Αποφεύχθηκε η ρήξη FIFA και UEFA: Συγκρότηση ομάδας εργασίας για τις νέες διοργανώσεις




Η FIFA δημιούργησε μια ομάδα εργασίας, προκειμένου να εξετάσει τα σχέδια του προέδρου της Τζιάνι Ινφαντίνο για ένα νέο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εθνικών ομάδων, αποφεύγοντας μια καταστροφική διάσπαση με την UEFA, που αντιδρά στις νέες προτάσεις.

Ένας ελιγμός, που φαίνεται να αποφάσισε ο πρόεδρος της FIFA, μετά τις οργισμένες αντιδράσεις και απειλές της UEFA, κάνοντας ένα βήμα πίσω και αφήνοντας τι σκέψεις για ψηφοφορία στη συνεδρίαση του συμβουλίου σήμερα, στο Κιγκάλι της Ρουάντα.

Ο Ινφαντίνο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ομάδα εργασίας θα παρουσιάσει τα ευρήματά της στη συνεδρίαση του Συμβουλίου στο Μαϊάμι στις 14 Μαρτίου.

«Σχετικά με το θέμα που αναπαράγεται από μερικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχουμε πάρει απόφαση για τη δημιουργία τουλάχιστον μιας ομάδας εργασίας», δήλωσε ο Ινφαντίνο, ο οποίος είχε την πρόθεση να θέσει τα σχέδιά του σε ψηφοφορία την Παρασκευή.

«Έχουμε αποφασίσει να δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας για να ενισχύσουμε τη διαδικασία διαβούλευσης, για την προοπτική ενός νέου Παγκόσμιου Κυπέλλου συλλόγων και ενός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εθνικών ομάδων, για να συζητήσουμε και να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις», ανέφερε ο Ινφαντίνο.

Στα σχέδια του Ινφαντίνο είχαν αντιταχθεί το «World Leagues Forum», ένας φορέας που εκπροσωπεί 38 επαγγελματικές λίγκες από όλο τον κόσμο, καθώς επίσης και η ένωση των ευρωπαϊκών λιγκών, που προέτρεψαν τον πρόεδρο της FIFA να απομακρυνθεί από μια γρήγορη ψηφοφορία.

Η UEFA είχε επίσης ασκήσει κριτική για τα σχέδια μετά από λεπτομέρειες που εμφανίστηκαν τον Μάιο, αυξάνοντας την προοπτική μίας διαίρεσης στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο Ινφαντίνο δήλωσε ότι η ομάδα εργασίας «θα επεξεργαστεί λεπτομέρειες σχετικά με τις διοργανώσεις αυτές που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλά μέρη του κόσμου όπου κάποιοι συμφωνούν, άλλοι διαφωνούν. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές σκέψεις, είναι απολύτως φυσιολογικό», δήλωσε ο Ινφαντίνο, προσθέτοντας ότι χαιρέτισε προτάσεις και ιδέες για τα τουρνουά.

Τα σχέδια του Ινφαντίνο για το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων περιλαμβάνουν την διοργάνωση του τουρνουά κάθε τέσσερα χρόνια με 24 ομάδες, αλλά υπάρχει επίσης και μια ιδέα για ένα τουρνουά σε ετήσια βάση.

Το Nations League, ξεκίνησε υπό την αιγίδα της UEFA στην Ευρώπη το Σεπτέμβριο, ενώ η CONCACAF, στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, έχει επίσης ξεκινήσει ένα αντίστοιχο τουρνουά Nations League.

Η ιδέα του Ινφαντίνο είναι για ένα τουρνουά «Final-8», με τους νικητές διαφόρων Nations League.

«Δύο συνομοσπονδίες έχουν ήδη Nations League, για τις οποίες έχουν ήδη πωληθεί δικαιώματα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την Ευρώπη μέχρι το 2022. Όμως άλλα όχι…», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA. «Υπάρχουν σίγουρα τρόποι και δυνατότητες να κοιτάξουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει σε άλλα μέρη ή ίσως σε ολόκληρο τον κόσμο μετά το 2022. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ιδέα και κάθε πρόταση».

Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα, με επιστολή του προς τα μέλη του Συμβουλίου της FIFA, ο Ινφαντίνο για να καταστήσει ελκυστικότερη την πρότασή του, έχει αποκαλύψει ότι το σχέδιο στηρίζει ισχυρή ομάδα επενδυτών, διατεθειμένων να πληρώσουν 25 δισ. δολάρια για έναν 12ετή κύκλο, αρχής γενομένης από το 2021.

Ζωντανός για την πρόκριση ο Ολυμπιακός: Επιβλήθηκε με 2-0 της Ντουντελάνζ

26/10/2018 15:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κιγκάλι, Ρουάντα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: