Ο Καμμένος στο αμερικανικό Πεντάγωνο: Συζήτηση για το Σκοπιανό, για την άμυνα και την ενέργεια




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Με λίστες που αφορούν υλικά που χρειάζονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από τα επιτελεία για ανάγκες που προκύπτουν συνεχώς, θα προσγειωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο Έλληνας υπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζίμ Μάτις που θα τον περιμένει στο Πεντάγωνο, και θα τον υποδεχθεί στη διάρκεια επίσημης τελετής, με τη συμμετοχή τιμητικής φρουράς.

Θα έχει ενδιαφέρον η συζήτηση για το Σκοπιανό, καθώς ο κ. Μάτις υποστηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ο κ. Καμμένος τάχθηκε εναντίον.

Οι δυο υπουργοί σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πολύ ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων τα θέματα ενέργειας τόσο Νότια της Κρήτης, στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, κάτι που έχει φανεί και μέσα από μια πλειάδα συνεκπαιδεύσεων σε όλη αυτή τη θαλάσσια περιοχή συμπεριλαμβανομένης και της Σούδας, με την παρουσία Αμερικανών Navy Seals.

Ανάμεσα στα ζητήματα που αναμένετε να θέσει ο Έλληνας υπουργός στον ομόλογό του είναι το «καυτό» θέμα των επικοινωνιών των τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων και ν’ αναζητηθούν λύσεις παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούν οι άνδρες των Ειδικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιπλέον ο Έλληνας υπουργός θα θελήσει να κάνει πράξη, στο μερίδιο που αναλογεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα όσα είχε πει πρόσφατα κατά την ομιλία του στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, απευθυνόμενος προς τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάϊατ, πως Ελλάδα και Αμερική μαζί θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, τόσο το ενεργειακό, όσο και στις κινήσεις που χρειάζονται για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο Έλληνας υπουργός θεωρείται βέβαιο πως θα θέσει ξεκάθαρα και το θέμα της Τουρκικής προκλητικότητας τόσο σε επίπεδο ρητορικής, όσο και σε πρακτικό επίπεδο με καταγεγραμμένα στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Οι δυο χώρες τουλάχιστον στον αμυντικό τομέα έχει φανεί πως συμβαδίζουν ολοένα και περισσότερο, αρκεί να θυμίσουμε τη μεταστάθμευση των MQ-9-και που θα φτάσουν σύμφωνα με πληροφορίες και νεότερης γενιάς Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη- στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, την προσγείωση των F-22 Raptor στην ίδια βάση της ΠΑ και την ολιγοήμερη παραμονή τους εκεί καθώς και την πτήση τους με Ελληνικά μαχητικά F-16, την προ των πυλών κοινή άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα με ελικόπτερα Apache, Black Hawk, Chinook των Ηνωμένων πολιτειών που θα μετασταθμεύσουν στο Στεφανοβίκειο τουλάχιστον έως τον Φεβρουάριο, αλλά και την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών με συνεχείς δηλώσεις πως η Ελλάδα αποτελεί τον βασικό πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε σε καμία περίπτωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μεσούσης της κρίσης στην χώρα μας, έβαλαν συμφωνίες σχεδόν 2 δις οι οποίες αφορύν τόσο την επιβεβλημένη αναβάθμιση των F-16 στο επίπεδο Viper, όσο και την αναγκαία αναβάθμιση των P-3 B Orion η οποία σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα θα φέρει ξανά στους αιθέρες το πρώτο P-3 μέχρι το Νοέμβριο. Βέβαια θα πρόκειται για αεροσκάφος «ενδιάμεσης λύσης», δηλαδή όπως ήταν πριν την καθήλωσή τους.

Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών είναι βέβαιο πως θα φανεί γι’ ακόμη μια φορά το ενδιαφέρον που έχουν για τη Σούδα και πιθανό να αναζητηθούν οι τρόποι που θα επεκτείνουν τη συμφωνία για να διευρυνθεί η συμφωνία που υπάρχει πέραν του έτους, ώστε οι Αμερικανοί βλέποντας αυτή την κίνηση να διαθέσουν περισσότερα μέσα, σίγουρα και κονδύλια, για την βάση που ήδη υπάρχει στην Κρήτη και παίζει κομβικό στρατηγικό ρόλο.

Πιθανότατα ο Τζιμ Μάτις να θελήσει να ανοίξει τη συζήτηση στον Πάνο Καμμένο και για το ονοματολογικό των Σκοπίων, καθώς ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει δηλώσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή του και τη διαφωνία που έχει ως κυβερνητικός εταίρος, τα πάντα ωστόσο θα φανούν την ερχόμενη Τρίτη που είναι η συνάντηση των δυο υπουργών επί Αμερικανικού εδάφους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: