό και πάνε στη Βουλή.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ιδού τι θα πληρώνουμε», γράφει στο κύριο του θέμα πως ξεκαθάρισε το σκηνικό για τις συμπληρωμές, τις συνεισφορές και τις εισφορές των δικαιούχων του ΓΕΣΥ με την έγκριση των κανονισμών χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, οι οποίοι οδηγούνται στη Βουλή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται επίσης στην εκλογή του καθηγητή Τάσου Χριστοφίδη στην χθες στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αλλού, γράφει πως το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε ομαδική προσφυγή 95 αστυνομικών για την διακοπή του επιδόματος ενοικίου.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Αδυνατούν να πείσουν για την πολιτική τους», γράφει στο κύριο της θέμα ότι σφοδρή και τεκμηριωμένη κριτική άσκησε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ για τους αδιέξοδους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη και την έλλειψη πρωτοβουλιών στο Κυπριακό. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι στην Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει το κοινωνικό πρόβλημα της κακομεταχείρισης των ζώων και της έλλειψης αυστηρής νομοθεσίας για την προστασία τους. Αλλού, γράφει ότι εξευτελισμό και ταλαιπωρία βιώνουν οι ανάπηροι στα σχολεία με το ΑΚΕΛ να εισηγείται ξεχωριστή νομοθεσία για τις παροχές σε άτομα με αναπηρίες.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Πολιτικοί ηγέτες στέλνουν θλιβερό SOS για τις συνομιλίες», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε πως η λύση δύο κρατών είναι προδοτική και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ότι λύση εκτός Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα είναι καταστροφική. Αλλού, γράφει για την απόφαση της Κυβέρνησης να καλέσει τις αδειοδοτημένες εταιρείες στα τεμάχια της ΑΟΖ που συνορεύουν με το 7, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο τεμάχιο. Σε άλλο της θέμα γράφει για τα βραβεία των 10 χιλιάδων ευρώ που παραχώρησε ο Στέλιος Χατζηιωάννου σε 50 δικοινοτικές ομάδες στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
04/10/2018 08:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: