Τσίπρας για Παύλο Φύσσα και ιδεολογίες του μίσους: Πέντε χρόνια μετά την δολοφονία από τον Ρουπακιά




“Η επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τους εγκληματίες νεοναζί της Χρυσής Αυγής, μας θυμίζει με το πιο τραγικό τρόπο, που οδηγούν οι ιδεολογίες του μίσους, έγραψε ο πρωθυπουργός στον επίσημο λογαριασμό του twitter για την συμπλήρωση πέντε χρόνων από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

“Ο αγώνας για δημοκρατία & ελευθερία είναι αγώνας για μια κοινωνία προόδου για όλους.Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το βράδυ που ο Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά” έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η δολοφονία του Φύσσα, μαζί με δύο άλλες υποθέσεις (την επίθεση κατά Αιγύπτιων ψαράδων και κατά μελών του ΠΑΜΕ), εντάσσονται στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία διαρκεί περισσότερο από τρία χρόνια.

Η Χρύσα Παπαδοπούλου, δικηγόρος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, μιλά στο Κυπριακό Πρακτορείο για την τροπή της δίκης, το τι έγινε το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 αλλά και τον τρόπο δράσης της Χρυσής Αυγής, όπως αυτός αποτυπώνεται μέσα από τη διαδικασία της δίκης.
«Βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια της διαδικασίας. Στο σημείο, δηλαδή, όπου η υπεράσπιση πρέπει να προσκομίσει ό,τι έγγραφα επιθυμεί. Ακολούθως, θα κληθούν οι μάρτυρες υπεράσπισης, θα γίνουν οι απολογίες και στο τέλος η εισαγγελική πρόταση, οι αγορεύσει και τέλος, η απόφαση του Δικαστηρίου. Υπολογίζω ότι όλη η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο», λέει η κ. Παπαδοπούλου.

Η δικηγόρος της οικογένειας σημειώνει ότι υπάρχει, πλέον σαφής εικόνα του τι συνέβη το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. «Από την άρση απορρήτου των τηλεφωνικών κλήσεων αναδείχθηκε η ιεραρχική λειτουργία της Χρυσής Αυγής. Αποτυπώνεται καθαρά το ποιος μιλούσε με ποιον εκείνο το βράδυ. Ποιος έδινε εντολές και από πού τις λάμβανε. Ο πυρηνάρχης της περιοχής λάμβανε εντολές από τον βουλευτή Λαγό και κατόπιν διέτασσε τα μέλη της Χρυσής Αυγής για το πώς να δράσουν. Υπήρξε απόλυτη κινητοποίηση του μηχανισμού της Χρυσής Αυγής εκείνο το βράδυ. Το δεύτερο είναι η στάση των αστυνομικών εκείνο το βράδυ. Όπως προέκυψε, από τα τελευταία οπτικοακουστικά στοιχεία που υπήρχαν μέσα στη δικογραφία, οι αστυνομικοί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αδράνησαν εκείνο το βράδυ. Θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει τη δολοφονία και δεν το έκαναν», αναφέρει στο ΚΥΠΕ η Χρύσα Παπαδοπούλου.

Αναφορικά με την κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης, η κ. Παπαδοπούλου σημειώνει ότι στοιχειοθετείται πλήρως, μέσα από τα στοιχεία που προκύπτουν στη δίκη. «Πρόκειται για οργάνωση με στρατιωτική δομή, απόλυτη τήρηση της ιεραρχίας και της πειθαρχίας. Η κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης στοιχειοθετείται απολύτως. Ακόμα και από δηλώσεις των ίδιων. Ότι είναι στρατός, ότι θα τηρούν απολύτως τις εντολές διότι αυτές έρχονται πάντα από τον αρχηγό, ότι δεν είναι πολιτικό κόμμα, ότι δεν αισθάνονται άνετα στη βουλή, ότι πλέον ως βουλευτές θα μπορούν να οπλοφορούν και με άδεια. Όλα αυτά είναι δικά τους λόγια, τα οποία αναδείχθηκαν πλήρως μέσα από τη διαδικασία της δίκης»

Τέλος, όσον αφορά τη στάση των κατηγορουμένων και ειδικά της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής η κ. Παπαδοπούλου επισημαίνει ότι επιχειρείται απαξίωση της δίκης μέσω της επιλογής τους να μην προσέρχονται στο δικαστήριο. «Οι κατηγορούμενοι έρχονταν στην αρχή της διαδικασίας. Από ένα σημείο και μετά οι κατηγορούμενοι απουσιάζουν. Ειδικά η ηγεσία έχει προσπαθήσει να απαξιώσει το δικαστήριο με την μη παρουσία της. Στο στάδιο όμως των απολογιών θα πρέπει να πάρει μια απόφαση. Θα συνεχίσουν να μην εμφανίζονται ή θα επιλέξουν να απολογηθούν; Αυτό θα έχει ενδιαφέρον», καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
18/09/2018 16:41

H Μυρσίνη Ζορμπά για τον Παύλο Φύσσα: Δολοφονήθηκε επειδή αρνήθηκε να φοβηθεί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: