Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό και η συζήτηση που άνοιξε τις τελευταίες μέρες για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία είναι το βασικό θέμα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι αντιδράσεις στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η υπόθεση της πρώην Λαϊκής και οι διεκδικήσεις από την εταιρεία MIG , το μεταναστευτικό και οι πιέσεις που δέχεται η Κύπρος και οι άδειες για τα ψηλά κτίρια. Όλες σχεδόν οι εφημερίδες φιλοξενούν συνεντεύξεις για θέματα της επικαιρότητας.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Να μην εκτεθούμε» και φιλοξενεί συνέντευξη του τέως Γενικού Εισαγγελέα για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, το πλαίσιο Γκουτέρες και τα διαμειφθέντα στο Κραν Μοντάνα. Επίσης η «Α» αναφέρεται στην δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών για την συνθήκη εγγυήσεων και την τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου. Αλλού αναφέρει ότι ο κυκλώνας Μάϊκλ σκόρπισε το χάος στη Φλώριδα.

«Φλερτ Αναστασιάδη με λύση δύο κρατών» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που γράφει πως το θέμα της αλλαγής της βάσης για λύση δεν είναι καινούργιο και ο Πρόεδρος, κατά το δημοσίευμα, το συζήτησε δύο τουλάχιστον φορές με τον Τούρκο Υπεξ. Αλλού γράφει ότι κάποιοι έκαναν πλάτες στη MIG και η εταιρεία της δυναστείας Βγενόπουλου, έμεινε εκτός των διεκδικήσεων του διαχειριστή. O «Π» αναφέρει σε άλλο ρεπορτάζ ότι ο Αρχιεπίσκοπος με την ομολογία του ότι έχει καρκίνο, ανοίγει το δρόμο της διαδοχής.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριό του θέμα «Δεν φεύγουμε από Κύπρο» αναφέρει πως αυτό είπε, μεταξύ άλλων, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Τσαβούσογλου στη συνάντηση της Νέας Υόρκης και ότι συνάγεται πως η Αγκυρα επιμένει σε εσαεί παρουσία λόγω στρατηγικών συμφερόντων και όχι λόγω Τ/κ. Σε άλλο θέμα ο «Φ» αναφέρεται στο ναυάγιο που συνέβη ανοικτά του Ισραήλ πριν από 33 χρόνια με πλοίο κυπριακής ιδιοκτησίας οι πέντε εκ των ναυτικών του οποίου, δεν εντοπίστηκαν ποτέ. Αλλού αναφέρεται σε αποκαλυπτική επιστολή του ΠτΔ στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.

«Εκ του μη όντος προέκυψε χαλαρή ομοσπονδία» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που γράφει ότι ερωτήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι ο ΠτΔ ρίχνει στο τραπέζι την παλιά θέση του ΔΗΣΥ για λιγότερες εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση και ότι το ΑΚΕΛ καταγγέλλει ότι άνοιξε η συζήτηση χωρίς μελέτη και προβληματισμό. Αλλού γράφει ότι ανησυχίες εγείρονται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ανέγερση ψηλών κτιρίων στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού. Επίσης η «Χ» προβάλλει τα προβλήματα των παιδιών με αναπηρίες και τις επικρίσεις των γονέων κατά των αρμοδίων.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο «Αύξηση της εγκληματικότητας στο βορρά» αναφέρεται σε στοιχεία με βάση τα οποία το έγκλημα ακμάζει στα κατεχόμενα και οι Τ/κ ζητούν αυστηρότερα μέτρα. Αλλού γράφει για το επεισόδιο μεταξύ ακτιβίστριας και λαθροθήρα στα Κοκκινοχώρια για αμπελοπούλια. Επίσης προβάλλεται συνέντευξη του Υπατου Αρμοστή της Βρετανίας για το Brexit και τι αυτό συνεπάγεται για τους Κύπριους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους επαναπατρισθέντες.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» με τίτλο «Ο Αβέρωφ σε ρόλο αντιπροέδρου» αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επιχειρεί πολιτικούς πόντους και με τη διαφοροποίηση του από τον Πρόεδρο σχεδιάζοντας την στρατηγική του για το 2023. Αλλού η εφημερίδα παρουσιάζει κατάλογο με τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης σε περίπτωση λύσης. Επίσης η «Κ» αναφέρει ότι ο Μάριος Καρογιάν επιδιώκει στο νέο κόμμα να αναλάβουν νέα πρόσωπα που δεν έχουν φθαρεί πολιτικά.

«Εθνικές περιπέτειες» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η εβδομαδιαία «Σημερινή» που γράφει πως βάφτισαν πρόοδο τη χαλαρή ομοσπονδία και ότι ο Τούρκος υπεξ διαμήνυσε στη Νέα Υόρκη ότι επιδιώκει λύση δύο κρατών εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι με τις συμμαχίες της η Κύπρος και άλλες χώρες της περιοχής στήνουν στρατηγικό τείχος έναντι της Αγκυρας. Η «Σ» γράφει ακόμη ότι η ερευνητική επιτροπή για τον Συνεργατισμό αποκτά πρόσβαση σε έγγραφα της ΕΚΤ.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
14/10/2018 10:23

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: