Εκτόνωση ή “πόλεμος”; Υπουργοί του Ερντογάν θέλουν να στείλουν ξανά στη φυλακή τον Πάστορα




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Οι επόμενες μέρες, μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, θα είναι κρίσιμες για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο της ιστορίας τους.

Την ημέρα εκείνη γίνεται η επόμενη εκδίκαση της αίτησης για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον και αν η Άγκυρα αποτύχει να βγάλει ένα κουνέλι από το καπέλο τις επόμενες δύο εβδομάδες, τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στον πρόεδρο της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει νέες πιο αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απορρίπτει μέχρι της στιγμής τις εισηγήσεις των συνεργατών του, για να αφεθεί ελεύθερος ο Πάστορας Άντριου Μπράνσον. Ανάμεσα σε αυτούς που έκαναν θετικές εισηγήσεις είναι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Εναντίον της τουρκικής υποχώρησης στους Αμερικανούς τάσσεται ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του ισλαμιστή Προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Ηurriyet Daily News οι επόμενες κυρώσεις που θα υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος, στην περίπτωση που δεν αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας, θα αφορούν σε συγκεκριμένες τουρκικές επιχειρήσεις.

Η αμερικανική κυβέρνηση παρουσιάζεται μάλλον αισιόδοξη ότι κάτι θα αλλάξει στις 12 Οκτωβρίου, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι οι διπλωμάτες εκφράζουν περισσότερο ευσεβείς πόθους, παρά βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), την ημέρα της άφιξης του Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, αφήνεται να εννοηθεί ότι υπάρχει ελπίδα ότι ο Μπράνσον θα απελευθερωθεί στην επόμενη δίκη.

Μάλιστα Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα υποστήριξε ότι η καλύτερη στρατηγική θα ήταν να υπάρξει ηρεμία πριν από την ακρόαση του Οκτωβρίου, επειδή οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται πλέον τώρα ότι οι ΗΠΑ δεν αστειεύονται.

Πάντως η απουσία συνάντησης μεταξύ του κ. Τραμπ και του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και των υπουργών Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον κ. Τσαβούσογλου δείχνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε προς εκτόνωση. Αντίθετα, η Τουρκία συνεχίζει την πολεμική της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και συνεργάζεται ακόμα πιο στενά με τη Ρωσία και το Ιράν εναντίον της Ουάσιγκτον.

Ο Πομπέο βάζει το μέτρο στις προσδοκίες του Ταγίπ στον ΟΗΕ: Αφήστε τον Μπράνσον και συζητάμε

Από την πλευρά της Τουρκίας ωστόσο οι λεονταρισμοί συνεχίζονται και μάλιστα η εφημερίδα Hurriet υποστηρίζει ότι όσο η Αμερική συνεχίζει να στριμώχνει την Τουρκία με δημόσιες δηλώσεις, η απελευθέρωση του Μπράνσον τίθεται σε περαιτέρω κίνδυνο.

Και προσθέτει:

“Υπάρχουν άνθρωποι σε κυβερνητικούς κύκλους οι οποίοι όχι μόνο αντιτίθενται στην απελευθέρωση του Μπράνσον, αλλά υποστηρίζουν την επιστροφή του στη φυλακή.”

Πηγή: Hurriet, WSJ, Hellas Journal

“Θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τη Ρωσία”, λέει ο Τούρκος Πρόεδρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: