Η Χέδερ Νάουερτ ενδέχεται να είναι η διάδοχος της Νίκι Χέιλι στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών




Η αποχωρούσα πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι απέδειξε την τηλεοπτική αξία της, ενώ ο Λευκός Οίκος ψάχνει για την διαδοχή της κάποια ή κάποιον αντικαταστάτη που να γράφει καλά στην κάμερα, σύμφωνα με την “Politico.”

Μεταξύ των υποψηφίων διαδόχων της Χέιλι στον ΟΗΕ είναι και η πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων στο Fox News Χέδερ Νάουερτ, που σήμερα είναι η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ έχει αναλάβει και τα καθήκοντα του υφυπουργού Δημόσιας Διπλωματίας και Δημοσίων Υποθέσεων στο ίδιο υπουργείο.

Το ενδιαφέρον του προέδρου Τραμπ για το ενδεχόμενο ανάληψης διπλωματικών καθηκόντων από την Νάουερτ στον ΟΗΕ επιβεβαιώνουν τρεις άνθρωποι που βρίσκονται στο περιβάλλον του.

Εντός του κτιριακού συγκροτήματος (Foggy Bottom) στο κέντρο της Ουάσινγκτον, η Νάουαρτ έχει στενή συνεργασία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον οποίο και συνόδευσε στην χθεσινή επίσκεψή του, στην Σαουδική Αραβία.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θεωρούν ότι η Νάουερτ αποδείχτηκε μία ικανή υποστηρικτής για την εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τραμπ.

Παράλληλα, η ίδια είναι υποψηφία για να αντικαταστήσει την υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, όταν αυτή αποχωρήσει.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η πιθανή τοποθέτηση της Νάουερτ στον Λευκό Οίκο θα έχει μία λιγότερο τηλεοπτική διάσταση, καθώς οι ζωντανές τηλεοπτικές ενημερώσεις από την αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου έχουν πρακτικά μειωθεί στο ελάχιστο, κατά το τελευταίο δίμηνο.

Ούτε η Νάουερτ, αλλά ούτε κι ο Λευκός Οίκος ανταποκρίθηκαν σε αίτημα σχολιασμού.

Από την άλλη μεριά, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επισημαίνουν ότι η διαδικασία επιλογής διαδόχου της Χέιλι είναι ακόμη στα αρχικά στάδια, ενώ η λίστα των υποψηφίων είναι ενδεχόμενο ότι θα αλλάξει πριν ο πρόεδρος Τραμπ λάβει την τελική του απόφαση.

Στην λίστα αυτή, έχουν συμπεριληφθεί τα ονόματα των πρεσβευτών Κέλι Νάιτ Κραφτ, Τζέιμι ΜακΚούρτ και Ρίτσαρντ Γκρένελ, που έχουν αναλάβει διπλωματικά καθήκοντα εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ στον Καναδά, στην Γαλλία και στην Γερμανία αντίστοιχα.

Η αναφορά του ονόματος της Νάουερτ στην λίστα των υποψηφίων διαδόχων της Χέιλι στον ΟΗΕ, προκάλεσε σχόλια μεταξύ των στελεχών του Fox News, σύμφωνα με έναν προηγούμενο εκτελεστικό διευθυντή.

Παράλληλα, η συζήτηση που γίνεται γύρω από το όνομα της Νάουερτ υπογραμμίζει τον ρόλο που έχει η τηλεόραση στην επιτυχία μιας αμερικανικής κυβέρνησης, της οποίας ο πρόεδρος είναι τηλεθεατής 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Η Νάουερτ δεν είχε κάποια εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, πριν αναλάβει τα καθήκοντα της εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ στις αρχές του 2017.

Ωστόσο, τα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ πιστεύουν ότι η ίδια εξήγησε και υπερασπίστηκε με σωστό τρόπο τις επιλογές του προέδρου Τραμπ στην ασκούμενη εξωτερική πολιτική στην διάρκεια των επίσημων ενημερώσεών της. Η εντύπωση αυτή έχει δημιουργηθεί, παρά το γεγονός ότι οι ενημερώσεις αυτές δεν ήταν τόσο συχνές, όσο οι ενημερώσεις που γίνονταν από τους προκατόχους της.

Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δεν απασχολούν τα ΜΜΕ σε ημερήσια βάση, αλλά προσκαλούνται στην τηλεόραση ή πραγματοποιούν ομιλίες, υποστηρίζοντας την ασκούμενη από την Ουάσινγκτον εξωτερική πολιτική.

Από την άλλη μεριά, η θέση αυτή στον ΟΗΕ είναι κάθε άλλο παρά διακοσμητική, καθώς η Χέιλι με την παρουσία της βοήθησε στην εφαρμογή σκληρότερων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας το 2017, με τον πρόεδρο Τραμπ να ασκεί πιέσεις στον Κιμ Γιονγκ Ουν, ώστε να αρχίσει ένας διάλογος για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Στην περίπτωση που επιλεγεί για την θέση, η Νάουερτ που σήμερα διαμένει στην Ουάσινγκτον θα πρέπει να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται η έδρα του ΟΗΕ. “Ο σύζυγος και τα παιδιά της βρίσκονται στη Νέα Υόρκη,” δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

17/10/2018 11:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Politico
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: