Αυτονόητη η συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο για το θέμα της ΑΟΖ, δηλώνει ο Ρήγας




«Είναι αυτονόητη η απόλυτη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στο κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει την ΑΟΖ της με τον τρόπο που η ίδια θα επιλέξει, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας», αναφέρει, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Παναγιώτης Ρήγας.

Ερωτηθείς για τον ρόλο των περιφερειακών συνεργασιών Ελλάδας και Κύπρου στη διασφάλιση της απρόσκοπτης διεξαγωγής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ρήγας επισημαίνει ότι οι τριμερείς συνεργασίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και οικοδόμησης σταθερών σχέσεων φιλίας μεταξύ των χωρών. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι μέσω αυτής της κοινής στρατηγικής επιλογής διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και δημιουργούνται προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

«Το διακύβευμα του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεπερνά τα όρια των οικονομικών συμφερόντων της Κύπρου, και αφορά την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τυχόν παρεμπόδιση στην έρευνα και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στο θαλάσσιο χώρο της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα αποτελέσει πλήγμα στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θεωρώ πως οι εμπλεκόμενες δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν να γίνει αυτό», υποστηρίζει ο κ. Ρήγας.

Σχετικά με πρόσφατες αναφορές του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στις οποίες άφησε να εννοηθεί ότι κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ θα υπάρχει παρουσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, και ερωτηθείς αν έχει επισήμως ζητηθεί τέτοιου είδους συνδρομή, ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, σημειώνει ότι χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, έχουν διακηρύξει την ενεργό τους στήριξη στην απρόσκοπτη αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σχεδόν μόνιμη, λόγω του αυξημένου γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή. Το κατά πόσο αυτή η παρουσία μπορεί να συνδεθεί με το ζήτημα των γεωτρήσεων δεν αποτελεί ζήτημα δικής μου ερμηνείας, δεν υπάρχει, ωστόσο, κάποιο επίσημο αίτημα συνδρομής», διευκρινίζει ο κ. Ρήγας.

Εκφράζει, παράλληλα, την ελπίδα ότι η τουρκική ηγεσία δεν θα λειτουργήσει τυχοδιωκτικά, καθώς, όπως σημειώνει, αυτό υπαγορεύει το ίδιο το συμφέρον της συγκεκριμένης χώρας και ο προσανατολισμός που θέλει να έχει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι αντιφάσεις της τουρκικής πλευράς, που από τη μια ισχυρίζεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ως νησί περιορισμένα δικαιώματα στην εκμετάλλευση του θαλάσσιου χώρου της και από την άλλη εμφανίζεται ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων στον ίδιο θαλάσσιο χώρο των Τουρκοκυπρίων, δεν μπορούν να καλυφθούν από την τακτική των λεονταρισμών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.

Ερωτηθείς για την παρουσία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στους πρόσφατους εορτασμούς για την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας σημειώνει ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν κάθε χρόνο στην επετειακή παρέλαση και σε καμία περίπτωση η παρουσία τους «δεν αποτελεί παράγοντα πρόκλησης –πολλώ δε μάλλον δεν συνιστά επιθετική ενέργεια– αλλά ούτε και επιβαρύνει το κλίμα και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ αλλά και τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, Πάνου Καμμένου, για την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου σε περίπτωση ναυαγίου της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Πάνος Ρήγας σημειώνει ότι «τη στιγμή που προωθείται ένα συγκεκριμένο συμπεφωνημένο πλαίσιο επίλυσης ενός χρονίζοντος προβλήματος με διεθνείς προεκτάσεις δεν είναι παραγωγικό να μιλάει κάποιος για “εναλλακτικό σχέδιο”».

«Δεν τίθεται θέμα “ναυαγίου” της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίησή της. Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουν τα επόμενα στάδια, δηλαδή η αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και –εφόσον αυτή ολοκληρωθεί– στη συνέχεια να έρθει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Εκεί θα κριθούν όλοι», αναφέρει.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το αν οι διαφωνίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ για το ονοματολογικό μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη και σε αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αν. Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας υπενθυμίζει ότι με αφορμή το Μακεδονικό έχει ήδη κατατεθεί μια πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή των Ελλήνων, η οποία συγκέντρωσε μόνο 126 ψήφους.

Χαρακτηρίζει, επίσης, αποπροσανατολιστική τη συγκεκριμένη συζήτηση την ώρα που, όπως σημειώνει, «παραμένουν ανοιχτά σημαντικά ζητήματα, όπως η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, τα πρώτα αναπτυξιακά βήματα της μεταμνημονιακής εποχής και η σύγκρουση με το πάλαι ποτέ κραταιό σύστημα της διαφθοράς στη χώρα».

«Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξάλλου έχει δηλώσει την πεποίθησή του πως υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και για την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης», καταλήγει ο κ. Ρήγας.

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα/Αθήνα
13/10/2018 09:05

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: