Η Αμερική στην τριμερή Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου: Προστασία στις γεωτρήσεις της Exxon




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να συμμετέχει στις τριμερείς συναντήσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο, μία κίνηση που αναβαθμίζει τον στρατηγικό ρόλο των τριών χωρών.

Την αποκάλυψη έκανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, ο οποίος θα επισκεφθεί την 1η Νοεμβρίου τη Λευκωσία. Η επίσκεψη του θα συμπέσει με τις προετοιμασίες για τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να προστατεύσει το γεωτρύπανο της Exxon Mobil.

Ο κ. Μίτσελ μίλησε χθες σε ημερίδα της δεξαμενής σκέψης της Ουάσιγκτον, Atlantic Council με θέμα «Προωθώντας τα όρια της Ελευθερίας: Διαγράφοντας τη Γκρίζα Ζώνη», όπου ανέπτυξε την αμερικανική πολιτική στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών απάντησε σε συγκεκριμένη ερώτηση της ιστοσελίδας μας για τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Ο κ. Μίτσελ τόνισε ότι αυτό που πρώτα απ’ όλα επιχειρούν να κάνουν οι ΗΠΑ είναι να σταθεροποιήσουν τη σχέση τους με την Τουρκία.

Έχει διανυθεί πολύς δρόμος, είπε, τις τελευταίες μέρες με την απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον και εξέφρασε την ελπίδα να κατορθώσουν να «απομακρύνουν» την τουρκική Κυβέρνηση από την αγορά των ρωσικών S-400, προς άλλες επιλογές, και να κρατήσουν την Τουρκία όχι μόνο σε δυτική πολιτική αλλά και στρατηγική τροχιά.

Υπογράμμισε ότι «νομίζω πως αυτό είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας».

Ο Αμερικανός υφυπουργός χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Κύπρο πολύ σημαντικές χώρες στη στρατηγική της Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Έχουμε τον αμερικανικό-ελληνικό στρατηγικό διάλογο, αργότερα το φθινόπωρο», είπε αναφερόμενος στη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στις 13 Δεκεμβρίου, με τον Έλληνα ομόλογό του, όποιος και νάναι αυτός.

Πρόσθεσε:

«Θα ταξιδέψω στην Κύπρο σε λίγες μέρες και αυτό που πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε είναι οι ΗΠΑ να είναι περισσότερο παρούσες, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο με τις χώρες αυτές, αλλά και στο διάλογο Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ. Νομίζω ότι είναι καλό να δούμε την Ανατολική Μεσόγειο ως μεθόριο (frontier) … μία πολύ ευάλωτη μεθόριο» είπε.

Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ενισχυμένη παρουσίας της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι πρέπει να μας απασχολήσει το γεγονός ότι το Ιράν θέλει επίσης ένα παράθυρο στη Μεσόγειο.

Είπε:

«Συνεπώς, εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων με τις σταθερές δημοκρατίες στην περιοχή αυτή».

Αναφορικά με τα Σκόπια, ο κ. Μίτσελ είπε πως τα επισκέφθηκε πρόσφατα, ανέφερε ότι η πΓΔΜ έχει μια εκλεγμένη Κυβέρνηση η οποία μετά από πολλή σκληρή δουλειά ανέπτυξε μια πιθανή συμφωνία με μια άλλη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση.

Πρόσθεσε:

«Η βούληση του «μακεδονικού» λαού φαίνεται να κινείται προς μια συμμαχία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κι αυτό το υποστηρίζω. Δεν πρόκειται να πω στη «Μακεδονία», τη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνησή της, ότι δεν πρέπει να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Κοιτάξτε τη ρωσική επιρροή στο έδαφος της «Μακεδονίας» και το μήνυμα που στέλνει για την πορεία στο ΝΑΤΟ».

Ο κ. Μίτσελ τόνισε και τα εξής:

«Είναι εντελώς υποκριτικό από την πλευρά της Ρωσίας να το παρουσιάζει ως ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας, όταν πρόκειται στην πραγματικότητα για την ρητή και αποδεδειγμένη βούληση του λαού της «Μακεδονίας» να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Επομένως, δεν βλέπω καμία ένταση».

Ο Μίτσελ στην Κύπρο όταν ξεκινούν οι γεωτρήσεις: Τι είπε στην Hellas Journal για Ελλάδα-Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: