Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το ζήτημα των αμοιβών των γιατρών υπό το καθεστώς του ΓΕΣΥ, η αντιπαράθεση που ξέσπασε για το θέμα της αμερικανικής βάσης των ελικοπτέρων, οι προειδοποιήσεις Νετανιάχου στους Υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας για ενδεχόμενη δολιοφθορά από Ερντογάν και το καθεστώς διαχείρισης που μπήκε από χθες η εργοληπτική εταιρεία J&P Overseas, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται σήμερα στις κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Σε καθεστώς διαχείρισης η εταιρεία J&P Overseas», γράφει στο κύριο της θέμα ότι μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες, με δραστηριότητες στην Κύπρο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας αφού μπήκε σε καθεστώς διαχείρισης. Αλλού, γράφει για το θέμα της αμερικανικής βάσης στην Κύπρο ότι η αντιπολίτευση ανήγαγε το θέμα σε μείζον από το τίποτε. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία δεν γίνεται καμία υποχώρηση στο Κυπριακό.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Δεν λένε αλήθεια στους γιατρούς για τις αμοιβές», γράφει πως σε σύγχυση τελεί ο ιατρικός κόσμος της Κύπρου σε σχέση με τις αμοιβές του σε συνθήκες ΓΕΣΥ. Αλλού, γράφει ότι η μετακόμιση στο νέο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς το κτίριο αν και εξωτερικά φαίνεται εργοτάξιο, στο εσωτερικό του έχει παραδοθεί. Σε άλλο του θέμα, γράφει πως από Κύπρο περνούσε, όπως φαίνεται, το ξέπλυμα από το σκάνδαλο για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο στο Βέλγιο.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Σήμα κινδύνου Νετανιάχου» γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ προειδοποίησε τους ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας ότι δεν αποκλείει μέχρι και δολιοφθορά από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Σε άλλο του θέμα, γράφει πως θα αναδειχθεί το άγνωστο Κάστρο της Αγλαντζιάς το οποίο είναι απλησίαστο τέσσερις δεκαετίες στον Άρωνα. Σε άλλο του θέμα γράφει πως ο ΚΟΤ παρά το ότι διαλύεται με το νέο χρόνο ζητά από τη Βουλή το ξεπάγωμα 11 υψηλόβαθμων θέσεων προαγωγής.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αποκρύβει στοιχεία ο ΠΙΣ για το ΓΕΣΥ» γράφει πως αυξημένες φαίνεται ότι είναι οι αμοιβές των ειδικών ιατρών στα πλαίσια του ΓΕΣΥ, σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν γίνει από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και ο ΠΙΣ ενώ γνώριζε εδώ και καιρό για τις αμοιβές δεν ενημέρωσε ολοκληρωμένα τους ιατρούς. Σε άλλο της θέμα γράφει πως αυξάνονται οι έκτακτοι υπάλληλοι στο δημόσιο και μειώνονται οι μόνιμοι. Αλλού, γράφει πως δεν έχει πειστικές απαντήσεις η Κυβέρνηση για το ποιοι γνώριζαν για τη βάση των στρατιωτικών αμερικανικών ελικοπτέρων.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail, κάτω από τον τίτλο «Μυστική αμερικανική βάση πυροδοτεί αναστάτωση», γράφει πως το γεγονός ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να παραμένει σιωπηλή για το θέμα της στρατιωτικής βάσης για αμερικανικά ελικόπτερα, έδωσε τροφή στην αντιπολίτευση που ζητά απαντήσεις. Σε άλλο της θέμα γράφει για τη συνάντηση της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη δήλωση του κ. Χατζηπέτρου ότι η Κυβέρνηση είναι πρόθυμη να κάνει μόνιμους 4,5 χιλιάδες έκτακτους υπαλλήλους. Αλλού, γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας δηλώνει πως η Κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο δράσης για την αλυκή της Λάρνακας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξέφραγο αμπέλι των ΗΠΑ η Κύπρος», γράφει πως αλωνίζει στο νησί ο αμερικανικός στρατός και η Κυβέρνηση υπνώττει, με κορυφή του παγόβουνου τη βάση ελικοπτέρων στο Ακρωτήρι. Αλλού, γράφει πως η συνομοσπονδία δύο κρατών είναι η νέα πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Σε άλλο της θέμα γράφει πως καθηλωμένες στο όριο της φτώχειας είναι οι απολαβές των εργαζομένων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Τουρκοποίηση: μας τη φέρνουν χαλαρά», ότι «παιχνίδια στην πλάτη του λαού παίζουν οι δυνάμεις του ενδοτισμού σε ότι αφορά το Κυπριακό», και προσθέτει ότι η αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων για «νέα» στόχευση, της χαλαρής ομοσπονδίας, δεν έγινε τυχαία. Αλλού, γράφει για τις 3 συμφωνίες που έγιναν κατά την τριμερή συνάντηση της Κρήτης ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο. Σε άλλο της θέμα γράφει για το μυστήριο με την αμερικανική βάση στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
12/10/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: