Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι όροι και οι προϋποθέσεις που έθεσε σε Γενική Συνέλευση ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος για ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο ΓεΣΥ, είναι το κύριο θέμα σε όλες τις κυπριακές εφημερίδες σήμερα. Ο Τύπος προβάλλει επίσης την εξαγγελία του Προέδρου Αναστασιάδη για ενημέρωση του λαού μετά τη συνάντηση του με την Τζέιν Χολ Λουτ και την έναρξη γεωτρήσεων από τον «Πορθητή» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τρικλοποδιά στο ΓεΣΥ» γράφει πως στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί το ΓεΣΥ εξαιτίας των ανεδαφικών, όπως τους χαρακτηρίζει, όρων που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ για ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σύστημα και αναφέρει ότι Υπ. Υγείας κάλεσε σε επείγουσα συνάντηση τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο. Αλλού, γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει πως αμέσως μετά τη συνάντηση με την κ. Λουτ θα αναλύσει στον λαό το πώς σκέπτεται και τις επιλογές που έχουμε ενώπιον μας. Σε άλλο της θέμα γράφει για τον 14χρονο που βρέθηκε λιπόθυμος σε παγκάκι μετά από χρήση ναρκωτικών.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Έθεσαν σκληρούς όρους οι ιατροί και αναμένουν», γράφει στο κύριο του θέμα ότι οι ιδιώτες γιατροί έθεσαν πέντε προϋποθέσεις και τέσσερις όρους για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ μεταξύ των οποίων είναι τα επιπρόσθετα 51,2 εκ ευρώ για αμοιβές. Σε άλλο του θέμα, γράφει ότι ο Πρόεδρος περιόρισε τις προσδοκίες για ουσιαστική συμβολή της Λουτ στην έξοδο από το τέλμα που βρίσκεται το Κυπριακό, ενώ προανήγγειλε διάγγελμα για να ενημερώσει το λαό. Αλλού, γράφει για δύσκολες επιλογές για το διάνοιγμα των οδοφραγμάτων και αναφέρει ότι αργούν τα επόμενα.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Σε τεντωμένο σχοινί το ΓεΣΥ», γράφει πως στην κρισιμότερη ίσως φάση μπαίνει πλέον η πορεία του ΓεΣΥ, με τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΠΙΣ να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, ενώ αναμένεται αντίδραση της Κυβέρνησης και ΟΑΥ. Σε άλλο του θέμα, γράφει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών αποχωρεί και τις επόμενες μέρες αναμένεται ο υδράργυρος να ανέβει μέχρι και τους 30 βαθμούς. Αλλού αναφέρεται στους χθεσινούς εορτασμούς με δοξολογίες και παρελάσεις σε Κύπρο και Ελλάδα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εμπόδια ΠΙΣ στην εφαρμογή του ΓεΣΥ», γράφει πως στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει το ΓεΣΥ ο ΠΙΣ μετά τους όρους και τις προϋποθέσεις που βάζει για την ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο Σύστημα. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι βρισκόμαστε στα τέλη του Οκτώβρη και ακόμα υπάρχουν παιδιά με αναπηρίες που ακόμα βρίσκονται σπίτι και όχι στο σχολείο. Αλλού αναφέρει ότι ο “Πορθητής” ρίχνει γεωτρύπανο σήμερα.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
29/10/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: