Ενδίδει η Ιταλία στις πιέσεις της Ευρώπης: Μειώνει το στόχο για το έλλειμμα το 2020-2021




Η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού φαίνεται ότι ενέδωσε στις πιέσεις των Βρυξελλών και θα μειώσει τους στόχους για το δημοσιονομικό ισοζύγιο της χώρας για τα έτη 2020 και 2021, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, μετέδωσαν σήμερα δύο ιταλικές εφημερίδες.

Μετά τον καθορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% για τα επόμενα τρία χρόνια – το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις από την Κομισιόν και ώθησε σε ανοδική τροχιά τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων – η Ρώμη προγραμματίζει να μειώσει τον στόχο στο 2,2% το 2020 και 2,0% το 2021, όπως έγραψαν σήμερα η Κοριέρε ντε λα Σέρα και η Ρεπούμπλικα.

Χθες, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες λέγοντας ότι η Ιταλία θα επιταχύνει τις προσπάθειες μείωσης του δημοσίου χρέους, που βρίσκεται στο 130% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση συμφώνησε να εργασθεί για να μειώσει το επίπεδο του χρέους «με συνέπεια για τα επόμενα τρία χρόνια», ανέφερε σε δήλωσή μετά από συνάντηση με κορυφαίους υπουργούς.

Ο Κόντε και οι κυβερνητικοί εταίροι του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας και του Κινήματος των 5 Αστέρων, αναμένεται να συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν περαιτέρω το θέμα.

Χθες ο η ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι και αναπληρωτής πρωθυπουργός απείλησε να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για επικρίσεις για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό της Ιταλίας, που προκαλούν φόβο στους επενδυτές.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων τις τελευταίες μέρες έχουν εκτοξευτεί σε υψηλά επίπεδα με τη διαφορά του 10ετους ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό (που είναι το σημείο αναφοράς) να κινείται ανοδικά.

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιταλία/ΡΩΜΗ
03/10/2018 10:32

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: