Έρευνα στο σπίτι του Σαουδάραβα πρόξενου στην Κωνσταντινούπολη για την υπόθεση Κασόγκι




Οι έρευνες των τουρκικών αρχών για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι συνεχίστηκαν και σήμερα, τόσο στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη όσο και στο σπίτι του γενικού προξένου.

Αστυνομικοί μπήκαν στην προξενική κατοικία περίπου μία ώρα αφότου ο πρόξενος Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι έφυγε από την Τουρκία αεροπορικώς για το Ριάντ, όπως μετέδωσε η δημόσια τουρκική τηλεόραση TRT.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ολοκληρώθηκε η πρώτη έρευνα, που κράτησε εννέα ώρες. Το κρατικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται πράκτορες να ερευνούν τον κήπο και τη στέγη του προξενείου. Η ομάδα αυτή, στην οποία μετέχουν εισαγγελείς και αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής και της ασφάλειας, πήρε επίσης δείγματα χώματος από τον κήπο της διπλωματικής αποστολής.

Εν μέσω πληροφοριών από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι το σουνιτικό βασίλειο είναι έτοιμο να παραδεχτεί πως ο Κασόγκι πέθανε όταν “κάτι πήγε λάθος” στην ανάκρισή του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι “το προξενείο δεν είναι τόπος για ανάκριση προσώπων”. Η Τουρκία, πρόσθεσε, θέλει να διεξάγει μια διαφανή έρευνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, το Ριάντ σκοπεύει να δηλώσει ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε κατά λάθος από έναν “υπερβολικά πρόθυμο” πράκτορα των υπηρεσιών πληφοροριών ο οποίος στη συνέχεια θέλησε να καλύψει τα ίχνη του.

Συνομιλία Τραμπ με πρίγκηπα Σαουδικής Αραβίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας σκοπεύει να διευρύνει την έρευνα για τον υπό εξαφάνιση δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι και ότι ο πρίγκιπας δεν γνωρίζει τι συνέβη εντός του προξενείου στην Τουρκία, όπου εθεάθη για τελευταία φορά ο Κασόγκι.

«Μόλις συνομίλησα με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος αρνήθηκε τελείως κάθε γνώση του τι συνέβη στο προξενείο τους στην Τουρκία», είπε ο Τραμπ στο twitter, αναφερόμενος στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

«Βρισκόταν μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας και μου δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει και ότι θα διευρύνει γρήγορα μια πλήρη έρευνα για αυτό το θέμα. Οι απαντήσεις θα έρθουν συντόμως».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-DPA
16/10/2018 21:27

Τον βασιλιά και τον πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας είδε ο Πομπέο για την υπόθεση Κασόγκι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: