Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της συνάντησης των δύο ηγετών την ερχόμενη εβδομάδα και οι αναφορές στο περιεχόμενο της «χαλαρής ομοσπονδίας», το κυπριακό πρόγραμμα πολιτογράφησης και το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας Cobalt Air, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλει πρωτοσέλιδα ο κυριακάτικος Τύπος. Άλλα θέματα που αναδεικνύονται είναι οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, η αναβάθμιση της οικονομίας από τον Fitch, ο νόμος για την αποτέφρωση και η εποχικότητα στον τουρισμό.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Μας τα ψάλλει τώρα και η Ευρωβουλή» γράφει στο κύριο θέμα της ότι έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου επισημαίνει τις αρνητικές επιπτώσεις των σχεδίων πολιτογράφησης σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, με την Κύπρο να πρωτοπορεί. Ακόμη γράφει ότι η Κύπρος κατατάσσεται στην επενδυτική βαθμίδα και από τον Fitch. Επίσης αναφέρεται σε επαίνους Τσίπρας στον Κοτζιά για την πολιτική του στο Κυπριακό.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Αποκεντρωμένο αλλά ένα κράτος» και γράφει ότι μετά τον Μουσταφά Ακιντζί και ο Πρόεδρος του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν δηλώνει έτοιμος για μείωση των αρμοδιοτήτων της κεντρικής Κυβέρνησης. Επίσης, οι απεσταλμένοι της εφημερίδας στην Ιρλανδία εξηγούν γιατί το θέμα της Βορείου και Νοτίου Ιρλανδίας θυμίζει τόσο πολύ το Κυπριακό. Αλλού, γράφει ότι ο νόμος για την αποτέφρωση έμεινε στα χαρτιά.

Ο «Φιλελεύθερος» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Αναζητείται κοινό όραμα» παραθέτει συνέντευξη του «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος λέει ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο στο Κυπριακό και επιβεβαιώνει ότι ανεπίσημα Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και ο ίδιος στις επαφές του – ανάμεσα σε αυτές και με τον Αβέρωφ Νεοφύτου – συζητούν το Κυπριακό «έξω από το κουτί». Αλλού γράφει ότι κύκλοι του Συμβουλίου Ασφαλείας μεθοδεύουν χρονοδιάγραμμα που θα συνδέεται με τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ακόμη γράφει ότι σε χειμερία νάρκη είναι 6 στις 10 τουριστικές μονάδες.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «6.867 επιστολές για εκποιήσεις ακινήτων» και γράφει ότι από το 2015 μέχρι το 2018 οι τράπεζες έστειλαν συνολικά 6.867 επιστολές ειδοποίησης για πρόθεση πώλησης ακινήτων μέσω πλειστηριασμού. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι Ε/κ και Τ/κ κλιμακώνουν τη δράση για την ειρήνη. Επίσης γράφει για έμφραγμα στο κυκλοφοριακό της πρωτεύουσας.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Sunday Mail” με τίτλο «Κόπωση στο Κυπριακό ενόψει συνάντησης των ηγετών» γράφει ότι μπορεί οι πολιτικοί ηγέτες να εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι ή δυσαρεστημένοι με την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά ο μέσος πολίτης έχει κουραστεί από τους συνεχείς γύρους μη παραγωγικών συνομιλιών. Αλλού αναφέρει ότι πάνω από μισό εκατομμύριο κόσμος διαδήλωσε κατά του Brexit στο Λονδίνο. Επίσης, γράφει για εκκλήσεις για μεγαλύτερη εποπτεία στη λειτουργία χοιροτροφείων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» τιτλοφορεί το πρώτο θέμα της «Η Τουρκία συζητάει χαλαρή ομοσπονδία λόγω ΦΑ» και γράφει ότι η ιδέα της χαλαρής ομοσπονδίας αποτελεί εναλλακτική φόρμουλα που η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει, αρκεί η ε/κ πλευρά να λάβει υπόψη της πραγματικότητες. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι τον Νοέμβριο τρυπάει η Exxon στο τεμάχιο 10. Αλλού αναφέρεται σε γαλλικό στρατιωτικό πακέτο στη Λευκωσία και σε εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με το Παρίσι, με στρατιωτικές διευκολύνσεις σε γαλλικά πολεμικά ναυτικά και αεροπορικά μέσα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Κενό αέρος» γράφει στο κύριο άρθρο της για την Cobalt ότι στον αέρα έμεινε ακόμα μια κυπριακή εταιρεία αερομεταφορών διακόπτοντας απότομα, αλλά όχι αναίτια, τη λειτουργία της. Ακόμη γράφει ότι νέα δεδομένα στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργεί η προαλειφόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ. Επίσης γράφει ότι στα χέρια της Ερευνητικής Επιτροπής είναι η επίμαχη συμφωνία με την ισπανική Altamira.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
21/10/2018 11:57

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: