Απειλές και Navtex από την Τουρκία: Kαλύπτει την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Σαφή και απειλητικά μηνύματα στέλνει η Τουρκία την επομένη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής  Ελλάδας- Κύπρου-Αιγύπτου στην Ελούντα και της αποφασιστικότητας που δείχνουν οι τρεις χώρες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους και την καταδίκη των προκλήσεων σε βάρος της Κύπρου στην ασκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Το περιεχόμενο και το μήνυμα της  ανακοίνωσης του τουρκικου ΥΠΕΞ, «χάθηκε» υπό το βάρος της επανάληψης του γνωστού ανιστόρητου και προκλητικού ισχυρισμού ότι το 1974  υπήρξε «ειρηνευτική επιχείρηση» βάσει των Συνθήκων Εγγυήσεων και σε απάντηση των δήθεν «φρικαλεοτήτων που διέπραξαν οι Ελληνοκύπριοι..».

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ για μια ακόμη φορά αμφισβήτησε το δικαίωμα των τριών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου να  οριοθετήσουν τις θαλάσσιες ζώνες τους, αναφερομένη κυρίως στην υπό εξέλιξη διαπραγματευση μεταξυ Αθήνας και Καΐρου και επίσης αμφισβήτησε πλήρως την κυπριακή ΑΟΖ.

Όμως η Τουρκία δεν έμεινε μόνο στα λόγια .Το βράδυ της Παρασκευής εξέδωσε NAVTEX (1016/18) με την οποία δεσμεύει μεγάλη περιοχη ακριβως στο σημειο που αυθαίρετα έχει ορίσει ως το απώτατο δυτικό άκρο της υφαλοκρηπίδας της η οποία με τον τρόπο αυτό επικαλύπτει ολη σχεδόν την ελληνικη και κυπριακή υφαλοκρηπίδα

Με την NAVTEX, η Τουρκία δεσμεύει περιοχη σε ακτίνα 25 ν.μ. από το σημειο 34.30Ν029.00Ε για ασκήσεις με πραγματικά πυρά για την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, σε περιοχή που φυσικά δεν έχει δικαίωμα έκδοσης Αναγγελιών, ουτε δέσμευσης περιοχών για ασκήσεις.

Η περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία όμως βρισκεται ακριβως στο σημείο που συναντώνται θεωρητικώς οι ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, και το μήνυμα είναι σαφές καθως η Άγκυρα με βαση τους δικούς τη αυθαίρετους υπολογισμούς υποστηρίζει ότι η Ελλαδα και η Κυπρος δεν εχουν κοινά θαλάσσια σύνορα και ότι ολη η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου (εκτος εκείνης που συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα των νησιών) θα πρέπει να διαμοιρασθεί  μεταξυ της Τουρκίας και της Αιγύπτου στην βάση της Μεσης Γραμμης.

Η Τουρκία επίσης υποστηρίζει ότι πρέπει και η ιδια να έχει λόγο για κάθε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έχει ηδη από το 2004 αμφισβητήσει με Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ την Συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξυ της Κυπρου και της Αιγύπτου.

Ο χάρτης δείχνει την άσκηση στην κανονική οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με πληρη επηρρεια του Καστελοριζου.

Η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικου ΥΠΕΞ:

«Είμαστε απογοητευμένοι από τις αδικαιολόγητες αξιώσεις κατά της Τουρκίας στην κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε μετά την ολοκλήρωση  της Τριμερούς Συνοδου Κορυφης Ελλάδας-Αιγύπτου-Ελληνοκυπριακής Διοίκησης που πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2018, στην Ελούντα, μια πόλη στο νησί της Κρήτης.

Σε αντίθεση με τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Ελληνοκύπριοι κατά των Τουρκοκυπρίων μεταξύ 1963-1974 στο νησί, αποδίδοντας το “Κυπριακό πρόβλημα” στην “ειρηνευτική επιχείρηση” που πραγματοποίησε η Τουρκία το 1974 με βάση τα δικαιώματα που απορρέουν από 1960 συμφωνία εγγυήσεων , είναι απαράδεκτο. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να διατηρεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της που πηγάζουν από το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού.

Όσοι κάνουν βήματα στην περιοχή σε βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Δημοκρατίας της Τουρκίας, καθώς και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, και όσοι προσπαθούν να αγνοήσουν την Τουρκία στην περιοχή, δεν θα επιτύχουν ποτέ τους στόχους τους».

Ο χάρτης δειίχνει την οριοθέτηση όπως την επιδιώκει η Τουρκία.

Θρασύτατη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας: Παραποιεί την ιστορία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: