Γιατί ο αλ Σίσι της Αιγύπτου πάει στην Κρήτη; Θα τολμήσει ο Ταγίπ να χτυπήσει στην κυπριακή ΑΟΖ;




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Στις 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί μία σημαντική τριμερής συνάντηση στην Κρήτη. Θα συνευρεθούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, στρατηγό αλ Σίσι.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά τις επαφές που έγιναν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς.

Αντικείμενο της συνάντησης αυτής είναι τα ενεργειακά αποθέματα στη Μεσόγειο και η ασφάλεια μέσα και γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ, όπου -αν πιστέψουμε τη ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν- θα μετατραπεί σε θέατρο αντιπαράθεσης, ίσως και σύγκρουσης.

Ως γνωστόν, η Τουρκία θα επιχειρήσει γεώτρηση σε περιοχές που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, την ίδια στιγμή που η αμερικανική Exxon Mobil και η γαλλική Total θα βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των δικών τους διαδικασιών, πριν δηλαδή «τρυπήσουν» στα οικόπεδα που υπενοικίασαν από την Κύπρο.

  • Στην ευρύτερη γειτονιά μας συμβαίνουν πολλά, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν τα γνωρίζουμε, καθώς αφορούν μείζονα θέματα ασφάλειας και στρατηγικών σχεδιασμών των υπερδυνάμεων.

Την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου με αντικείμενο της συνομιλίας δύο θέματα: Το Ιράν και την ενέργεια και την ασφάλεια στη Μεσόγειο. Οι κ. Νετανιάχου και Σίσι βρέθηκαν και πάλι στον στενότατο κύκλο των φίλων του Αμερικανού πλανητάρχη, από τον οποίο αποκλείστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε αφού προηγουμένως έγιναν δεκτοί από τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο συζήτησαν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο, όπου δημιουργούνται νέες συμμαχίες.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Κάτι που οι αναγνώστες τούτης της ιστοσελίδας, δεν το διαβάζουν για πρώτη φορά.

  • Οι «κατασκευαστές» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σχεδιάζουν τη νέα στρατηγική της υπερδύναμης στη Μέση Ανατολή και στην Αν. Μεσόγειο.

Είναι σημαντικό να ομιλούμε επί γεγονότων, ώστε να είναι ορθές και οι αναλύσεις μας.

Η Αμερική δεν έχει ξεγράψει ακόμα την Τουρκία, έστω και αν η γειτονική χώρα έχει κόψει τους δεσμούς της με την Ουάσιγκτον και έχει ταυτιστεί με τη Μόσχα και το Ιράν. Μόλις την Τετάρτη ο κ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Τουρκία απορρίπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τεχεράνης, με αποτέλεσμα να οδεύει η Άγκυρα σε ευθεία σύγκρουση με τους Αμερικανούς.

  • Έχει μεγάλη σημασία τούτο: Δεν την έχουν ξεγράψει την Τουρκία μεν, αλλά σχεδιάζουν ως να μην βρίσκεται στο κάδρο. Πρόκειται για ένα σπουδαίο γεγονός. Η Αμερική σχεδιάζει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και συζητά στρατηγικά με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μου έλεγαν διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον ότι ακόμα και αν γίνει το θαύμα, ακόμα και αν ο Ταγίπ Ερντογάν ξυπνήσει ένα πρωί και αποφασίσει να γίνει ένας καλός και πιστός σύμμαχος της Αμερικής και της Δύσης, ακόμα και αν εγκαταλείψει τη Ρωσία και την Τεχεράνη και ακυρώσει την αγορά των ρωσικών S-400, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τους εναλλακτικούς σχεδιασμούς τους, διότι δεν έχουν την παραμικρή εμπιστοσύνη στο καθεστώς που έχει δημιουργήσει η ισλαμική ελίτ της Τουρκίας.

  • Η ενέργεια στην Αν. Μεσόγειο θα ενώσει τα συμφέροντα αρκετών χωρών, εκτός της Τουρκίας. Αυτή η διαπίστωση κρύβει και κινδύνους. Ακόμα και το Ισραήλ, που αρέσκεται να εκπλήσσει με περίεργες προτάσεις, στις οποίες παλιά περιλαμβανόταν και η Άγκυρα, έχει αλλάξει τα σχέδια του, στα οποία έχουν υψηλή θέση η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο Οκτώβριος θα είναι επικίνδυνος μήνας για την ειρήνη στη γειτονιά μας. Απαιτείται ψυχραιμία και πάνω απ’ όλα ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας και της Κύπρου. Γενικά μιλώντας, η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ήταν επιεικώς περίεργη. Έδειχνε άνθρωπος χαμένος στις σκέψεις του.

Αλλά το χειρότερο, που παρατηρήσαμε, ήταν ότι τον έλεγχο του πολιτικού παιγνιδιού στην Τουρκία, τον έχει ο φιλόδοξος και επικίνδυνος γαμπρός του, οποίος ζει μονίμως σε “καθεστώς άρνησης”…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Στα ενεργειακά ο Αναστασιάδης παίρνει άριστα: Αλλά στο Κυπριακό παίρνει υπό το μηδέν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: