Ξεκίνησε η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της Ρωσίας: 300.000 στρατιώτες και 36.000 άρματα (video)




Τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, με την ονομασία Vostok-2018 (Ανατολή-2018) ξεκίνησαν σήμερα στην ανατολική Ρωσία κοντά στα σύνορα με την Κίνα, με τη συμμετοχή 300.000 στρατιωτικών, ενώ στην πορεία θα πραγματοποιηθούν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή του κινεζικού στρατού.

Την έναρξη των γυμνασίων ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας ότι την εποπτεία των γυμνασίων έχει ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Στα γυμνάσια συμμετέχουν εκτός από τους 300 χιλιάδες στρατιωτικούς, περισσότερα από 1.000 αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, περίπου 36.000 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα, περίπου 80 πολεμικά πλοία και σκάφη υποστήριξης.

Παρόμοιας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια είχαν να γίνουν από το 1981, όταν στις περιοχές των στρατιωτικών διοικήσεων της Λευκορωσίας, του Κιέβου και της Βαλτικής, αλλά και στην θαλάσσια περιοχή της Βαλτικής στην ΕΣΣΔ είχαν πραγματοποιηθεί τα γυμνάσια «Zapad-81» (Δύση-81) στα οποία συμμετείχαν περίπου 100.000 στρατιωτικοί.

Στα γυμνάσια θα συμμετάσχουν στρατιωτικές μονάδες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας και των Ενόπλων Δυνάμεων της Μογγολίας.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια Vostok-2018 θα διαρκέσουν έως τις 17 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα διαρκέσει δύο ημέρες και η δεύτερη πέντε.

Κύριος στόχος των γυμνασίων, όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, είναι να ελεγχθεί το επίπεδο ετοιμότητας των στρατιωτικών διοικήσεων κατά τον σχεδιασμό και την αναδιάταξη δυνάμεων σε μεγάλες αποστάσεις, η συνεργασία μεταξύ του στρατού ξηράς και του πολεμικού ναυτικού, όπως και να αποκτήσουν εμπειρίες οι στρατιωτικοί διοικητές και στρατιωτικές διοικήσεις στην διοίκηση των δυνάμεων κατά την προετοιμασία και την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Το Κρεμλίνο συσχετίζει την διεξαγωγή των στρατιωτικών αυτών γυμνασίων ευρείας κλίμακας με την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων και την ασφάλεια της χώρας. Αυτή ήταν και η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την κλίμακα των γυμνασίων: «Είναι μια συνήθης ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία είναι αναγκαία για την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας μας» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μετέδωσε εικόνες που δείχνουν στρατιωτικά οχήματα να μεταφέρονται με τρένα, κολώνες αρμάτων μάχης, στρατιωτικά οχήματα και πολεμικά πλοία, όπως ελικόπτερα και αεροπλάνα που να απογειώνονται

Τα γυμνάσια Vostok-2018 πραγματοποιούνται σε μια περίοδο έντασης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, ενώ το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ότι θα παρακολουθεί τα γυμνάσια καθώς οι ΗΠΑ επιθυμούν να έχουν μια σημαντική παρουσία στην περιοχή της Ασία και του Ειρηνικού.

Η Ρωσία έχει προγραμματίσει ναυτικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο αυτό τον μήνα.

Μερικοί αναλυτές θεωρούν την διεξαγωγή των γυμνασίων ως ένα μήνυμα προς την Ουάσιγκτον, για τους δεσμούς Μόσχας και Πεκίνου που ενισχύονται. «Με τα γυμνάσια Vostok-2018 Ρωσία στέλνει ένα μήνυμα που θεωρεί τις ΗΠΑ ως έναν εν δυνάμει εχθρό και την Κίνα ως έναν εν δυνάμει φίλο» , έγραψε ο Ντμίτρι Τρένιν, πρώην αξιωματικός και διευθυντής σήμερα του Carnegie Moscow Center.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που είναι και ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, αναμένεται να παρακολουθήσει τα γυμνάσια εντός της εβδομάδας μαζί με τον ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου.

11/09/2018 15:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ Reuters,TASS
Μόσχα, Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: