Αστείες οι απειλές του Ταγίπ διά του Μπουλούτ: Τα μηνύματα αποτροπής Αθήνας και Λευκωσίας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μπορεί η Άγκυρα σταδιακά να κλιμακώνει την ένταση που αποζητά ώστε να εκδηλώνει συνεχώς τις πάγιες αιτιάσεις της, όμως τόσο η Ελλάδα όσο και οι σύμμαχες χώρες εκπέμπουν συνεχώς και με σαφήνεια προς αυτή, μηνύματα τα οποία τα «γεράκια» της Τουρκίας φυσικά και τα αξιολογούν και μάλιστα ως πολύ σοβαρά, πράγμα που τους προσδίδει επιπλέον νευρικότητα όπως σημειώνουν στελέχη του Ελληνικού πενταγώνου.

  • Ακόμη και οι απειλές Μπουλούτ περί διάλυσης της Ελλάδας εντός λίγων ωρών, εκτός από αστείες όπως τις χαρακτηρίζουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι και δηλώσεις έμμεσου πανικού από τη γείτονα η οποία επιστρατεύει έναν από τους έμπιστους του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος όμως έως σήμερα έχει αποδείξει πως ανήκει στον στενό πυρήνα του Τούρκου Προέδρου που αρέσκεται απλώς στα «πυροτεχνήματα» εντυπωσιασμού.

Οι στρατηγικές συμμαχίες και αμυντικές συνεργασίες της χώρας μας αυτή την περίοδο έχουν ενταθεί και το επόμενο διάστημα αναμένετε να δούμε μεγαλύτερο όγκο συμμαχικών δυνάμεων να μεταναστεύουν στην χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρχής γενομένης από το Στεφανοβίκειο του Βόλου που αναμένετε η μεταστάθμευση δεκάδων ελικοπτέρων των Αμερικανικών Δυνάμεων που βρίσκονται στην Ευρώπη (US EUCOM).

  • Ειδικές Επιχειρήσεις made in USA & UK in Greece…

Πριν από ένα 24ωρο προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο των Μεγάρων τα γνωστά V-22 Osprey, μεταγωγικά αεροσκάφη καθέτου προσγειώσεως των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων για να παραλάβουν τμήματα ειδικών επιχειρήσεων της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων, μαζί με μέρος βασικών υλικών που θα χρησιμοποιηθούν από τα ασκούμενα τμήματα.

Στελέχη του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών, της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών, της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης θα έχουν γι’ ακόμη μια φορά την ευκαιρία να εργαστούν σε πολλά σενάρια με τους σπεσιαλίστες των Αμερικανικών Ειδικών Επιχειρήσεων που βρίσκονται στην Ευρώπη (Special Operations Command Europe), των Delta, Sealsκτλ…

Εδώ να σημειώσουμε πως παρ όλες τις εξελίξεις με τμήματα ειδικών επιχειρήσεων από τα Ετεθ των νησιών που δίνουν ψυχή και σώμα για ένα καλύτερο αύριο, ουδέποτε έχουν κληθεί σε αυτές τις συνεκπαιδεύσεις που θα δώσουν και σ’ αυτά τα στελέχη μεγαλύτερη εμπειρία και τεχνογνωσία.

  • Αμερικανικά C-130 J στην 112 ΠΜ

Στο πλαίσιο αυτής της συνεκπαίδευσης στην 112 Πτέρυγα Μάχης προσγειώθηκαν και δυο C-130 J της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας με τα οποία θα γίνουν πολλές ρίψεις αλεξιπτωτιστών από μεγάλα ύψη και τα τμήματα που θα εκτελέσουν αυτά τα άλματα θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν και τα δυο είδη των αλμάτων, Halo & Haho με χρήση τράπεζας οξυγόνου σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στα σενάρια συμπεριλαμβάνονται και ρίψεις μεγάλων εφοδίων.

Η Ελληνοαμερικανική συνεκπαίδευση θα κρατήσει τουλάχιστον ένα 15θημερο κι εδώ πρέπει κανείς να λάβει υπόψιν του, πως σε μικρό χρονικό διάστημα, από την λήξη της άσκησης, θα συνεχιστούν οι εκπαιδεύσεις με την «Μέδουσα» στην οποία θα φτάσουν στην χώρα μας και Αιγυπτιακές δυνάμεις.

  • Και οι θρυλικοί SAS του Βρετανικού Στρατού στην Ελλάδα

Σπάνια μπορεί κανείς να μάθει το πότε κινούνται και πως οι βρετανοί SAS και είναι από τις λίγες φορές που μια τέτοια πληροφορία φτάνει να γραφτεί.

Τα ασκούμενα τμήματα της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων μαζί με τους Βρετανούς SAS θα βρεθούν και σχεδιάζουν αντιτρομοκρατικά σενάρια ασύμμετρων απειλών στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ένας από τους τόπους που εξετάζονται από την Ελληνική και την βρετανική πλευρά είναι χώροι του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό ώστε να σχεδιαστούν σενάρια ομηρίας και αντιμετώπισης της. Το συγκεκριμένο μέρος θεωρείται κατάλληλο ακόμη και για παγιδεύσεις χώρων ώστε τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων να ανεβάσουν το επίπεδο της εκπαίδευσης.

  • Μήνυμα από τους «Apache» της Ελλάδας στην Κύπρο

Μπορεί τα Ελληνικά Apache A να βρέθηκαν στο Ισραήλ στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας (μην ξεχνάμε πως στην Λάρισα βρίσκονται μαχητικά F-16 I Soufa του Ισραήλ και θα πετούν στο FIR Αθηνών έως τις αρχές Νοεμβρίου) αλλά κατά την επιστροφή τους από την Μ. Ανατολή μεταστάθμευσαν για ένα διήμερο στην Κύπρο.

Οι ραγδαίες εξελίξεις που όλοι παρατηρούν στην περιοχή και την κλιμακούμενη ένταση που συντηρεί η Άγκυρα πρωτίστως πλέον για την Ανατολική Μεσόγειο και δευτερευόντως για το Αιγαίο Ελλάδα και Κύπρος άδραξαν την ευκαιρία και απέναντι στην ρητορική των κορυφαίων αξιωματούχων της Άγκυρας, προέταξαν μηνύματα αποτροπής με κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Κύπρου.

Στην πρώτη περίπτωση μονάδες από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου συνεργάστηκαν με Ελληνικά πτητικά μέσα της Αεροπορίας Στρατού τόσο Chinook όσο και Apache Alpha, τα οποία πραγματοποίησαν και βολές στο πεδίο βολής Καλού Χωριού.

Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης επί του πρακτέου και στο έδαφος των τακτικών που διδάσκονται τα στελέχη της ΕΦ στα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολές των Ελληνικών Δυνάμεων καθώς και στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών της τακτικής συνεργασίας καθώς και την αναβάθμιση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού των δύο χωρών.

  • Απώτερος σκοπός της άσκησης ήταν η διατήρηση και επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων με την ανάλογη εκπαίδευση του προσωπικού επί ρεαλιστικής βάσης, σε θέματα που αφορούν τις διαδικασίες Κλαδικών (Combined) και Διακλαδικών (Joint) λειτουργιών.

Στην άσκηση συμμετείχαν από πλευράς ΕΔ της Ελλάδας αριθμός ελικοπτέρων AH-64A (APACHE) και CH-47D (CHINOOK) και από μέρους της Εθνικής Φρουράς αντίστοιχα αριθμός ελικοπτέρων καθώς επίσης τεθωρακισμένοι και μηχανοκίνητοι τακτικοί σχηματισμοί και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων.

Η άσκηση περιελάμβανε συνδυασμό τακτικών κινήσεων και ενεργειών στα επίπεδα ξηράς και αέρα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω άσκηση μικρής κλίμακας έλαβε χώρα για πρώτη φορά και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με σημαντικά συμπεράσματα να εξάγονται κατά τη διεξαγωγή της, παρέχοντας χρήσιμες εμπειρίες στους συμμετέχοντες αναφορικά με το σύγχρονο πεδίο Επιχειρήσεων και τις ιδιαιτερότητες που αυτό παρουσιάζει.

Επιπλέον από το μεσημέρι της Παρασκευής έως και τα τέλη του μήνα Ελλάδα – Κύπρος- Μ. Βρετανία- Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ένα επιπλέον μήνυμα προς την Άγκυρα μέσα από την κοινή άσκηση «Νέμεσις 2018» κατά την οποία πραγματοποιούνται ασκήσεις έρευνας και διάσωσης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και ασκήσεις ετοιμότητας αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών.

Σημαντικό μπορεί κανείς να πει ότι ανάμεσα στα σενάρια που ασκούνται τα τμήματα είναι η προστασία πλωτής πλατφόρμας υποθαλάσσιων γεωτρήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Από το τελευταίο μπορεί ο καθένας να κατανοήσει πως απέναντι στην ρητορική έντασης της Άγκυρας, Αθήνα και Λευκωσία με τις «μεγάλες δυνάμεις» στην περιοχή εκπέμπουν ένα σαφές μήνυμα πως όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι προχωρούν στην επόμενη ημέρα και κανείς δεν θα είναι εκείνος που θα τους σταματήσει.

Συνεκπαίδευση Ισραηλινών και Ελλήνων πιλότων: Η σημειολογία και τα μηνύματα που εκπέμπει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: