Δεν βοήθησε καθόλου η “παρέλαση” των ξένων αξιωματούχων στα Σκόπια, ομολόγησε ο Κοτζιάς




Για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, μίλησε στην εκπομπή “Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ” της ΕΡΤ1, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν αποτελεί όρο της συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το «ναι» είχε την απόλυτη πλειοψηφία στο πραγματικό εκλογικό σώμα της ΠΓΔΜ.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο ποσοστό που έλαβε το «ναι» είπε πως δεν έχει γίνει εκκαθάριση στους εκλογικούς καταλόγους στην ΠΓΔΜ τα τελευταία 20 χρόνια και ότι οι πραγματικοί ψηφοφόροι ανέρχονται σε 1.100.000-1.200.000, δηλ. ψήφισαν πάνω από το 50% των πολιτών.

Επεσήμανε ακόμη ότι ο Ζόραν Ζάεφ «απέσπασε» περίπου 100.000 ψήφους περισσότερους, σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, γεγονός το οποίο πιστοποιεί την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό της ΠΓΔΜ.

Ερωτηθείς από τον Σεραφείμ Κοτρώτσο αν έπαιξε ρόλο η «παρέλαση» ξένων αξιωματούχων από τη γείτονα, απάντησε πως δεν βοήθησε. «Πρέπει να αφήσει κανείς να εξελίσσεται ένας πολιτικός αγώνας και μάχη στο εσωτερικό μιας χώρας με τις εσωτερικές δυνάμεις, γι’ αυτό ούτε πήγαμε στα Σκόπια και δεν έκανα ούτε δηλώσεις ούτε τοποθετήθηκα» πρόσθεσε.

Εκτίμησε πως εντός 15 ημερών -με πιθανότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά σε κάθε περίπτωση στις επόμενες δύο εβδομάδες- η διαδικασία της αναθεώρησης θα πάει στη Βουλή της ΠΓΔΜ, ενώ παραδέχτηκε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η εξεύρεση 80 βουλευτών που θα υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές, αλλά τόνισε πως ο κ. Ζάεφ οφείλει να το κάνει κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι ο Ζόραν Ζάεφ εάν δεν κερδίσει στη Βουλή τότε θα κερδίσει τις εκλογές και η συμφωνία των Πρεσπών θα προχωρήσει.

Παράλληλα, απευθυνόμενους σε όσους σκέφτονται με όρους εσωκομματικούς στην ΠΓΔΜ, είπε ότι δεν κάνουν καλά και ότι δεν βλέπουν το μεγάλο παιχνίδι στην περιοχή.

Εστιάζοντας στο ποσοστό των Αλβανόφωνων ψηφοφόρων, παρατήρησε πως η συμμετοχή τους ήταν 10% παραπάνω στο δημοψήφισμα. Συνεχίζοντας, ανέφερε πως μικρά κόμματα που λεγόταν στον διεθνή Τύπο ότι χρηματοδοτούνταν από την Τουρκία, καλούσαν σε αποχή.

Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε πως η Τουρκία ενδιαφέρεται να εμποδίσει την Ελλάδα να αναπτύξει την επιρροή της στα Βαλκάνια και να αναπτύξει τον σταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή και συμπλήρωσε πως οι «ίδιοι και οι ηγέτες τους είχαν διαπιστώσει ότι ένα συγκεκριμένο αλβανόφωνο κόμμα μέσα στην ΠΓΔΜ που είχε προσανατολιστεί στην αποχή, και ότι αυτό το κόμμα έχει συγκεκριμένες διασυνδέσεις με τρίτη δύναμη».

Παράλληλα σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ χωρίς σταθερότητα και συνοχή μπορεί να καταρρεύσει και αυτό θα είναι το χειρότερο σενάριο όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά και για την περιοχή των Βαλκανίων, υποστηρίζοντας ότι η σχέση Ελλάδας-ΠΓΔΜ είναι ένας άξονας που σταθεροποιεί τα Βαλκάνια.

Ερωτηθείς για το πότε θα περάσει από την ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε από τη στιγμή που θα υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος στα Σκόπια τότε μέσα σε μία με δύο εβδομάδες μπορεί να κυρωθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή. Εκτίμησε δε ότι «θα υπάρξουν πάνω από 151 βουλευτές που θα την υπερψηφίσουν».

Ο υπουργός δήλωσε ότι υποτιμήθηκε η σημασία της αλλαγής του ονόματος της ΠΓΔΜ, όπως και το erga omnes, γεγονός που είναι πολύ σοβαρό.

Χαρτογραφώντας το έδαφος, είπε πως εντός 15 ημερών -με πιθανότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά σε κάθε περίπτωση στις επόμενες δύο εβδομάδες- η διαδικασία της αναθεώρησης θα πάει στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η εξεύρεση 80 βουλευτών που θα υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές, αλλά τόνισε πως ο κ. Ζάεφ οφείλει να το κάνει κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Το γεγονός ότι ο Ζάεφ πήρε 100.000 “ναι” παραπάνω απ’ ό,τι στην εκλογή του ως πρωθυπουργού και 100.000 παραπάνω ψήφους απ’ ό,τι ο Ιβάνοφ στην εκλογή του ως προέδρου κάνει ολοφάνερο ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα κερδίσει τις εκλογές» εκτίμησε και παρατήρησε πως η αντιπολίτευση στη γείτονα χώρα δεν ζήτησε πρόωρες εκλογές γιατί ξέρει ότι θα τις χάσει.

Εξήγησε ότι στην περίπτωση που δεν θα πάρει η κυβέρνηση Ζάεφ την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3 θα πάει σε εκλογές σε 45 ημέρες, δηλαδή 25 Νοεμβρίου ή 2 Δεκεμβρίου και έστειλε το μήνυμα πως μόλις θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ θα γίνει άμεσα η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει σοβαρή εξωτερική πολιτική γιατί υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις στα Βαλκάνια, κυρίως από το ρόλο που θέλουν να παίξουν τρίτες χώρες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο Κυπριακό και στη συνάντηση που θα έχει με τον Μάικ Πομπέο στις 13 Δεκεμβρίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι και ο Κύπριος ομόλογός του κ. Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει απευθείας συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς είπε πως αποτελεί μεγάλη επιτυχία τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής πλευράς, το γεγονός ότι την πρόταση που κατέθεσε το 2015 στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: οι εγγυήσεις και η απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων, αποτελούν τη βάση για τις συζητήσεις.

Παρέμβαση Κοτζιά: Άξονας σταθεροποίησης των Βαλκανίων η σχέση Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: