Για νέα βάση στην Κάρπαθο, μίλησαν ο Καμμένος με τον Μάτις: Εξαιρετικές οι σχέσεις με τις ΗΠΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Οι στρατηγικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα αναπτύσσονται ραγδαία, και όχι μόνο λόγω της κρίσης στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα πρότεινε στην Αμερική και τη δημιουργία ελληνικής βάσης στην Κάρπαθο, που θα χρησιμοποιούν και οι Αμερικανοί ενώ σύντομα αναμένεται να διευρυνθεί η τριμερής της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο, και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί τετραμερής για την τρομοκρατία και σε δεύτερη φάση η τετραμερής που θα ασχοληθεί με στρατηγικούς σχεδιασμούς στη Μεσόγειο.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε χθες συνάντηση μιάμιση ώρας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμς Μάτις, με τον οποίο συζήτησαν όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και το Σκοπιανό. Ως γνωστό, είναι το μόνο ζήτημα στο οποίο οι δύο υπουργοί δεν συμφωνούν απόλυτα. Όμως η συζήτηση τους χθες ήταν και γι’ αυτό το θέμα καλή, και έδειξε ότι η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση είναι πλέον δυνατή.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι απειλές στην Τουρκία εναντίον της κυπριακής ΑΟΖ. Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καμμένος μίλησε για ένα σαφές μήνυμα (προς την Τουρκία) για τις απειλές της εναντίον της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε:

«Σας είπα ότι προχωράμε σε συνεργασία με την επέκταση της συμφωνίας της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και με τις ΗΠΑ. Νομίζω ότι αυτό είναι σαφές το μήνυμα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του περιφερειακού στρατηγικού σχεδιασμού της Αμερικής στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Είπε ότι το «επόμενο βήμα» αυτής της πολιτικής είναι οι επικείμενες διακρατικές συμφωνίες

Τόνισε σχετικά ότι η Ελλάδα είναι το κέντρο του άξονος σταθερότητας:

«Θέλω να σας πω ότι οι ΗΠΑ πλέον με αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό έχουν αναθέσει ουσιαστικά στην Ελλάδα τον ρόλο του κέντρου του άξονος σταθερότητας και προς τα νότια με την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά και τις χώρες της Μέσης Ανατολής όπως είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και άλλες, αλλά και προς τα βόρεια με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, μια χώρα που δεν είναι στο ΝΑΤΟ, και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Κατά τη συνάντηση ετέθη το ζήτημα της ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα. Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε με νόημα ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα θα μπορούσε να ενισχύσει μέσω της παροχής τεχνογνωσίας την αμυντική πολιτική της χώρας μας σε μια περίοδο που υπάρχουν νέου είδους απειλές.

Είπε σχετικά:

«Κοιτάξτε υπάρχουν δομές τέτοιες οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε πλέον μπει σε μια περίοδο που έχουμε νέα είδη απειλών. Υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, υπάρχουν οι δορυφορικές πληροφορίες, υπάρχουν πάρα πολλά νέα μέσα, τα οποία οι ΗΠΑ τα έχουν αναπτύξει και η παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, για το ίδιο θέμα, τόνισε:

«Ο υπουργός (σ.σ.: εννοεί τον Καμμένο) το έθεσε αυτό το θέμα σήμερα. Υπάρχει μια ανοιχτή πόρτα για εμάς. Έχουμε στενή σχέση. Πράγματι, αυτό που δείχνει είναι το πολύ υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης και διαφάνειας. Και από αυτή την άποψη, είμαστε πάντοτε ανοιχτοί για να συνεργαστούμε στενά με τη σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδα για το πώς τοποθετούμε τις δυνάμεις μας στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Και θα το επεξεργαστούμε όπως πάντα μαζί».

Οι δυο χώρες συμφώνησαν να επισπεύσουν την υλοποίησην του σχεδιασμού για την υπογραφή νέων «αμυντικών συμφωνιών» σε διακρατικό επίπεδο που θα συμβάλουν, όπως είπε ο κ. Καμμένος, στο σχεδιασμό «ουσιαστικά της νέας ενεργειακής πολιτικής» στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

«Έχουν υπάρξει», υπογράμμισε, «πάρα πολύ μεγάλες βελτιώσεις στα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε βάλει στο παρελθόν. Συζητήθηκαν πολλά θέματα, τα οποία δεν είναι ανακοινώσιμα. Στο γενικό πλαίσιο πάντως σας λέω ότι αυτά τα οποία είχαμε σχεδιάσει προχωρούν πολύ πιο γρήγορα από ότι είχαμε προγραμματίσει και παράλληλα σχεδιάζουμε πλέον και καινούργιες συνεργασίες».

Σημειώνουμε ότι η χθεσινή ήταν η δεύτερη συνάντηση του κ. Καμμένου με τον κ. Μάτις.

«Για δεύτερη φορά», τόνισε, «μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια είχα την ευκαιρία να δω επισήμως τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, τον στρατηγό Μάτις, με τον οποίο έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και στα πλαίσια των διεθνών οργανώσεων στους οποίους συμμετέχουμε… Θέλω να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές μετά την εποχή της οικονομικής κρίσης και προς την πατρίδα μας και προς τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις».

Τζιμ Μάτις: Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος των ΗΠΑ στους τομείς άμυνας και διπλωματίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: