Βέμπερ: Ραχόϊ, Σαμαράς και Αναστασιάδης πήραν σωτήρια μέτρα: Δεν υπήρξε εναλλακτική πρόταση




Στα επιτεύγματα της ΕΕ από το 2014 και μετά αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης του 2018. Ο Μ. Βέμπερ υπογράμμισε τα θετικά στοιχεία για την οικονομία, τη σταθερή ανάπτυξη και τη δημιουργία εκατομμυρίων νέων θέσεων απασχόλησης.

Για το Brexit, o επικεφαλής του ΕΛΚ είπε ότι σήμερα η Ευρώπη είναι ενωμένη και έτοιμη για μια συμφωνία, σε αντίθεση με το Λονδίνο το οποίο δεν μπορεί να δώσει ακόμα σαφείς απαντήσεις.

Για τη μετανάστευση, ο Μ. Βέμπερ αναφέρθηκε στη σημαντική μείωση των αφίξεων μεταναστών, μέσω της Μεσογειακής οδού, κατά 80% σε σχέση με το 2015. Πρσέθεσε ότι «κλειδί» είναι η αυστηρή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και καλωσόρισε την πρόταση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

Αναφορικά με τη συζήτηση για τη διάσωση του ευρώ, ο Μ. Βέμπερ είπε ότι το ΕΛΚ είναι περήφανο για όσα έπραξε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους πρώην πρωθυπουργούς Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. «Όλοι αυτοί πήραν τα απαραίτητα μέτρα και έσωσαν το ευρώ με την πολιτική που εμείς εφαρμόσαμε», είπε , σημειώνοντας ότι ούτε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ούτε ο Πιερ ΜΟσκοβισί, αλλά ούτε οι Σοσιαλιστές παρουσίασαν μια εναλλακτική πρόταση για το πώς θα μπορούσε να ανταπεξέλθει η ΕΕ στην πρόκληση που είχε τότε μπροστά της.

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, ο επικεφαλής Ούντο Μπούλμαν, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι πράγματι είναι ένας πολιτικός ηγέτης της Επιτροπής. «Σας βγάζω το καπέλο. Δεν είστε φερέφωνο των πρωτευουσών και τιμάτε το ρόλο που εκπληρώνετε στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τον προκάτοχό σας που ανήκει στη δική σας πολιτική οικογένεια», ανέφερε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών. Συνεχίζοντας, ο κ. Μπούλμαν υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν έχει ξεπεράσει ακόμα την περίοδο της κρίσης, επισημαίνοντας το μεταναστευτικό ζήτημα και την αύξηση του χάσματος μεταξύ Βορά και Νότου. Τόνισε, επίσης, ότι όταν ο Ζ.Κ. Γιούνκερ μιλάει για μετανάστευση, μόνο η Αριστερά τον χειροκροτεί και κανείς άλλος. Επισήμανε, τέλος, ότι η εργατική τάξη που έχει επενδύσει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα θέλει να δει αποτελέσματα και ζήτησε από την Επιτροπή να προτείνει τους επόμενους μήνες δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση και αξιοπρεπή στέγαση για όλα τα παιδιά στην ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Γκι Φερχόφστατ είπε στη δική του παρέμβαση ότι “χαιρετίζει” την ομιλία του Ζ.Κ. Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης, επαινώντας ιδιαίτερα την πρόταση για τη δημιουργία μιας εταιρικής σχέσης ανάμεσα στην ΕΕ και την Αφρική.

Συνεχίζοντας, ο Γκι Φερχόφστατ υποστήριξε ότι το έτος των ευρωεκλογών είναι «υπαρξιακό», με διάφορες τάσεις εθνικισμού και λαϊκισμού εντός της ΕΕ, αλλά και με αυταρχικούς ηγέτες. Προσέθεσε, ότι ο Βικτόρ Ορμπάν κρατούσε σε ομηρία τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και ότι η ακροδεξιά προσπαθεί να υπονομεύσει την ΕΕ εκ των έσω. Κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει ένα πακέτο συγκεκριμένων μέτρων για να προστατεύσει τις ευρωεκλογές από «εξωτερικές παρεμβάσεις» και από τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και να εντοπιστούν οι «ξένοι πράκτορες» που δραστηριοποιούνται στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης,.

Ο Γκι Φερχόφστατ αποκάλεσε το τελευταίο έτος της θητείας της Επιτροπής Γιούνκερ «το έτος της αλήθειας για την Ευρώπη», λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να δουν ευρωπαϊκή δράση στους τομείς της άμυνας, της μετανάστευσης και της μεταρρύθμισης της ΟΝΕ.

Η επικεφαλής των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, τόνισε κατά την παρέμβασή της ότι αν η Ευρώπη χάσει τη δημοκρατία της, θα χάσει τον εαυτό της. Προσέθεσε ότι η Ευρώπη έχει υποσχεθεί σε όλους τους πολίτες της τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τις πολιτικές ελευθερίες και ότι είναι επικίνδυνο πολιτικοί ηγέτες όπως ο Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία να υπονομεύουν όλο και περισσότερο αυτήν την υπόσχεση.

Από την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η Γκάμπι Τσίμερ αναρωτήθηκε αν η ΕΕ είναι σε θέση να πει ότι έχει ξεπεράσει την κρίση και αν οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν όντως την αίσθηση της αλληλεγγύης από την ΕΕ. Αναφερόμενη στη χθεσινή ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, η Γκάμπι Τσίμερ είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε τη λέξη «επιβιώσαμε» και αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος επιβίωσε από την πολιτική που υποστηρίχθηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα, φορτώνοντας βάρη στην πλάτη των φτωχότερων και οδηγώντας τελικά στην εμβάθυνση των ανισοτήτων στην ΕΕ. Η κ. Τσίμερ συνέχισε λέγοντας ότι 10 χρόνια μετά την αρχή της κρίσης, η ΕΕ δεν έχει επιτύχει το επίπεδο ευημερίας προ κρίσης και τα δικαιώματα των εργαζομένων έχουν καταπατηθεί και τόνισε ότι είναι καθήκον της ΕΕ να ενισχύσει εκ νέου τα δικαιώματά των εργαζομένων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
12/09/2018 15:32

Γιούνκερ: Η Ελλάδα στην σωστή τροχιά, για τις συντάξεις πρέπει να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: