ΥΠΟΙΚ για δεκαετές ομόλογο: Ο πιο φθηνός δανεισμός και το μεγαλύτερο ομόλογο σε ευρώ




Το δεκαετές ομόλογο ύψους €1,5 δισεκατ. που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί τον πιο φθηνό δανεισμό που πέτυχε ποτέ η Κύπρος για ομόλογο αναφοράς σε ευρώ που εκδόθηκε με την μέθοδο της κοινοπραξίας και ισοδυναμεί με το μεγαλύτερο ομόλογο που έχει εκδώσει ποτέ το κράτος σε ευρώ, σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του Γραφείου παρουσιάζονται οι λεπτομέρειες της έκδοσης του ομολόγου, το οποίο προσέλκυσε πάνω από 279 διαφορετικούς επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο (28%) και την υπόλοιπη Ευρώπη (28%). Οι διαχειριστές κεφαλαίων (42%) και οι τράπεζες (40%) αποτέλεσαν τις δύο μεγαλύτερες κατηγορίες επενδυτών.

Όπως αναφέρεται «στις 8:02 ώρα Λονδίνου το πρωί της Τρίτης, 18η Σεπτεμβρίου 2018, ανακοινώθηκαν αρχικές σκέψεις τιμολόγησης για το νεό 10ετές ομόλογο αναφοράς γύρω στο 2.60%».

Η συναλλαγή, προστίθεται, «προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον επενδυτών, και με ενδείξεις ενδιαφέροντος πέραν των €3δισ, στις 9:05 ώρα Λονδίνου το βιβλίο προσφορών άνοιξε επίσημα, με την αναθεωρημένη κατευθυντήρια τιμή γύρω στο 2.50%».

Οι προσφορές, συμπληρώνεται, «συνέχισαν να αυξάνονται φτάνοντας μέχρι το ποσό των €4.75δισ. στις 10:11 ώρα Λονδίνου, όπου η απόδοση καθορίστηκε στο 2.40%. Στη συνέχεια, στις 10:56 ώρα Λονδίνου το μέγεθος της συναλλαγής καθορίστηκε στο 1.5δισ, δεδομένων του μεγέθους και της ποιότητας των προσφορών».

«Το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 11:00 ώρα Λονδίνου, με το τελικό ποσό να ανέρχεται στο €5.675δισ. και περισσότερους από 279 διαφορετικούς επενδυτές να συμμετέχουν στην συναλλαγή, και αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό προσφορών που έχει εξασφαλίσει η Κυπριακή Δημοκρατία από την επιστροφή της στις αγορές τον Ιούνιο του 2014», σημειώνεται.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους συνεχίζει αναφέροντας ότι «στις 15:44 ώρα Λονδίνου, η συναλλαγή τιμολογήθηκε επίσημα με απόδοση επαναγοράς 2.40%, δηλαδή +143.5 μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps και + 192.5 μονάδες βάσεως πάνω από το γερμανικό ομόλογο λήξεως Aug-28».

Πριν ανακοινωθεί η εν λόγω έκδοση, αναφέρεται, «η θεωρητική ‘δίκαιη’ αξία ενός 10ετούς ομολόγου για την Κυπριακή Δημοκρατία υπολογίστηκε από την ομάδα αναδόχων στο 2.25%».

Διευκρινίζεται ότι υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας τις αποδόσεις της καμπύλης της Κύπρου, καθώς και αναλύοντας την κλίση των καμπυλών ορισμένων όμοιων χωρών μέχρι τη διάρκεια των 10 ετών. Η ανάλυση αυτή σημαίνει η εν λόγω συναλλαγή προσφέρει σε επενδυτές περίπου 15 μονάδες βάσεως πάνω από την θεωρητική ‘δίκαιη’ αξία του ομολόγου στη δευτερογενή αγορά.

«Η εν λόγω έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς, η οποία επεκτείνει την υπάρχουσα καμπύλη απόδοσης της Κύπρου, τιμολογήθηκε με την χαμηλότερη απόδοση (2.4%) και το χαμηλότερο επιτόκιο (2.375%) που επιτεύχθηκαν ποτέ από την Κυπριακή Δημοκρατία για ομόλογο αναφοράς σε ευρώ που εκδόθηκε με την μέθοδο της κοινοπραξίας», σημειώνεται. Ως προς το ονομαστικό ποσό, προστίθεται, «αποτελεί επίσης το μεγαλύτερο ομόλογο που έχει εκδοθεί από την επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το 2014, καθώς και ισοδυναμεί με το μεγαλύτερο ομόλογο που έχει εκδώσει ποτέ το κράτος σε ευρώ».

Για την επενδυτική κατανομή το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους αναφέρει ότι γεωγραφικά, η Κυπριακή Δημοκρατία πέτυχε μια ευρεία κατανομή των προσφορών, κυρίως σε διεθνείς επενδυτές στην Ευρώπη (28%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (28%). Ακολουθούν η Κύπρος (19%), η Γερμανία / Αυστρία (14%), η Ελλάδας (6%), υπεράκτιες από τις ΗΠΕ (3%) και επενδυτές από τον υπόλοιπο κόσμο (2%).

«Ανά κατηγορία επενδυτών, η ποιότητα του βιβλίου προσφορών ήταν υψηλή. Διαχειριστές κεφαλαίων αποτέλεσαν την μεγαλύτερη κατηγορία (42%), και ακολούθησαν οι τράπεζες / ιδιωτικές τράπεζες (40%). Ακολουθούν οι Κεντρικές Τράπεζες / Δημόσιοι Οργανισμοί (8%), Ταμεία Αντιστάθμισης Κινδύνου (4%), Ασφαλιστικές και Ταμεία Συντάξεως (3%) και Άλλοι (3%).

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
19/09/2018 13:23

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: