Εν μέσω διαμαρτυριών και διαδήλωσεων ο Κάβανο έδωσε τον όρκο: Ικανοποίηση από τον Τραμπ




Ο Μπρετ Κάβανο ορκίστηκε μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το Σάββατο, μετά την επικύρωση του διορισμού του από τη βαθιά διχασμένη Γερουσία (50 ψήφοι υπέρ, 48 κατά), παρά τις καταγγελίες σε βάρος του συντηρητικού δικαστικού για σεξουαλικές επιθέσεις.

Οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν τις κατηγορίες, μια διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας γινόταν διαδήλωση έξω από το κτίριο, με την αστυνομία να επεμβαίνει και να συλλαμβάνει αρκετές δεκάδες συμμετέχοντες και συμμετέχουσες που πέρασαν τις μπάρες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε μέσω Twitter ικανοποίηση για την έγκριση του διορισμού του Κάβανο, κατήγγειλε τη «φρικτή επίθεση» των Δημοκρατικών εναντίον του και δήλωσε «100% βέβαιος» ότι η Κριστίν Μπλάζι Φορντ έκανε λάθος όταν κατέθεσε πως ο 53χρονος δικαστής είχε αποπειραθεί να τη βιάσει όταν ήταν έφηβος. Η φράση του Τραμπ παρέπεμπε στη δήλωση της Μπλάζι Φορντ ενώπιον της Γερουσίας, όταν είπε πως είναι «100% βέβαιη» ότι ο Κάβανο ήταν εκείνος που της επιτέθηκε το 1982 σε ένα σπίτι σε προάστιο της Ουάσινγκτον, όταν ακόμη και οι δυο τους πήγαιναν στο σχολείο.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ έκρινε ότι η πολιτική σύγκρουση με αφορμή τον διορισμό του Κάβανο θα βοηθήσει, «ενώνοντας» τους Ρεπουμπλικάνους ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε με οριακή πλειοψηφία τον διορισμό του δικαστή Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο, εξασφαλίζοντας συντηρητική πλειοψηφία στον ανώτατο δικαστικό θεσμό των ΗΠΑ.

Ο διορισμός του Μπρετ Κάβανο επικυρώθηκε με 50 ψήφους υπέρ και 48 κατά. Είναι η μικρότερη πλειοψηφία που έχει καταγραφεί στην επικύρωση διορισμού δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από τον 19ο αιώνα.

Ο Μπρετ Κάβανο, 53 ετών, θα διατηρήσει, ίσως, επί δεκαετίες την έδρα του στο Ανώτατο Δικαστήριο, που πλέον απαρτίζεται από 5 συντηρητικούς και 4 φιλελεύθερους δικαστές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έδωσαν την υποστήριξή τους στον Ντόναλντ Τραμπ στην διαδικασία του διορισμού του Κάβανο, ο οποίος αποτέλεσε μία εξαιρετικά πολωτική και αμφιλεγόμενη υποψηφιότητα που οδήγησε σε οξεία σύγκρουση Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.

Ο διορισμός του στρέφει το Ανώτατο Δικαστήριο προς τα δεξιά σε σειρά θεμάτων κρίσιμων για την αμερικανική κοινωνία, όπως οι αμβλώσεις, η οπλοκατοχή, ο γάμος των ομοφύλων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ουάσινγκτον, United States

Κατάληψη στο Κονγκρέσο από διαδηλωτές, εν όψει της ψηφοφορίας για το δικαστή Κάβανο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: