Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και οι προσδοκίες από τη συνάντηση αυτή, δεσπόζουν στα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες αναφέρονται, επίσης, στην πολυεθνική ναυτική άσκηση ανοικτά της Κύπρου, τη συζήτηση στο Κυπριακό μετά από τις ιδέες του Προέδρου Αναστασιάδη περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας και την αύξηση των τιμών των αεροπορικών ναύλων μετά το κλείσιμο της Cobalt.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τετα-α-τετ χαμηλών προσδοκιών», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η σημερινή συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη και Ακιντζί μπορεί να μην συνιστά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι το σημερινό τους τετ-α-τετ δεν είναι καθόλου τυπικό και θα επηρεάσει καθοριστικά τις επόμενες κινήσεις αλλά και ίσως το μέλλον του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι το δρόμο της εκκαθάρισης παίρνει τελικά ο εργοληπτικός κολοσσός J&P Overseas των οικογενειών Ιωάννου και Παρασκευαΐδη. Σε άλλο θέμα γράφει για τη σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή με τον Υπουργό Οικονομικών αναφορικά με την επιλογή του νομικού οίκου Freshfields από το ΥΠΟΙΚ για τη διαδικασία πώλησης της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Αρχή με οδοφράγματα περιμένοντας την Λουτ», γράφει στο κύριο του θέμα ότι αν και η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί δεν υπόσχεται πολλά, η συνάντηση θα δώσει πρακτικές λύσεις σε κάποια εκκρεμούντα θέματα όπως το θέμα των οδοφραγμάτων σε Δερύνεια και Απλίκι – Λεύκα. Αλλού γράφει ότι η διαπίστωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι ήταν αντισυνταγματική η διαδικασία αγοράς υπηρεσιών από τον οίκο Freshfields στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα φέρνει σε αντιπαράθεση την κυβέρνηση με την Νομική Υπηρεσία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι προβλήματα παρουσιάζονται στη συνεργασία του ενδιάμεσου χώρου – πλην του ΔΗΚΟ – για τις ευρωεκλογές.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Προστασία γεωτρήσεων ΗΠΑ» και γράφει ότι ξεκίνησε από χθες νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου πολυεθνική άσκηση πολεμικού ναυτικού μεγάλων χωρών, με πρωτοφανή συμμετοχή ισχυρών ναυτικών δυνάμεων, η χρονική διάρκεια της οποίας στέλνει μηνύματα σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και τις επικείμενες γεωτρήσεις. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας εξέθεσε τον Υπουργό Οικονομικών παραπέμποντας σε παραβίαση του Συντάγματος και γι’ αυτό θα ερευνήσει τις καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή για πιθανή διάπραξη ποινικού αδικήματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το πρώτο σχέδιο επιδότησης του κόστους σύνδεσης στο ίντερνετ στην Κύπρο, αναμένεται να ανακοινώσει-ενδεχομένως και σήμερα- το Υπουργείο Μεταφορών.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Λοξοδρομούν επικίνδυνα στο Κυπριακό», γράφει στο κύριο της θέμα ότι το ΑΚΕΛ επανήλθε χθες και κάλεσε την Κυβέρνηση να δώσει πειστικές απαντήσεις σε πέντε ερωτήματα, τα οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπέρασε χωρίς να δίνει ουσιαστικές απαντήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πορεύθηκαν χθες μαζί συμβολικά έξω από τα γραφείων των ηγετών των δύο κοινοτήτων καλώντας τους να εργαστούν για λύση και επανένωση του νησιού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μεγάλες περικοπές από στεγαστικά προγράμματα και αναπτυξιακά έργα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» γράφει στο κύριο της θέμα ότι «θα εξισορροπηθούν οι αυξήσεις μετά το κλείσιμο της Cobalt» ότι οι κυπριακές αρχές και ταξιδιωτικοί πράκτορες έδωσαν διαβεβαιώσεις χθες ότι η αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων σε δημοφιλείς προορισμούς μετά το κλείσιμο της Cobalt είναι προσωρινή, καθώς άλλες αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν περισσότερες θέσεις για να καλύψουν το κενό. Σε άλλη είδηση γράφει ότι μέλη της δικοινοτικής οργάνωσης #UniteCyprusNow συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο καλώντας τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, που θα συναντηθούν σήμερα, να λύσουν το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Τμήμα Φορολογίας έψαξε πρόσωπο για καταβολή φορολογίας τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό του, με την εγγονή του να τους δίνει οδηγίες πού να τον βρουν στο κοιμητήριο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σκηνικό Κουρέματος για Κυπριακό – ενεργειακά!» ότι σκηνικό και στο Κυπριακό που θυμίζει την «κρίση» του 2013 με τη σύνοδο του Eurogroup και τις αποφάσεις για το κούρεμα καταθέσεων στήνουν Πρόεδρος Ανατασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου σε πλήρη συντονισμό με την Ουάσιγκτον. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σε μαζική κινητοποίηση εξέφρασαν τη θέληση για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν. Αλλού γράφει ότι στην εξυπηρέτηση των τοκογλύφων εστιάζουν με το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» και δεν τους καίγεται καρφί για όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Η επίσης εβδομαδιαία «Το κυπριακό ποντίκι» υπό τον τίτλο «Θολώνουν τα νερά, συγχύζουν τον λαό» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η συνέχιση της συζήτησης για τις αρμοδιότητες και εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης για τη λεγόμενη αποκεντρωμένη ομοσπονδία ή τη χαλαρή ομοσπονδία δεν έχει άλλο σκοπό παρά να προκαλέσει σύγχυση στο λαό με απώτερο στόχο την αγιοποίηση του πλαισίου Γκουτέρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν εμπιστεύεται τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Εργοντάν. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα ερωτήματα του ΔΗΚΟ για τη χαλαρή ομοσπονδία.

Τέλος, ο «Αντίλογος» υπό τον τίτλο «Ανίχνευση αμοιβαίων προθέσεων» αναφέρεται στο κύριο του θέμα στο σημερινό τετ-α-τετ του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο συναπάντημα των Λυσιωτών στη Λεμεσό. Αλλού αναφέρεται στον Χαράλαμπο Αντωνιάδη, τον Κύπριο καρδιολόγο που ανακάλυψε την μέθοδο πρόβλεψης του εμφράγματος.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
26/10/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: