File photo: Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Αναμένουμε η τουρκική πλευρά να ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία Γκουτέρες, τονίζει η Βασιλείου

Την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά στην εξέλιξη της πρωτοβουλίας Γκουτέρες για την έναρξη νέου κύκλου επαφών της Ειδικής Απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ με τις δυο πλευρές προτού ξεκινήσουν τυπικές διαπραγματεύσεις

Οπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση Του Γ.Γ. του ΟΗΕ η προσπάθεια είναι, «να συνεχίσει τη συζήτηση και να μετρήσει την πραγματική έκταση σύγκλισης σε κομβικά ζητήματα και τη θέληση των πλευρών να ενσωματώσουν νέες προτάσεις ως μέρος μιας συνολικής λύσης» διατύπωσε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου.

Σε επιμνημόσυνο λόγο της, η κ. Βασιλείου στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Λαγουδερών Πιτσιλιάς, στην εκκλησία της Παναγίας του Άρακα, πρόσθεσε πως είναι σημαντική η υπογράμμιση πως η νέα προσπάθεια θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη.

Σημείωσε περαιτέρω ότι πριν από την έναρξη διαπραγματεύσεων οι δυο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν πλήρως στους όρους εντολής της διαπραγμάτευσης και επεσήμανε πως εξίσου σημαντική είναι και η υπογράμμιση ότι οι προοπτικές για μια συνολική διευθέτηση παραμένουν ζωντανές, και αυτό ως έμμεση απάντηση στις θέσεις της τουρκικής πλευράς ότι έχει εξαντληθεί η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και θα πρέπει να πάμε σε μια άλλη λογική επίλυσης του Κυπριακού με δυο κράτη και ούτω καθεξής.

Η κ. Βασιλείου τόνισε ακόμα πως σε κάθε περίπτωση, μια μορφή λύσης που θα αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και σε κάθε έννοια δημοκρατίας, θα είναι με πάσα βεβαιότητα θνησιγενής και δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από την ηγεσία ούτε από το λαό μας.

Θα πρέπει, είπε, όλοι να συνειδητοποιήσουν πως ενόσω η Τουρκία επιμένει σε αξιώσεις για συνέχιση των εγγυήσεων, για μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού, για ισότιμη μεταχείριση Ευρωπαίων πολιτών, όπως οι Ελλαδίτες, με τους Τούρκους πολίτες, καθώς και στην πλήρη ποδηγέτηση της κεντρικής κυβέρνησης με την απαίτηση της ύπαρξης μιας τουλάχιστον τουρκικής ψήφου σε κάθε απόφαση θεσμικού οργάνου, οι όποιες συνομιλίες δεν θα μπορέσουν δυστυχώς να αποφέρουν το ποθούμενο αποτέλεσμα, όσο καλή και ειλικρινής και αν είναι η επιθυμία και η βούληση της δικής μας πλευράς.

Απαιτείται, είπε, “η δημιουργία συνθηκών που θα εξασφαλίζουν τη διαρκή σταθερότητα και θα επιτρέπουν τη συνύπαρξη και συνδημιουργία όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε ένα κανονικό κράτος, μέσω μιας συνολικής λύσης συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, πλήρους απεξαρτημένου από αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία τουρκικού στρατού και με διασφαλισμένη την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών».

Σημείωσε πως βρισκόμαστε σε μια φάση του Κυπριακού προβλήματος που επιβάλλει τη μεγαλύτερη δυνατή σύνεση και ενότητα των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
21/10/2018 11:16

Ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης συναντήθηκε με τον Οζερσάι στη Λεμεσό

Be the first to comment on "Αναμένουμε η τουρκική πλευρά να ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία Γκουτέρες, τονίζει η Βασιλείου"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*