Δείπνο εργασίας μεταξύ Δημήτρη Συλλούρη και μελών της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας




Σε δείπνο εργασίας με τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας παρακάθισε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης.

Απευθυνόμενος στους παρισταμένους ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες βελτιστοποίησης πρακτικών και βελτίωσης της αποδοτικότητας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην υλοποίηση της δέσμευσης για δημοσίευση του Φακέλου της Κύπρου, στην ηλεκτρονική αναβάθμιση της Βουλής, στα σχέδια για δημιουργία Ιδρύματος Μελετών και για σύσταση του θεσμού των «παράλληλων Βουλών». Προέτρεψε μάλιστα τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χρίστο Καραολή να υποβάλει πρόταση για λειτουργία Βουλής των Αποδήμων, η οποία θα μπορούσε να συνέρχεται ακόμα και με τηλεδιάσκεψη με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην «οικονομική κοινοβουλευτική διπλωματία», που ασκεί πλέον η Βουλή, είτε εκδίδοντας μεταξύ άλλων βιβλιάριο με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος για τους επενδυτές, είτε με τις συναντήσεις που ο ίδιος είχε στο Λονδίνο με έμφαση στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας ή με τις επαφές του με το Βρετανικό Συμβούλιο και βρετανικά πανεπιστήμια για τη συνεργασία με κυπριακά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα.

Είπε επίσης ότι συζήτησε κατά τις επαφές του θέματα που άπτονται του Brexit και του Κυπριακού, όπου σχολίασε ότι υπάρχει θέληση και προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών. Όπως είπε, «αν κρίνουμε από τη στάση της Τουρκίας δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την επανέναρξη ή την κατάληξη των συνομιλιών, αλλά πρέπει να προσπαθούμε».

Στο χαιρετισμό του ο κ. Καραολής αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των προσπαθειών της Ομοσπονδίας να προωθήσει τις κυπριακές θέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημείωσε την οργανωμένη αποστολή email και επιστολών προς το Foreign Office που, όπως είπε, επηρέασε σε κάποιο βαθμό την πολιτική του Λονδίνου υπέρ της συνέχισης των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως και τις επιστολές Κυπρίων της Βρετανίας προς συνολικά το 40% των Βρετανών βουλευτών με θέμα το Κυπριακό.

Είπε επίσης ότι η Ομοσπονδία πραγματοποιεί έρευνα μεταξύ των ομογενών στη Βρετανία για θέματα απόκτησης ιθαγένειας και για τις απόψεις του για το Brexit.

«Γνωρίζουμε την πολιτική ίσων αποστάσεων της Βρετανίας. Με τη βοήθεια του Υπάτου Αρμοστή και των φίλων βουλευτών αναβαθμίζουμε τις προσπάθειές μας και τις επαφές μας και συνεχίζουμε να απαιτούμε υλοποίηση των υποχρεώσεων έναντι της Κύπρου», συμπλήρωσε ο κ. Καραολής.

Με το δείπνο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής στο Λονδίνο. Σήμερα το πρωί μεταβαίνει στο Κέμπριτζ όπου θα έχει μεταξύ άλλων συνάντηση με τον τοπικό δήμαρχο και ξενάγηση στη συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων του Μουσείου Fitzwilliam.

Το απόγευμα θα αναχωρήσει για το Μπρίστολ όπου θα έχει συναντήσεις έως και την Τρίτη, με έμφαση σε επαφές με τον ακαδημαϊκό κόσμο της πόλης και τη γνωριμία με το έργο ερευνητικών ιδρυμάτων.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/Λονδίνο
26/10/2018 11:36

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: