Εγκαίνια απόψε έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, με αφορμή τα 90 χρόνια λειτουργίας της




Τι συνδέει την ανακοίνωση της «νέας δραχμής» από τον υπουργό Συντονισμού Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη το 1954 με την ειδική προβολή των οικονομικών εξελίξεων μέσω «φωτεινών διαγραμμάτων» στον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1962 ή με τη συνάντηση της «εξωτικής» σταρ Ελίζαμπεθ Τέιλορ με τον Διοικητή Ξενοφώντα Ζολώτα το 1958;

Η έκθεση «Στιγμιότυπα: 12 ιστορίες από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσα από τον φακό του Κ. Μεγαλοκονόμου», που διοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών από την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος από τον Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα σήμερα Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018, στις 19.00, και θα ανοίξει για το κοινό την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου.

«Η έκθεση έχει ως κύρια εκθέματα φωτογραφίες του φωτορεπόρτερ Κωνσταντίνου Μεγαλοκονόμου, ο οποίος υπήρξε ένας από τους τακτικούς καλεσμένους της ΤτΕ από το 1947 ως το 1992. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δημιουργήθηκε στο φωτογραφικό του αρχείο ένα μεγάλο σώμα φωτογραφιών που αφορούσαν στιγμές της ιστορίας της ΤτΕ, το οποίο από το 2007 ανήκει στο Ιστορικό Αρχείο της», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χάρις Κανελλοπούλου, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης. «Υπάρχουν κι άλλα τμήματα του αρχείου, για παράδειγμα ένα μέρος του ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη, με άλλη θεματολογία. Η ΤτΕ έχει το αρχείο που αφορά εκδηλώσεις και παρουσιάσεις που αφορούν την ιστορία της», επεξηγεί η ίδια.

Στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, οι 12 ενότητες φωτογραφικών στιγμιότυπων της έκθεσης συνοδεύονται παράλληλα από 12 αφηγήσεις, καθώς και από αποκόμματα εφημερίδων και αρχειακά τεκμήρια από το Ιστορικό Αρχείο και τις Συλλογές της Τράπεζας. «Από το διάστημα 1947 – 1992, που αφορά ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, εμείς επιλέξαμε 12 στιγμές, 12 στιγμιότυπα. Αυτά τα στιγμιότυπα, τα οποία είναι ουσιαστικά ο τρόπος που κανείς αντιλαμβάνεται και αποτυπώνει ένα ντοκουμέντο, θελήσαμε να τα διευρύνουμε, να διαστείλουμε τον χρόνο τους και να τα φτάσουμε από την αποτύπωση της στιγμής ως τη διάρκεια της αφήγησης. Έτσι, ενισχύσαμε και εξηγήσαμε τις 12 αυτές φωτογραφικές ιστορίες με μικρές αφηγήσεις επεξηγηματικές των γεγονότων που παρουσιάζονται, αλλά την ίδια στιγμή και πιο διαφωτιστικές για το ευρύτερο πλαίσιο της ιστορίας μέσα στο οποίο ανήκουν», συμπληρώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κανελλοπούλου. «Παράλληλα», προσθέτει, «εμπλουτίσαμε αυτό το υλικό και με ιστορικά τεκμήρια ή αντικείμενα από τις συλλογές της ΤτΕ που έχουν σχέση με το νόμισμα ή με άλλα ιστορικά ντοκουμέντα, έτσι ώστε να μπορούμε να δίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία, η οποία όμως πάντα ξεκινά από μια φωτογραφική στιγμή», υπογραμμίζει. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ την παρακινεί να δώσει ένα παράδειγμα ως προς τον τρόπο που πλαισιώνεται η αφήγηση μιας φωτογραφίας, όπως εκείνης που απεικονίζει τον Διοικητή της ΤτΕ, Ξενοφώντα Ζολώτα με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ στη δεξίωση που διοργανώθηκε προς τιμήν της το 1958 στη Μεγάλη Βρετάνια.

«Η αφήγηση αυτή έχει πλαισιωθεί καταρχάς με μια περιγραφή του γεγονότος, το πώς διοργανώθηκε αυτή η δεξίωση προς τιμήν της Ελίζαμπεθ Τέιλορ από τον Ξενοφώντα Ζολώτα στη Μεγάλη Βρετάνια και βέβαια από τον Τύπο της εποχής, όπου ουσιαστικά αναδεικνύεται το μεγάλο γεγονός -μια σταρ του Χόλυγουντ να καταφθάνει και να επισκέπτεται την Ελλάδα-, συνδυαστικά με την επίσκεψή της στην Ακρόπολη, αλλά και με τις εντυπώσεις της αστικής κοινωνίας που ήταν προσκεκλημένη εκείνη τη βραδιά. Εντυπώσεις που περιστρέφονταν τόσο από το πώς ο αθηναϊκός κόσμος βρέθηκε καλεσμένος σε εκείνη τη δεξίωση όσο και από τι εντυπώσεις έδινε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ ως μια πολύ όμορφη γυναίκα, που βέβαια είχε και τη λάμψη της σταρ», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιμελήτρια της έκθεσης.

Τέλος, ως προς τα κριτήρια επιλογής των φωτογραφιών, που έγινε μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό 1.500 θετικών φιλμ, η επίτευξη της ποικιλομορφίας έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο. «Να φανεί η πολύπλευρη δραστηριότητα της τράπεζας, από πιο γενικές περιστάσεις, όπως οι συνελεύσεις, οι συναντήσεις και οι ομιλίες ανθρώπων που έχουν σημασία για την πολιτική και την οικονομική ιστορία, αλλά και άλλες πιο εσωτερικές, πολιτιστικές δραστηριότητες της ΤτΕ, και όλες αυτές να μπορούν να διασπείρονται από το χρονικό διάστημα 1947-1992. Και βέβαια να έχουν κι ένα αντίκτυπο ενός μεγαλύτερου πλαισίου για να μπορεί να δει κανείς εικόνες της γενικότερης ιστορίας της Ελλάδας», αναφέρει η κ. Κανελλοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Κωνσταντίνος Μεγαλοκονόμου γεννήθηκε το 1914 στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα με την οικογένειά του μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Ασχολήθηκε με το φωτογραφικό ρεπορτάζ από τα γυμνασιακά του χρόνια, ενώ συνεργάστηκε αρχικά με τους αδερφούς του, Μανώλη και Χαράλαμπο. Τη δεκαετία του 1960 ίδρυσε το πρακτορείο Ελληνικά Φωτογραφικά Νέα -Κ. Μεγαλοκονόμου, το οποίο στεγαζόταν σε γραφείο επί της οδού Ανθίμου Γαζή, και έπειτα στον πεζόδρομο της πλατείας Καρύτση. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες φωτορεπόρτερ, έχοντας αδιάλειπτη παρουσία στην ειδησεογραφική φωτογραφία μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1992. Η Τράπεζα της Ελλάδος απέκτησε το συγκεκριμένο αρχείο από την κόρη του, Νικία Μεγαλοκονόμου.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος, ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των εκθεμάτων και των ιστορικών τεκμηρίων, καθώς και εκτεταμένα κείμενα που συνοδεύουν και επεξηγούν τα φωτογραφικά στιγμιότυπα. Το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται στην οδό Αμερικής 3 (τηλ. επικοινωνίας 210 3204444). Λειτουργεί κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 09:00 – 15:00 και Πέμπτη 09:00 – 19:00. Το Μουσείο παραμένει κλειστό τη Δευτέρα, το Σάββατο και την Κυριακή, καθώς και τις επίσημες αργίες. Η είσοδος είναι δωρεάν.

17/10/2018 10:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: