Η Άγκυρα ανακοίνωσε συνομιλία Τραμπ με Ταγίπ: Μίλησαν για Κασόγκι, Μπράνσον, Γκιουλέν…




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης την Κυριακή στην «ανάγκη να εξιχνιαστεί» η υπόθεση του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να φωτιστούν όλες οι διαστάσεις της υπόθεσης Τζαμάλ Κασόγκι», είπε η πηγή αυτή.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης — πέραν της υπόθεσης Κασόγκι — για την κατάσταση στη Μάνμπιτζ της Συρίας, για την υπόθεση του αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον και για τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς και για τη διμερή συνεργασία της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Αγγελα Μέρκελ: Δεν θα γίνουν εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία όσο παραμένουν τα ερωτήματα στην υπόθεση Κασόγκι

Η Γερμανία δεν θα προχωρήσει σε εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία όσοπαραμένουν τα ερωτήματα για το τί συνέβη στον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Διεξάγοντας εκστρατεία για το κόμμα της για τις περιφερειακές εκλογές, η Μέρκελ επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου την καταδίκη της για τον φόνο του Κασόγκι, για τον οποίο η Σαουδική Αραβία παραδέχτηκε ότι έλαβε χώρα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη.

“Κατά πρώτον, καταδικάζουμε αυτή την πράξη με τον πιο έντονο τρόπο”, δήλωσε η Μέρκελ. “Κατά δεύτερον, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστεί τί συνέβη, απέχουμε πολύ από τη διαλεύκανση της υπόθεσης για την οποία οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων, αυτές δεν μπορούν να γίνουν υπό τις παρούσες συνθήκες”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Κωνσταντινούπολη, Turkey
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Βερολίνο, Germany

25 νέοι μάρτυρες θα καταθέσουν στην υπόθεση Kασόγκι: Καμία συγκάλυψη λέει η Άγκυρα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: