Αφήστε ελεύθερο τον Πάστορα απαιτεί ο Πομπέο από τον Ερντογάν: Κρίσιμη μέρα η αυριανή…




Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε την Τετάρτη ότι η απελευθέρωση του ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον, την οποία άφησε να εννοηθεί πως περιμένει να αποφασίσει τουρκικό δικαστήριο στην προσεχή ακροαματική διαδικασία, αύριο Παρασκευή, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα και είναι «το σωστό» που οφείλουν να πράξουν οι αρχές της Τουρκίας.

«Αυτό είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουν, αυτή είναι η ανθρωπιστική απόφαση που πρέπει να λάβει η Τουρκία», υποστήριξε ο Πομπέο σε ομιλία του κατά τη διάρκεια του ετήσιου δείπνου του Ισραηλιτικού Ινστιτούτου για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής (JINSA) στην Ουάσινγκτον, αφού του απονεμήθηκε μια τιμητική διάκριση. «Έχω μεγάλες ελπίδες ότι πριν περάσει πολύς καιρός, τόσο εκείνος (ο Μπράνσον) όσο και η σύζυγός του θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι θα σήμαινε για τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα η απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, ο Πομπέο απάντησε πως θεωρεί ότι θα «είναι ένα σημαντικό βήμα».

Η υπόθεση του Μπράνσον είναι ένα από τα ζητήματα που πυροδότησαν τη διπλωματική κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία: οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων και πρόσθετων τελωνειακών δασμών από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στην Άγκυρα

Ο ιερωμένος κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για σχέσεις με κούρδους αυτονομιστές αντάρτες, με το θρησκευτικό τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, καθώς και για κατασκοπεία. Ο Μπράνσον αρνείται τις κατηγορίες. Ο Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με το πραξικόπημα. Η Ουάσινγκτον απαιτεί εδώ και καιρό την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του πάστορα.

Αρχικά στη φυλακή και κατόπιν σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Οκτώβριο του 2016, ο Μπράνσον είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 35 ετών εάν κριθεί ένοχος. Τον περασμένο μήνα, ο εισαγγελέας που είχε χειριστεί την υπόθεσή του αντικαταστάθηκε, εξέλιξη που ο συνήγορος του πάστορα υποδέχθηκε με συγκρατημένη αισιοδοξία, κρίνοντας ότι μπορεί να αποτελεί ένδειξη μεταβολής της πολιτικής βούλησης στην Άγκυρα.

Παρά την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να διαβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο της τουρκικής δικαιοσύνης και ότι τα δικαστήρια είναι εκείνα που θα πρέπει να αποφανθούν για την τύχη του Μπράνσον.

11/10/2018 04:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Ταυτοποιήθηκαν 15 Σαουδάραβες για την εξαφάνιση του Κασόγκι, γράφει η Sabah

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: