Απειλητική όσο ποτέ η Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν έρευνες στην Κύπρο




Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία χώρα ή εταιρεία να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες στις περιοχές που είναι στη δικαιοδοσία της, δηλώνει με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ και υπενθυμίζει ότι σύντομα θα γίνει γεώτρηση στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στις περιοχές που το ψευδοκράτος αδειοδότησε την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται συγκεκριμένα ότι αντικρίζουν “με ανησυχία το γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κυπριακής Δημοκρατίας (χρησιμοποιείται ο όρος “Νότια Κύπρος” αποφάσισε μονομερώς να απευθύνει πρόσκληση σε διεθνείς εταιρείες για το οικόπεδο 7, αγνοώντας τα δικαιώματα των Τ/Κ”.

“Αυτή η απόφαση της “Ε/κ διοίκησης” αποτελεί την απόδειξη ότι συνεχίζει τη στάση, η οποία δεν λογαριάζει καθόλου την “ισότητα” των Τ/Κ στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού, τα αναφαίρετα δικαιώματά τους και τα συμφέροντά τους. Στην πραγματικότητα, η ε/κ πλευρά η οποία ήταν η αιτία για να κλείσει η Σύνοδος για το Κυπριακό τον Ιούλιο του 2017 χωρίς αποτέλεσμα, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν εγκατέλειψε τη στάση της, με την οποία αγνοεί την “πολιτική ισότητα” των Τ/Κ και το γεγονός ότι στο νησί είναι “συνιδιοκτήτης”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Προσθέτει ότι “η εν λόγω απόφαση, παραβιάζει τα δικαιώματά μας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της χώρας στην περιοχή. Ένα σημαντικό μέρος του αδειοδοτημένου οικοπέδου 7 βρίσκεται μέσα στα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως καθορίζεται από τα ΗΕ”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι “με τις NOTAM μας με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2004 και 12 Μαρτίου 2013 γνωστοποιήσαμε στα ΗΕ ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα διεξαχθεί για την αναζήτηση φυσικών πόρων στα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδα μας, μπορεί να γίνει μόνο με την άδεια της χώρας μας. Όπως τονίζεται από την πλευρά μας, η χώρα μας όπως και πριν έτσι και από εδώ και πέρα, δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να διεξάγει δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας χωρίς άδεια”.

“Η χώρα μας για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της στην υφαλοκρηπίδα της θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα και κάθε είδους πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων και δραστηριοτήτων γεώτρησης”, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ.

“Τελικά, προγραμματίζεται η πραγματοποίηση γεωτρήσεων σύντομα στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και επίσης στις περιοχές αδειών που έχει παραχωρήσει το ψευδοκράτος (χρησιμοποιείται ο όρος “τδβκ”) στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου”, προστίθεται.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέροντας ότι “υπό αυτό το πλαίσιο, η ‘Ε/κ Διοίκηση της Κυπριακής Δημοκρατίας (χρησιμοποιείται ο όρος Νότια Κύπρος)’ με τις παράνομες άδειες που επιχειρεί να δώσει, δεν μπορεί να προβεί σε καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και καλούμε τις χώρες και τις εταιρείες που μπορεί να δείξουν ενδιαφέρον, να συμπεριφερθούν με σύνεση και να κινηθούν λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες της περιοχής”

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη
04/10/2018 21:17

 

Ακάθεκτη η Λευκωσία στο θέμα των ερευνών στην ΑΟΖ: Δίνει άδειες και για το τεμάχιο 7

Ο Ταγίπ Ερντογάν πέταξε τη μάσκα: Αστειότητες για την αποτυχία επίλυσης του Κυπριακού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: