Αυτή είναι η αλήθεια: Οι λαθρέμποροι των δύο κοινοτήτων έκαναν την ωραιότερη συνεργασία




Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL

Χάσατε προ πολλού εκείνο το τρένο αδελφέ. Μην προσπαθείτε άδικα. Δεν θα έρθει πίσω. Ιδού έφυγαν. Εξαφανίστηκαν. Έφτασαν προ πολλού στον προορισμό τους. Εκείνοι που κατέβηκαν από το τρένο ανέβηκαν σε άλογα και έφυγαν.

Έμεινες σε εκείνο το τραπέζι σαν τζογαδόρος που έχασε τα πάντα. Τέλειωσε το παιχνίδι; Ή μήπως έχεις ακόμα έναν όρο για να συνεχίσει; Λες να μην πλησιάσουν πολύ τα πλοία; Θες να χαλαρώσουμε λίγο, να συζητήσουμε την χαλαρή ομοσπονδία; Άσε τα πλοία, κοίτα τα τρένα. Τα τρένα που έχασες. Πλέον τι σημασία έχει αν πλησιάσουν εκείνα τα πλοία ή αν δεν πλησιάσουν.

  • Ήρθαν με αρβύλες πέρα απ’ την θάλασσα. Με τζετ. Με τανκ. Με βόμβες. Κατέκτησαν την μισή σου πατρίδα. Σε έδιωξαν από τα χώματά σου με την βία των όπλων. Ύστερα σου είπαν κόπιασε στο τραπέζι. Να συμφωνήσουμε. Αποδέξου τα τετελεσμένα. Και εσύ πήγες υπάκουα και κάθισες στο τραπέζι, έτσι δεν είναι; Θα μπορούσες να πεις δεν κάθομαι σε αυτό το τραπέζι ενόσω βρίσκονται οι κατοχικές δυνάμεις στο νησί. Αλλά δεν το είπες. Αποδέχτηκες να καθίσεις στο τραπέζι στην σκιά των κατοχικών δυνάμεων.

Δεν στάθηκες όρθιος. Έσκυψες το κεφάλι. Ύστερα; Άρχισαν να στοιβάζουν πληθυσμό στο νησί. Τα πλοία πηγαινοέρχονταν στα λιμάνια που κατέκτησαν. Η χώρα γέμισε με εποίκους. Αρχίσαμε να μην γνωρίζουμε κανέναν. Ούτε Καρπασία έμεινε. Ούτε Μόρφου. Κερύνεια. Τώρα σου λέω μην μπεις μέσα. Οπωσδήποτε δεν θα μπορέσεις να την αναγνωρίσεις. Όμως, θα μπορούσες να έλεγες δεν κάθομαι σε αυτό το τραπέζι αν δεν σταματήσει αυτός ο πληθυσμός. Ούτε αυτό είπες. Το κατάπιες και αυτό. Σίγουρα κάτι ήξερες. Κάτι που εγώ δεν ήξερα.

  • Διάνειμαν τα εδάφη που κατέκτησαν σε εκείνους που ήρθαν πέρα από την θάλασσα. Τα σπίτια. Τα χωράφια. Δεν έμειναν μόνο με την διανομή. Έδωσαν και τίτλους ιδιοκτησίας. Πάρτε τα, είναι δικά σας, χρησιμοποιήστε τα, είπαν. Δεν αποσύρθηκες από το τραπέζι. Συνέχισες να κάθεσαι ήρεμα και να κουνάς το χέρι στην νεκρή ζώνη. Δεν είπες τίποτα. Όμως θα μπορούσες να έλεγες. Θα μπορούσες να έλεγες δεν κάθομαι σε αυτό το τραπέζι ενόσω δίδονται ψεύτικοι τίτλοι ιδιοκτησίας για τα χώματά μας.

Συνέλαβες τους καπετάνιους που ήρθαν στα κατεχόμενα λιμάνια. Καταδίκασες όσους συμπεριφέρονται στην κατοχική διοίκηση ως πραγματικό κράτος. Εμπόδισες τις εξαγωγές με σφραγίδα του ψευδοκράτους. Αλλά παρέμεινες θεατής για την επιστροφή του Βαρωσιού στους νόμιμους ιδιοκτήτες του και την εγκατάλειψή του στα φίδια και τις σαρανταποδαρούσες.

Θα μπορούσες να έλεγες δεν κάθομαι στο τραπέζι αυτό ενόσω δεν επιστρέφεται το Βαρώσι, ούτε στο Κραν Μοντάνα πηγαίνω, ούτε στο Μπούργκενστοκ, ούτε και στην Νέα Υόρκη. Δεν το είπες. Έκανες τα στραβά μάτια στην τρομερή περιβαλλοντική καταστροφή στην κατεχόμενη περιοχή. Κατάπιες το βάψιμο μιας τεράστιας σημαίας στα βουνά.

  • Αν ήθελες, μήπως δεν θα μπορούσες να έλεγες δεν κάθομαι σε αυτό το τραπέζι ενόσω υπάρχει αυτή η σημαία εκεί; Αν ήθελες, μήπως δεν θα μπορούσες να έλεγες δεν συζητώ λύση και άλλα παρόμοια με κανέναν ενόσω δεν σταματά αυτή η καταστροφή στα βουνά; Ούτε αυτό το είπες.

Θα μπορούσες να το κάνεις αυτό και όταν δολοφονήθηκαν οι Σολομού και Ισαάκ. Και όταν κάνουν ακροβατικές επιδείξεις πάνω από τα κεφάλι μας τα τζετ στις 20 Ιουλίου. Όταν συνελήφθη ο Μιχάλης Τσιακούρμας από τις κατοχικές αρχές στον βορρά με την συκοφαντία ότι ήταν έμπορος ναρκωτικών. Όταν κάποιος που διάπραξε φόνο στον νότο και διέφυγε στον βορρά δεν σου επιστράφηκε και αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να δικαστεί γι’ αυτό το έγκλημα. Έφυγε το τρένο.

  • Έφυγε προ πολλού. Και τώρα γκρινιάζεις για να μην πλησιάσουν πολύ τα πλοία. Τι είναι αυτό μπροστά σε όσα απαρίθμησα πιο πάνω. Όπως γίνεται αντιληπτό  σε βόλεψε πολύ μια διαδικασία «λύσης και ειρήνης» που ουδέποτε θα τελειώσει ενόσω υπάρχει ο κόσμος. Όπως εκείνοι που καρδάμωσαν από το στάτους κβο στον βορρά, καρδάμωσαν και οι δικοί σου στον νότο.

Σε αυτή την χώρα οι λαθρέμποροι των δύο κοινοτήτων έκαναν την ωραιότερη συνεργασία. Μήπως δεν θέλησες και εσύ να γκρεμιστεί αυτό το στάτους κβο, όπως τα τσακάλια στον βορρά;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Περνώντας από έναν κόσμο όπου νομιμοποιείται η βία: Ο Βραζιλιάνος, ο Τραμπ, ο Ερντογάν, ο Πούτιν!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: